Tartă cu orez și mere

Cantitate – 12 bucăți
Preparare – 45 de minute
Timp de coacere – 50 de minute
Tarta cu orez și mere este o rețetă simplă, iubită și acceptată nu numai de cei mici. Aceasta intră în categoria rețetelor vechi, consacrate în cultura culinară românească și de care mulți, probabil, în zilele noastre, s-au plictisit. Dar pentru cei care vor să-și reamintească gustul copilăriei, rețetele vechi păstrate cu grijă în caiete sau cărți vechi sunt parte din identitatea lor națională. Mai jos, vă lăsăm rețeta!
Ingrediente:
Pentru aluat
- Făină – 250 g
- Unt – 125 g
- Ou – 1 buc
- Sare după gust
Pentru umplutură
- Lapte – 400 de ml
- Pudră de orez (orez pisat) – 100 g
- Zahăr – 80 g
- Smântână – 250 g
- Gălbenușuri – 4 bucăți
- Albușuri – 4 bucăți
- Stafide – 60 g
- Mere – 600 g
- Dulceață de caise – 5 linguri
- Zahăr – 3 linguri
- Unt – 200 g
- Pesmet – 3 linguri
- Prune şi mere uscate – 300 g
- Marmeladă – 3 linguri
Mod de preparare:
- Peste făină se pune sare, iar în mijloc se face o gaură. Untul se taie bucățele, ce se pun în mijlocul găurii, la fel și oul. Se amestecă cu un cuțit, iar apoi se frământă un aluat care se dă la rece timp de 30 de minute.
- Aluatul se întinde în forma dată cu unt și pesmet. Se amestecă fructele uscate și se lasă cca 10 minute la foc.
- Se fierbe laptele și se adaugă treptat pudra de orez și zahărul. După ce a dat în fiert se amestecă cu gălbenușul și stafidele și se încorporează.
- Merele se curăță și se taie felii. Albușul se bate spumă și se pune în umplutura de orez care se întinde peste aluat, cu feliile de mere în formă de raze.
- Se lasă la cuptor cca 50 de minute, iar cu 15 minute înainte să fie scoasă se unge cu marmeladă și zahăr, apoi se lasă să se răcească în formă.
Poftă bună!
Ruxandra HĂBEANU
retete, retete traditionale, tarta cu orez si mere, tarta
- Articol precedent: Laptele de bou, o rețetă a moților dată uitării?
- Articolul următor: Găluște prăjite cu brânză de burduf