Romania

Turist în Israel: Eliath (I)

Turist în Israel: Eliath (I)
Distribuie:  

Primii pași în Israel au început din Eilath, un oraș port situat pe malul Mării Roșii. Aparent, Eilath (sau Eilat) nu pare să aibă nimic special în afară de centre comerciale, clădiri rezidențiale cu o arhitectură interesantă, în trepte dinspre mare, în stilul multor hoteluri pe care le avem și noi pe litoralul Mării Negre. Iar pentru că beneficiază de climat cald, marin, cu salinitate ridicată, Eilath mai este cunoscut și ca stațiune balneoclimaterică, fiind un loc ideal pentru toți cei cu probleme respiratorii, boli de piele, reumatism etc. În bazele de tratament, Israel este recunoscut la nivel mondial pentru sistemul medical impecabil; se pot face tratamente de refacere fizică bazate pe hidroterapie, precum și fizioterapie. De asemenea, tot aici se pot urma tratamente pentru cei aflați în depresie ori cu sindromul „Burnout“, sărurile de la Marea Moartă fiind o bază pentru leacuri naturiste lăsate de bunul Dumnezeu.

Cel mai bun sistem medical

Știați că sistemul medical din Israel este unul dintre cele mai bune din lume? Pe lângă dotările cu echipamente medicale de ultimă generație, investiții masive în cercetare și confort maxim în centrele medicale – fie că vorbim de stat sau de privat, în Israel nu poate practica medicina oricine. O diplomă nu asigură neapărat unui medic un loc de muncă în spital..., iar diplomele obținute în anumite țări sunt respinse din start. Practic, Israel reconfirmă că cea mai importantă resursă din orice organizație este cea umană. Altfel spus, indiferent de tehnologiile sofisticate, omul sfințește locul. Chiar și pe pământul sfânt....

Cum a apărut Eilath

Pentru cei care vizitează pentru prima dată Eilath poate părea ciudat să afle că acest loc era pustiu până nu demult. Drumurile lipseau cu desăvârșire, iar piatra seacă și pustiul erau cât vezi cu ochii... Practic, acest oraș a apărut doar pentru că, în marșul lor, soldații israelieni n-au întâlnit inamici. Iar atunci când au pășit aici, în Eilath, au dorit să facă fotografii cu steagul Israelului, dar nu aveau așa ceva. Creativi, soldații israelieni au găsit o bucată albă de pânză pe care au desenat, cu albastru, Steaua lui David. Asta se întâmpla în perioada Războiului de Independență, prin 1948-1949, când guvernul israelian a decis să trimită soldați acolo pentru a controla zona. Acești soldați au fost cumva de sacrificiu, fiind trimiși în marș forțat, pe jos, prin pustiu, într-un loc în care nu existau drumuri, ci doar pietre. Cele două unități trimise s-au împărțit fiecare: una pe drumul care mai apoi a devenit granița cu Egiptul și cealaltă pe drumul care a devenit granița cu Iordania. În doi ani de zile, Eilat a devenit un oraș port frumos amenajat, cu drumuri construite. Iar steagul alb-albastru (care simbolizează și cer senin) cu Steaua lui David a devenit istoric, fluturând și astăzi peste tot în lume, chiar dacă unele țări nu recunosc acest drapel.

DAVID SEA

„Scutul lui David“

Steaua lui David sau pecetea „Scutul lui David“ este un simbol sacru, o hexagramă compusă din două triunghiuri suprapuse: unul cu vârful în sus, iar celălalt cu vârful în jos. Se spune că regele David a purtat acest simbol pe scutul său, iar în vechiul alfabet ebraic litera D (de la David) era reprezentată de un triunghi echilateral. Astfel, steaua lui David este o combinație a inițialei numelui regelui cu cele două triunghiuri. Steaua lui David este prezentă nu doar pe steagul Israelului, ci și în sinagogi, ca vitraliu, precum și ca reprezentare emblematică pe însemnele statale ale Israelului. De altfel, simbolul este unul vechi, apărut în viața evreilor încă de prin secolul al VII-lea î. Hr. Potrivit unuia dintre ghizii turistici cu care am lucrat în Israel, din 1354, Împăratul Carol al IV-lea (dinastia de Luxemburg, Rege al Romanilor – REX ROMANORUM) din 1346 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1355) le-a dat dreptul evreilor să aibă propriul steag. Iar evreii au considerat că singurul simbol care-i reprezintă cel mai bine este Steaua lui David. Așa că l-au pus pe steagul lor, steag nerecunoscut în unele țări vecine cu Israel.

Războiul de Șase Zile, o parte din conflictul israelian

Egiptenii au blocat strâmtoarea maritimă care era singurul drum pe care se putea ajunge la portul Eilat, acesta fiind unul dintre motivele conflictului armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Războiul de Șase Zile, purtat între 5 și 10 iunie 1967, s-a terminat cu victoria militară asupra coaliției arabe, Israelul ocupând atunci Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Acest conflict armat arabo-israelian era cel de-al treilea. Și, din păcate, nu a fost ultimul. Dar despre conflicte armate, soldați și ce altceva am mai văzut în Israel, în numărul viitor al revistei. Tot atunci, vă voi relata și despre SS Dolphin.

Simona-Nicole David

turism, Israel, Eliath

Alte articole:

Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (I)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (II)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (I)

Picături din călimara portului antic, Jaffa

Printre ruinele orașului renăscut din nisip, Jerash (I)

Petra, crinul cu parfum de nisip nabateean (II)

Gânduri andaluze, la umbra portocalilor din Sevilia (IV)