Emisia de gaze cu efect de seră din dejecții suine 30-40 kg
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Hrana cu adaos de oleo-proteaginoase și subproduse, cu o structură diferită lipo-proteică și în fracțiuni glucidice, poate reprezenta o metodă eficientă de scădere a azotului excretat, cu efecte implicite asupra mediului.
- Gazele cu efect de seră (GES) din agricultură reprezintă mai mult de 9% din cele emise, iar din acestea CO2 reprezintă 82%.
- Managementul azotului este o parte importantă a activităților derulate în fermele de creștere a animalelor.
- Din totalul nutrienților excretați, azotul reprezintă două treimi.
Un set de studii au fost efectuate la IBNA Balotești pe purcei de 30-60 kg care au fost întreținuți în cuști de metabolism. S-a avut în vedere testarea in vivo a unor tipuri de hrană cu o structură diferită bazate pe participarea în proporții diferite a unor resurse vegetabile disponibile local:
S-a cuantificat excreta de N în funcție de tipul de hrană și cele mai eficiente sunt redate în graficele alăturate:
Datele experimentale înregistrate au fost incluse în ecuații de regresie pentru calcularea utilizării nete a proteinei și a valorii biologice a acesteia, a producției de căldură și pentru predicții la nivel de metabolism energetic:
Mai mult, greutatea corporală metabolică și producția de căldură au fost parametrii de care s-a ținut cont în calculul emisiei prin dejecții a CO2 și a celui exhalat:
Important de știut !!!
- Excreta de N depinde semnificativ de aportul de N prin hrană și consumul acestuia, dar și de consumul de lipide.
- Pe măsură ce consumul de N crește % de N excretat față de ingestă scade, fiind observată o corelație negativă semnificativă.
- Emisia și exhalarea de CO2 sunt corelate semnificativ cu consumul de celuloză și hemiceluloză, dar nu cu cel de N și lipide.
Dr. ing. Mihaela Hăbeanu
Articole înrudite
- Amestec de mazăre și făină din fân de lucernă pentru hrana porcilor în creștere-îngrășare
- Date noi privind contaminarea cu micotoxine în sudul României în perioada 2019-2020
- Hrănirea găinilor ouătoare din sistemul free-range în sezonul rece
- Polifenolii - sursa de antioxidanți în dietele îmbogățite în acizi grași polinesaturați ale găinilor ouătoare
- Epidermita exudativă a porcului
- Aditivi furajeri pentru purcei sugari
- Controlul azotului în ferma de suine
- Colibaciloza la viței
- Beneficiile cojilor de citrice în hrana păsărilor
- Porcul românesc, între statistici și pandemie
Articole recente - Lumea Satului
- Ciobănia - pasiunea unui botoşănean din satul Stânceşti
- Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Mica fermă de vaci de lapte din comuna Dumitra
- Cultivi cânepă? Autoritățile îți bat în poartă!
- Câte dintre comunele României dispun, astăzi, de sistem public de alimentare cu apă
- Accesul la educație, un drept fundamental refuzat pentru milioane de copii
- Romsilva contestă informațiile false lansate în spațiul public cu privire la lucrările silvice efectuate în Pădurea Snagov
- Malagrow anunță un nou concurs pentru horticultori
- Povești din lumea satului... Nostradamus de pe Bârgaie
- Tradus.com: Top 5 semănători preferate de fermieri