SORGUL, o alternativă cerealieră pentru anii secetoşi
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești
- Se redeschide interesul pentru o veche cereală!!!!
- Revine în actualitate sorgul și capătă importanță din ce în ce mai mare, în special în anii secetoși și în zonele uscate.
- La nivel european s-a regândit politica vizavi de suprafața cultivată cu sorg datorită unor argumente care pledează pentru această cereală:
- Sorgul (Sp. vulgare) este o cereală rustică, cu potențial nutritiv valoros.
- Sorgul poate fi o alternativă la cereale fezabilă din punct de vedere economic (în ultimii ani a reprezentat 80-90% din costul porumbului).
- Sorgul este a 5-a cereală din lume adaptată la zonele cu climă caldă, secetoasă (FAO).
- Sorgul reprezintă o sursă de principii activi ce influențează pozitiv sănătatea:
- vitamine hidrosolubile (complex B);
- compuși fenolici.
- Rezultatele obținute la IBNA Balotești confirmă argumentele de mai sus:
- performanțele de creștere la purcei în faze critice de dezvoltare nu se diminuează semnificativ la un nivel de includere de 20%, dimpotrivă sporul mediu zilnic înregistrează o creștere cu 12% comparativ cu cel obținut la animalele hrănite cu porumb.
- parametrii biochimici plasmatici, ca markeri de referință pentru sănătate, se încadrează în limite normale: sorgul adăugat în hrană conduce la descreșterea concentrației colesterolului în sânge cu cca 17,53% datorită probabil compușilor fitochimici aflați la un nivel mai ridicat în boabele de sorg.
- nu determină o creștere semnificativă a frecvenței enteritelor sau asupra scorului de incidență diaree.
Important de știut !!!
- Sorgul conține tanini condensați care au ca efect reducerea palatabilității și implicit a consumului de hrană. Nivelul taninilor variază între 0,2-2%.
- Ca regulă, sorgul cu un nivel redus de tanini (0,05%) poate fi folosit ca singură cereală în nutrețul combinat la porci, cu excepția sugarilor.
- Actualmente sunt varietăți libere de factori antinutriționali.
- 40% din producția de sorg este folosită în consumul uman.
- Tendința este de creștere a producției, a suprafeței și a ponderii de utilizare în hrana animalelor.
- RECOMANDĂM VARIETĂȚI DE SORG ALB ÎN HRANA PURCEILOR.
Newsletter finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 – Performanță instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI (PFE−17/2018-2020).
Articole înrudite
-
Sorgul și secara în hrana puilor de carne
in Agrotehnica -
Fasolița - sursă alternativă de proteină pentru hrana puilor de carne
in Zootehnie -
Alimentația vacilor de lapte
in Zootehnie -
Nutrețuri combinate pentru puiul de carne
in Zootehnie -
Dirijarea microbiomului gastro-intestinal la taurine pentru îmbunătățirea sănătăţii şi productivității
in Zootehnie -
Nutrețuri combinate pentru ovine și caprine
in Zootehnie -
Cristina Cionga, APPR: Sorgul, cultura-cheie a viitorului
in Agrotehnica -
Nutrețuri combinate pentru suine
in Zootehnie -
A XVI-a ediție a Simpozionului Internațional de Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești
in Zootehnie -
Îmbunătățirea calității nutriționale a cărnii și ouălor prin includerea diferitelor suplimente antioxidante în dieta păsărilor
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022