Beneficiile utilizării drojdiei de bere proaspete în hrana vacilor de lapte
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Drojdiile folosite în hrana animalelor de fermă au fost selectate pentru abilitatea lor de a produce fermentaţie intensă în condiţii de anaerobioză şi dioxid de carbon, similar cu condiţiile de la nivelul tractului gastrointestinal al vacilor de lapte.
În prezent, drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) reprezintă sursă importantă de proteină (peste 40%), cu valoare biologică ridicată, aminoacizi, vitamine (complexul B) şi minerale, fiind folosită pe scară largă ca aditiv proteic şi mineral cu scopul de a optimiza raţiile furajere şi performanțele productive ale vacilor de lapte.
Pe lângă efectele pozitive asupra performanțelor productive, drojdia de bere reprezintă o materie primă ieftină, contribuind la scăderea costurilor de furajare în fermele de vaci de lapte.
Efectele utilizării drojdiei de bere în hrana vacilor de lapte:
- îmbunătățește activitatea microbiană prin creșterea numărului de bacterii benefice în rumenul animalelor;
- scade incidenţa bolilor metabolice datorită schimbării favorabile a conţinutului în acizi graşi volatili la nivelul rumenului;
- reduce cantitatea de amoniac produs la nivelul rumenului;
- crește palatabilitatea furajelor şi implicit consumul de substanţă uscată;
- îmbunătăţeşte rata de conversie a furajelor prin creşterea digestibilităţii și a gradului de absorbție a mineralelor (fosfor, magneziu, calciu, cupru, potasiu, zinc, mangan);
- reduce efectele stresului termic asupra producţiei de lapte în sezonul de vară, prin reglarea florei ruminale şi menţinerea echilibrului electrolitic;
- reduce necesarul de antibiotice utilizate în tratarea animalelor deoarece blochează ataşarea de peretele intestinal a bacteriilor patogene precum Escherichia coli entero-hemoragică şi Salmonella typhimurium;
- are rol de agent antimicotoxine, fiind capabilă să lege diferite micotoxine de peretele său celular.
Mod de administrare:
- Se utilizează ca supliment proteino-vitamino-mineral în furajarea vacilor de lapte în cantitate de 80-120 g/cap/zi în amestec cu nutreţul concentrat;
- Se recomandă administrarea drojdiei de bere în tainul de dimineaţă al vacilor;
- Se recomandă să nu fie depăşită doza maximă recomandată deoarece consumul ridicat de drojdii, prin depunerea uraţilor la nivelul articulaţiilor poate determina apariţia gutei.
Avantajele utilizării drojdiei de bere proaspete în hrana vacilor de lapte:
- creşterea gradului de asimilare a raţiei şi eficientizarea acesteia;
- creşterea producţiei de lapte şi îmbunătăţirea unor componenţi chimici ai laptelui (grăsime şi proteină);
- îmbunătăţirea stării generale de sănătate a animalelor prin optimizarea parametrilor hematologici şi biochimici serici.
Având în vedere că drojdia de bere este un organism viu, pentru a nu-şi pierde proprietăţile organoleptice, nutriţionale, microbiologice şi enzimatice se recomandă păstrarea acesteia la temperaturi cuprinse între 0°C şi +6°C, timp de maximum 2-4 săptămâni, ferită de surse de lumină sau păstrată în congelator, ea rămânând activă până la 6 luni.
Marinela ENCULESCU, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti
Articole înrudite
- Fermă de vaci de lapte, de la 5 la 137 de capete
- Reproducţia în fermele de vaci de lapte. Asistenţa vacilor la fătare
- Reproducția în fermele de vaci de lapte: Monitorizarea gestației și pregătirea vacilor pentru fătare
- Reproducţia în fermele de vaci de lapte: admiterea la montă a vacilor şi viţelelor
- Odihna și rumegarea - indicatori de bunăstare și confort la vacile de lapte
- Reducerea stresului de caniculă la vacile de lapte
- Ferma de vaci Bălţată Românescă cu pedigree a unui fermier mic din Lăpuşnicu Mare
- Cea mai performantă fermă de vaci de lapte se află în județul Ilfov
- Claudiu Frânc: „Din grajdul din care a ieșit vaca, înapoi nu mai intră!“
- Vite îngrijite după standarde europene - ferma de 5 stele a familiei Luca din Ștefănești
Articole recente - Lumea Satului
- Cu AgriClime™ împarți riscul de secetă cu Syngenta!
- Atenție la utilizarea ivermectinei de uz veterinar
- Gabriela Vila este noul Director General al ADAMA Agricultural Solutions România
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească