Zootehnie 20 August 2021, 16:05

Semnificația „codului“ de pe ouă

Scris de

Ouăle conțin aproape toate vitaminele esențiale pentru organism (mai puțin vitamina C). De asemenea, prezintă toate proteinele și mineralele de care are nevoie corpul nostru și cea mai bună proteină care se regăsește în natură, și anume albumina. În comerț acestea sunt clasificate în funcție de un cod. Pe piață există 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifră din cod.

Modul în care sunt crescute găinile influențează și calitatea ouălor. Cu cât cerealele din hrana găinilor conțin mai mulți pigmenți galbeni şi portocalii, cu atât gălbenușul oului va fi mai închis la culoare. Mai mult, culorile unui ou variază odată cu vârsta, dar sunt influențate și de alți factori. De exemplu, dacă albușul prezintă urme albe ca de nori atunci, din punctul de vedere al Egg Safety Center (Centrul de Siguranță pentru Ouă), oul este foarte proaspăt. Albușul transparent și clar ne avertizează că oul „îmbătrânește“, iar culoarea roz sau luciul arată că oul a fost afectat și nu trebuie consumat.

Dincolo de toate aceste caracteristici ale alimentului, pe care le putem deduce simplu, în magazine găsim ouă ce prezintă fiecare câte un cod înscris pe coajă. Descifrându-l, putem afla cum a fost crescută găina, cu ce s-a hrănit, din ce țară. respectiv ce județ provine, cine este fermierul.

Se disting patru categorii de ouă

Cifra 0 – Găini crescute ecologic

Dacă pe coaja oului este înscrisă cifra 0 la începutul codului, acest lucru indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au primit hrană cu aditivi, conservanți, coloranți sintetici etc. De asemenea, aceste păsări mănâncă iarbă netratată. Acestea sunt cele mai sănătoase ouă.

Cifra 1 – Găini crescute în aer liber

Dacă găsim cifra 1 la începutul codului înscris pe ou, aceasta indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Păsările au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, iar seara sunt băgate în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Cifra 2 – Găini crescute la sol

Ouălele care au fost depuse de găini crescute la sol, în hale, sunt marcate cu cifra 2 la începutul codului. Provin de la păsările care nu au parte de lumină naturală.

Cifra 3 – Găini crescute în baterii autorizate

Ouăle provenite de la găinile crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeană au înscrisă pe ele cifra 3, la începutul codului. Păsările sunt ținute în cuști și nu văd lumina zilei. Hrana care li se administrează se bazează pe cereale și șroturi de soia (OMG).

După cifra de la începutul codului urmează două litere care indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), apoi alte două litere care ne arată din ce județ provin ouăle (de exemplu, AR pentru Arad). La final vom observa un șir de trei cifre care este numărul de ordine sau identificare. Bineînțeles, nu lipsește data până la care pot fi consumate aceste alimente.

Anca Lăpușneanu


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti