Zootehnie 23 Mai 2021, 09:49

Acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANTZ) și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) campania 2021

Scris de

Controlul la fața locului pentru verificarea respectării condițiilor de eligibilitate

Agenția Națională pentru Zootehnie (A.N.Z) — organism delegat pentru efectuarea controlului la fața locului pentru următoarele scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor are în plină desfășurare o campanie de informare cu privire la controalele pentru verificarea respectării condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANTZ) și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

Campania își propune conștientizarea solicitanților de sprijin din Campania 2021 cu privire la:

Ajutoare naționale tranzitorii (ANT) ce împart în două secțiuni:

1) ANTZ 9 – ovine/caprine

2) Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru: ovine; caprine; taurine din rase de carne; vaci de lapte; bivolițe de lapte; viermi de mătase.

Atribuțiile inspectorilor care realizează controlul pe teren:

  • Să verifice înaintea plecării în teren existența documentelor necesare efectuării controlului.
  • Să se prezinte la locația de realizare a controlului (exploatația/exploatațiile menționate în cererea de plată pentru reținerea animalelor), conform graficului de control.
  • Să efectueze controlul la fața locului conform „Procedurii de sistem pentru efectuarea controlului la fața locului privind verificarea respectării condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic“.
  • Să preia în copie/fotocopie documentele justificative care au stat la baza verificărilor.
  • Să completeze Raportul de control conform instrucțiunilor din Procedura de sistem.

În cazul constatării oricărei neconformități, să înmâneze/transmită o copie a raportului de control solicitantului de sprijin.

Acțiuni impuse de controlul la fața locului:

  • Verificarea datelor preîncărcate automat în Raportul de control din datele cererii unice de plată înregistrate în sistemul informatic.
  • Verificarea animalelor încărcate în Raportul de control, respectiv dacă acestea există în Raportul extras din RNE. Diferențele se consemnează în Raportul de control.
  • Verificarea existenței animalelor în exploatație pentru animalele cu retenție sau/și existența documentelor justificative pentru animalele ieșite ca urmare a CN/FM.
  • Verificarea existenței animalelor în exploatație presupune verificarea existenței elementelor de identificare, respectiv crotalii și/sau microcip pentru ovine/caprine și corespondența dintre numerele de identificare (nr. matricol) înregistrate în raportul de control cu numerele de identificare ale animalelor prezente la fața locului.
  • Pentru animalele înscrise în cererea unică de plată și încărcate în Raportul de control verificarea existenței și corectitudinii înregistrărilor în RNE și RIE.
  • Verificarea existenței Registrului Individual al Exploatației (RIE).
  • Verificarea exactității înregistrărilor în RIE pentru 6/12 luni anterioare controlului prin eșantionarea și verificarea unui număr de documente justificative întocmite în perioada a 6/12 luni anterioare controlului (din documentele deținute și prezentate de solicitantul de sprijin la data controlului) astfel:
  • pentru un număr de animale cuprins între 1 şi 5 se verifică toate documentele de intrare-ieșire;
  • pentru un număr de animale cuprins între 6 şi 10 se verifică 5 documente, iar pentru un număr de animale cuprins între 11 şi 100 se verifică 10 documente;
  • pentru un număr de animale cuprins între 100 şi 300 se verifică 15 documente;
  • peste 300 animale se verifică 20 documente.

Preluarea în copie/fotocopie a documentelor eșantionate verificate și a tuturor documentelor care au stat la baza verificărilor; Completarea Raportului de control conform instrucțiunilor din Procedura de sistem.

Registrul individual al exploatației (RIE) trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații actualizate la zi:

  • date referitoare la exploatație (codul exploatației; adresa exploatației; numele şi adresa deținătorului; tipul de producție;
  • date referitoare la animalele din exploatație (codul unic de identificare a animalului; data naşterii; data identificării; sexul; rasa şi genotipul, dacă se cunosc; ziua, luna şi anul în care animalul a decedat în exploatație, informații despre orice înlocuire a crotaliilor auriculare);
  • date referitoare la animalele nou-intrate în exploatație (codul unic de identificare al animalului; codul exploatației de la care animalele au fost transferate, data intrării, seria şi numărul formularului/documentului de mişcare);
  • date referitoare la animalele care părăsesc exploatația (codul exploatației sau al abatorului de destinație; data plecării; seria şi numărul formularului/documentului de mişcare.

Când se realizează controlul la fața locului?

După extragerea eșantionului de control până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar și în afara perioadei de reținere.

Perioada de reținere este perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, trebuie reținut în exploatație, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care s-a depus cererea sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, conform art. 2 lit. (s) din OMADR 45/2021. Ovine/caprine – 100 de zile, taurine/bubaline – 6 luni de la data limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată.

Solicitanți supuși unui control la fața locului

  • Solicitanții de sprijin selectați în eșantionul de control.
  • Solicitanții de sprijin selectați cu ocazia oricăror misiuni de audit/control.
  • Solicitanții de sprijin eșantionați manual de APIA în cazul sesizărilor, petițiilor și a oricăror alte neconformități constatate de APIA în cursul controalelor proprii. Înștiințarea controlului la fața locului cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea controlului propriu-zis. Controlul poate fi efectuat și inopinat.

(I.B.)


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti