Produsele locale de la Ferma Hărman, apreciate de brașoveni
Scris de Lumea SatuluiChiar dacă se confruntă cu lipsă de personal, așa cum se întâmplă de altfel în multe alte ferme din țară, Anca Moga crește la Hărman capre, prepelițe și alte păsări de curte. Face acest lucru cu succes și livrează săptămânal produse gustoase brașovenilor. Și-ar dori să găsească oameni alături de care să muncească și să dezvolte produsele pe care le obține în fermă, pentru că în acest moment o ajută în cea mai mare parte doar părinții ei.
Laptele de capră, la mare căutare
Povestea Fermei Hărman a început în urmă cu 9 ani, atunci când a venit pe lume Diana, primul copil al Ancăi, iar din dorința de a mânca cât mai multe produse sănătoase obținute în propria ogradă a cumpărat o căpriță, câteva găini și ouă de prepeliță pe care le-a pus la incubator. „Așa a început totul, următorul an am mai cumpărat câteva căprițe, iar primii clienți ne-au fost prietenii. Am dezvoltat totul treptat, pentru că nu am avut bani să investim nici în animale, nici în spații. Am achiziționat pe rând animale, am învățat din mers și am amenajat spații pentru a le asigura confortul de care au nevoie. Am început cu rasa Carpatină, acum avem și Alpină Franceză, de curând am mai achiziționat 20 de căprițe, iar întregul efectiv numără 70 de exemplare“, a declarat Anca.
În vizita noastră i-am cunoscut și pe cei doi copii ai Ancăi, Diana și Radu, care au crescut printre căprițe și sunt foarte atașați de ele. Ba chiar mai mult, au dat nume fiecărei capre și fiecărui ied și îi recunosc numaidecât pe fiecare. Peste 60 de iezi au fost obținuți în fermă anul acesta, iar una dintre cele mai mari provocări ale familiei este primăvara, atunci când trebuie să se despartă de o parte dintre iezi, iar atunci fiecare membru al familiei își alege cel puțin un protejat. De obicei ieduțe, pentru că în fiecare an ele sunt cel mai adesea păstrate în fermă.
La Hărman, caprele sunt mulse de două ori pe zi, iar laptele ajunge la cumpărători cel mai adesea în stare proaspătă și prea puțin este procesat în altfel de produse. „Avem o mașină automată de muls și există o ierarhie atunci când vin la muls, sunt strigate pe nume și respectă ordinea. Laptele de capră este foarte apreciat, în special de familiile cu copii mici. Îl vindem cu 10 lei/litru, momentan ambalat în sticlă de plastic, însă intenționăm să trecem la ambalarea în recipiente de sticlă. Ne rămâne foarte puțin pentru a face brânză, urdă, iaurt deoarece noi nu achiziționăm lapte din altă parte pentru a face produse“, a mai punctat Anca.
Întrebată dacă perioada dificilă prin care am trecut cu toții în această primăvară din cauza pandemiei de Coronavirus i-a afectat afacerea, Anca ne-a mărturisit că nu, din contră, s-a observat o mai mare atenție acordată de consumatori produsului local: „Nouă ne-a mers foarte bine în această perioadă, doar că am făcut livrări aproape zilnice, iar înainte mulți clienți veneau să ridice produse direct de la poarta gospodăriei. Noi nu avem niciodată stocuri, primim comenzi cu 2-3 zile înainte și apoi livrăm, deci laptele, ouăle, carnea sunt proaspete.“
Anca deține 7 hectare de teren, care este însămânțat cu lucernă și lucrează alături de diverși colaboratori pentru a obține un produs de calitate. Are chiar și un tractor și adesea chiar ea merge să adune lucerna. Recunoaște faptul că, nefiind de specialitate, rezultatul obținut nu este întotdeauna pe măsura așteptărilor și trebuie să cumpere din altă parte lucernă sau fân. Dejecțiile obținute în fermă sunt împrăștiate pe acest teren, acesta fiind singurul îngrășământ pe care îl aplică.
Căprițele nu sunt scoase pe pășune, sunt atent îngrijite în fermă și se află sub îndrumarea medicului veterinar, astfel că sunt deparazitate la timp, primesc tratamentele necesare și nu au avut probleme de sănătate.
„Cea mai mare problemă a noastră este forța de muncă. Nu găsim muncitori, nu avem pretenția de oameni specializați, îi ajutăm noi. Am oferit și salariu mai mare, însă dorința de muncă este foarte scăzută. Momentan lucrez doar eu și părinții mei, care sunt trecuți de 70 de ani“, ne-a mai spus Anca.
Carne și ouă
Pe lângă capre, la Ferma Hărman mai găsim și înaripate: găini, pui de carne, bibilici, rațe și prepelițe, iar cei interesați pot cumpăra atât ouă, cât și carne. De departe, cel mai numeros efectiv este cel de prepelițe, care ajunge la 2.000 de exemplare. „Ne-am luat prepelițe pe care am vrut să le creștem la regim de volieră, însă ne-am dat seama că nu putem face acest lucru, apoi am trecut la cuști speciale. Prepelițele ascund ouăle în fân, în sol, astfel că poți găsi oul astăzi, crezi că este proaspăt și, de fapt, este mai vechi. De aceea, din motive de biosecuritate, am ales soluția cuștilor cu podea înclinată și astfel ouăle vin în fața cuștii, sunt adunate și nu există niciun fel de problemă“, a specificat Anca.
Pentru a le asigura hrana, în fiecare toamnă achiziționează cereale și pregătește în gospodărie furajele după rețete proprii pentru fiecare specie.
Găinile pentru ouă sunt achiziționate la 16 săptămâni, apoi crescute liber cu iarbă și grăunțe. La fel și puii pentru carne și restul păsărilor.
„Avem deja o clientelă formată, sunt oameni care ne mulțumesc pentru ceea ce facem. Prețurile probabil nu sunt ca la supermarket, dar de fiecare dată când vin în fermă ne găsesc la treabă, pasionați de aceea ce facem. Suntem mereu aici, nu muncim 6-8 ore și plecăm acasă, avem mereu grijă de ele. Chiar dacă este destul de greu, nu m-am gândit să renunț, fac acest lucru din pasiune, iar copiii sunt foarte fericiți. Eu nu vând alte produse clienților; ce mănâncă copiii mei, ofer și altora“, a conchis Anca.
Concluzia după ce am vizitat această fermă? Legătura între om și animale este specială, iar doar cei care iubesc cu adevărat animalele muncesc mai cu drag și obțin produse apreciate la adevărata lor valoare.
Larissa SOFRON
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
Media
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences