La nivel internațional și național există un interes deosebit pentru longevitatea animalelor. Ovinele și bovinele cu o reproducție și o stare de sănătate bune au o longevitate productivă mare. Longevitatea productivă reprezintă perioada de timp de la prima fătare a animalului până la ieșirea din efectiv.
În cadrul INCDBNA-IBNA Balotești s-au efectuat studii privind longevitatea productivă a ovinelor și bovinelor. Pentru evaluarea genetică a animalelor privind longevitatea productivă s-a utilizat metoda parametrică Weibull (Modelul Proporțional Hazard) – analiza supraviețuirii. Din studiile efectuate s-a observat că longevitatea este influențată
într-o proporție mică de factorii genetici și într-o proporție mult mai mare de factorii de mediu, cum ar fi nutriția, condițiile de adăpostire, starea de sănătate a animalului. Managementul fermei are un rol important în realizarea performanțelor productive și în asigurarea unei stări bune de sănătate. Un management bun determină realizarea unor producții ridicate și determină o bună supraviețuire a animalelor.
Fermierii păstrează în turme ovinele care prezintă o bună prolificitate și o producție de lapte mare și reformează oile cu probleme de reproducție și cu o producție de lapte mică. În fermele de vaci sunt păstrate vacile care sunt bune din punctul de vedere al producției și reproducției. Supraviețuirea mieilor și vițeilor influențează producția de carne. Longevitatea pentru miei și viței reprezintă perioada de timp de la naștere până la ieșirea din efectiv.
Longevitatea influențează profitul în fermele de ovine și bovine. O bună longevitate determină un profit mai mare pentru fermieri.
Evaluarea genetică a ovinelor și bovinelor pentru longevitate productivă este importantă în programele de selecție.
Rodica Ștefania PELMUȘ
pelmus_rodica_stefania @yahoo.com
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
- Vasilică Marino: „Ultimele generații de pesticide distrug stupinele apicultorilor“
- Prima ediție Târgul Comunelor „Armonii de toamnă“, pe esplanada din Pașcani
- Back to School - NATUREVO și Omya au dus fermierii la Universitatea Oxford pentru a învăța despre sănătatea solurilor
- Acord exclusiv de distribuție a unui bioinsecticid inovator
- Poveste de dragoste
- Nu suntem în război și ar trebui să ne protejăm interesele! Mihail Dumitru: „Ne distrugem economia prin ajutorul pe care îl acordăm Ucrainei“
- Bolile culturii de dovleac
- Plantație de zmeură aproape de metropola Cluj
- Tânăr fermier cu facultate vrea să lucreze modern la ferma din Dodești, județul Vaslui