Măsuri pentru protejarea animalelor şi a păsărilor în caz de inundaţii
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
În condiţiile avertizărilor de fenomene meteorologice extreme (ploi torenţiale, furtuni, căderi de grindină) care pot provoca şi inundaţii în diferite zone ale ţării, fenomene care afectează și sănătatea animalelor, prin declanşarea de afecţiuni specifice intemperiilor sau de boli transmisibile, medicii veterinari avertizează crescătorii de animale, precum şi autorităţile locale cu privire la obligaţia de a implementa măsuri de profilaxie generală, de profilaxie specifică şi de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea şi limitarea posibilelor îmbolnăviri la animale sau apariția unor boli contagioase transmisibile la animale și de la animale la oameni, măsuri direcţionate cu responsabilităţi pentru:
- protejarea sănătăţii animalelor şi a păsărilor, protecţia şi bunăstarea acestora;
- protecţia mediului.
În domeniul protejării sănătăţii, protecţiei şi bunăstării animalelor
- Monitorizarea exploataţiilor comerciale şi a exploataţiilor nonprofesionale din gospodăriile populaţiei care dețin animale şi păsări, verificându-se starea clinică de sănătate, efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute pentru această perioadă sau acţiunilor de necesitate (acţiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, în special vaccinarea contra antraxului, examinarea sortimentelor de furaje şi a apei potabile).
- Verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică (în special la fermele cu porci şi păsări).
- Asigurarea unor locuri şi spaţii prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale şi mutarea acestora din gospodăriile afectate de inundaţii în zone sigure, unde să fie asigurate condiţii de adăpostire, hrană, adăpare şi îngrijire.
- Circulaţia animalelor în judeţ şi în afara judeţului să se facă numai dacă este strict necesar şi numai cu aprobarea şi sub supravegherea serviciilor veterinare locale sau judeţene, după caz.
- Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate.
- Deţinătorul de animale şi păsări are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă de orice modificare a stării de sănătate a animalelor, precum şi modificările comportamentale.
- Verificarea stocurilor de produse alimentare de origine animală şi de apă potabilă, existente în unităţile de profil sau la sursă în cazul apei, sub aspectul calităţii şi a salubrităţii, precum şi stabilirea unor măsuri corective, după caz.
- Asigurarea stocurilor de materiale sanitare, medicamente, produse biologice şi dezinfectante pentru situaţii de urgenţă.
În domeniul protecţiei mediului
- Coordonarea activităţii, prin implicarea autorităţilor locale și a fermierilor pentru colectarea cadavrelor şi dirijarea lor la unitatea de distrugere sau incinerare.
- Curăţirea şi dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale.
- Verificarea condiţiilor de manipulare, colectare, păstrare şi transport a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.
- Colaborarea servicilor sanitare veterinare cu alte autorități locale implicate şi cu asociaţiile crescătorilor de animale şi asociaţii pe produse pentru implementarea măsurilor stabilite pentru astfel de calamități naturale.
Situaţiile deosebite pot fi comunicate la unităţile sanitare veterinare sau la comandamentele locale, constituite pentru a se putea interveni operativ şi eficient cu personal de specialitate.
Dr. Ioan Viorel Penţea,
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Articole înrudite
-
Trei forme noi de sprijin pentru susținerea activității fermierilor în anul 2022
-
Cercetătorii germani: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară
-
Se întoarce gripa aviară?
-
Căsuțe pentru păsărele făurite de meșteri populari
in Mestesuguri -
Migrarea păsărilor, influențată de schimbările climatice
in Mediu -
Măsuri de prevenirea a apariției focarelor de gripă aviară
-
Îmbunătățirea calității nutriționale a cărnii și ouălor prin includerea diferitelor suplimente antioxidante în dieta păsărilor
in Zootehnie -
Romsilva donează 500 metri cubi de lemn pentru reconstrucția locuințelor afectate de inundațiile recente din județul Alba
in Silvicultura -
Portalul populațiilor de păsări acvatice
in Mediu -
Măsuri pentru protejarea animalelor şi a păsărilor în caz de inundaţii
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Asociația Semne Cusute câștigă Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2022
- Botoșani - 50% din culturile agricole au fost afectate de grindină
- „Turul inovației în legumicultură“, maratonul hibrizilor și tehnologiilor de cultură
- Ziua grâului și orzului la INCDA Fundulea - Prezentarea progreselor genetice (I)
- FarmConect România - Târgul Agriculturii Românești, la prima ediție
- Clubul Fermierilor Români lansează o petiție privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole