Romania

Plantarea și îngrijirea trandafirilor primăvara

Plantarea și îngrijirea trandafirilor primăvara
Distribuie:  

Chiar dacă trandafirii se prind, în general, destul de repede, la plantarea lor trebuie ținut cont de câteva aspecte. Spre exemplu, trandafirii cu rădăcina liberă (goală) se plantează atunci când se află în repaus vegetativ. Asta înseamnă sfârșitul toamnei, în luna noiembrie, începutul primăverii, în luna martie și prima parte a lunii aprilie. Recomandările de față vin din partea specialiștilor Famous roses.

Condiții de lumină, sol, apă

Trandafirii preferă o expunere directă la razele soarelui de minimum 4 ore pe zi; astfel, dacă locul de plantare este aerisit și însorit, vor crește și  înflori abundent. Un trandafir plantat într-un loc cu mai puțin de 4 ore de soare pe zi nu se va dezvolta corespunzător și va face foarte puține flori sau chiar deloc. Trebuie evitat un sol prea uscat sau prea umed ori predispus la îmbibarea cu apă. Dacă un trandafir stă prea mult timp într-un sol îmbibat cu apă, rădăcinile lui vor putrezi și planta se va usca. La plantările de primăvară, ramurile se scurtează la 4-5 noduri. Se sapă gropi de 40 x 40 x 40 cm, astfel încât rădăcinile vor avea în jurul lor mai mult pământ afânat, iar cele noi se vor dezvolta mult mai ușor, mai ales în cazul terenurilor tasate. Mocirlirea rădăcinilor este o operațiune importantă. Pentru a asimila cât mai bine substanțele nutritive, este important ca rădăcinile să facă priză bună cu solul. Pentru asta trebuie pregătit un amestec de apă și pământ de consistența smântânii în care introducem rădăcinile. Pe fundul gropii se adaugă pământ mărunțit, se așază cu grijă rădăcinile desfăcute. Este foarte important ca altoiul să fie la nivelul solului, iar în zonele mai reci, la 2-3 cm sub nivelul solului. Se umple groapa cu pământ și se tasează bine pentru a elimina eventualele pungi de aer. Se udă din abundență, cu minimum 10 litri de apă. Dacă nu plouă în primele două săptămâni, se udă cu 10 litri de apă fiecare trandafir, o dată la 2-3 zile. Trandafirii nu se plantează într-un loc în care au existat alți trandafiri înainte fără a schimba solul cel puțin la o adâncime de 30 cm și pe o suprafață de 1 mp.

Cele mai potrivite locuri pentru plantare

Distanța de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare (teahibrizi) și trandafirii cu flori grupate (floribunda).Trandafirii urcători au nevoie de un spațiu de minimum 1,5 m, iar trandafirii plângători și pomiflori se plantează la o distanță de minimum 1 m. Trandafirii urcători pot fi plantați lângă un perete, zid, gard sau suport special. În cazul în care sunt plantați lângă perete, vor fi plasați la o distanță de 20 cm de acesta, în poziție oblică, cu ramurile spre perete și cu rădăcinile orientate în direcția opusă peretelui. În cazul trandafirilor plângători și pomiflori este nevoie să fie asigurat un sistem de susținere, de preferință o tijă metalică înaltă până la ultima grefă de pe tulpină (până unde încep ramurile). Pentru a nu deteriora rădăcinile, trebuie fixată tija în pământ înainte de plantarea trandafirului. Trandafirii cu rădăcină goală sunt livrați în sac de folie care, prin efectul de seră, păstrează o umiditate optimă, în așa fel încât să nu se deshidrateze în timpul transportului. În cazul în care se întârzie plantarea trandarilor pentru câteva zile, e bine ca ei să fie puși într-un loc răcoros și păstrați în sacul din folie bine închis. Astfel, trandafirii nu se vor deshidrata.

Recomandarea specialiștilor de la Famous roses este ca la plantările deși primăvară să se adminstreze gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice la o lună de la plantare, atunci când putem considera că trandafirul s-a înrădăcinat. Regula de bază este să se administreze îngrășăminte organice sau chimice oricărei plante, după ce aceasta este bine înrădăcinată. Cu ajutorul îngrășămintelor, trandafirul se poate ocupa de creșterea vegetativă.

Importanța stropirii cu Zeamă bordeleză

Zeama Bordeleză se obține prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vânătă) cu hidroxid de calciu (var stins). Gata preparată poate fi cumpărată la pliculeț din orice fitofarmacie. Un produs gata preparat este, de pildă, „Bouille Bordelaise“, produs de Cerexagri B.V. FRANCE. Alte produse pe bază de cupru sunt Champion, Funguran și Triumf. Soluția trebuie folosită în aceeași zi în care a fost preparată. În cazul în care este lăsată de pe o zi pe alta, își pierde eficacitatea. Zeama bordeleză este agreată și în agricultura ecologică pentru că nu este toxică, conține doar particule de cupru și calciu. Pentru o dezinfecție generală, specialiștii Famous roses recomandă stropirea cu Zeamă bordeleză absolut toată grădina. Aceasta are ca spectru de acțiune prevenirea bolilor fungice ca rapanul, mana și pătarea neagră la trandafiri și la celelalte plante din grădină. În plus, aceasta conferă trandafirilor tratați rezistență sporită peste iarnă. Cuprul conținut de Zeama bordeleză este absorbit prin frunze și contribuie la buna maturizare (lemnificare) a ramurilor trandafirilor, împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea lor. O bună maturizare/lemnificare a ramurilor ajută foarte mult trandafirii să treacă cu bine de gerurile de peste iarnă.

În cazul stropirilor făcute primăvara, după ce cuprul este absorbit de trandafiri, pomi fructiferi, viță-de-vie și alte plante, acestea vor înmuguri și înflori cu 7-10 zile mai târziu. Astfel, în cazul gerurilor târzii, florile pomilor fructiferi vor fi mai puțin afectate de înghețurile tardive. Zeama bordeleză se mai aplică și imediat după evenimente meteo precum grindină, vânt puternic sau imediat după tăierea trandafirilor, pomilor și a altor plante. (D.Z.)

primavara, trandafiri, ingrijirea trandafirilor, zeama bordeleza

Alte articole:

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Top 5 cei mai frumoși trandafiri de grădină din 2023

Satul cu parfum de trandafiri din judeţul Alba

Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași

Ce plantăm la început de primăvară

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor în sezonul rece

Nimic pentru primăvară, totul încheiat în ferestrele iernii