Imprimă această pagină
Zootehnie 05 Aprilie 2020, 13:41

Papagalul amorez, vedeta unei ferme de păsări exotice de lângă Bucureşti

Scris de

Proiectul Ferma Exotică a apărut în urmă cu aproximativ 20 de ani, când Călin Radu s-a îndrăgostit iremediabil de Agapornis, numit şi Papagalul Amorez sau Pasărea Dragostei. A început cu 2-3 exemplare, dar, mânat de multă pasiune şi determinare, a ajuns la câteva sute de perechi de foarte bună calitate genetică.

Investiţie de aproximativ 20.000 de euro

Călin se declară oltean, dar s-a născut în Giurgiu, iar anii adolescenţei i-a petrecut la Caracal. Acesta este ziarist, iar activitatea sa se desfăşoară cu preponderenţă în Capitală, unde a locuit timp de aproximativ 20 de ani. De ceva vreme s-a mutat la 15 km de Bucureşti deoarece pasiunea pentru animale nu prea se pupa cu traiul de la bloc. „Jobul cu numeroase delegaţii nu mi-a permis însă să materializez ideea decât foarte târziu, în 2017, când am intrat cu toate pânzele sus în această activitate. Şi am recuperat din plin! În mai puţin de 2 ani, după o investiţie cumulată de aproximativ 20.000 de euro, am reuşit să pun bazele celei mai mari crescătorii de Amorezi din România şi una dintre cele mai mari din partea aceasta a Europei. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar anul trecut, în toamnă, am participat pentru prima dată la expoziţia naţională organizată de Asociaţia Ornitologică Română, unde am reuşit să obţinem toate locurile de pe podium cu Agapornis roseicollis, una dintre cele nouă specii de Amorezi existente la ora actuală în lume. Pe lângă Roseicollis, deţinem Fischeri, Personatus, Lilianae, Nigrigenis şi Taranta. Cu toate acestea, este însă loc de mai bine, aşa că an de an încercăm să ameliorăm bagajul genetic al generaţiilor viitoare“, adaugă acesta.

Pentru că nu a găsit în România matcă de calitate, a fost nevoit să importe din străinătate, aşa că în Ferma Exotică au ajuns păsări din Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Croaţia, Slovacia şi chiar Italia sau Olanda. „Tocmai pentru că suntem nevoiţi să aducem păsări din toate colţurile lumii, carantina este foarte importantă. Înainte de a intra în voliere, păsările sunt trecute timp de 2 luni prin trei tipuri de antibiotice, sunt vitaminizate şi deparazitate. Între timp se face şi trecerea la noul tip de alimentaţie, bazat pe mixuri de seminţe de calitate, dar şi fructe, legume şi verdeţuri proaspete. Tratamentele se fac în mare parte cu medicamente româneşti, produse de Romvac sau Pasteur, dar colaborăm şi cu importatori pentru anumite suplimente alimentare. Preţurile sunt de la 130-150 lei/exemplar, până la câteva sute de euro (800-1.000), în funcţie de genă/mutaţie.

Matca de calitate… o verigă importantă

O problemă majoră care dă bătăi de cap tânărului pasionat este lipsa de specializare a medicilor veterinari pe segmentul animăluţelor exotice. „De foarte multe ori noi, crescătorii, suntem nevoiţi să căutăm singuri soluţii atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate în efectivele de păsări. Pentru iubitorii de animăluţe de orice fel, dar mai ales de exotice, recomandăm următoarea formulă pentru a-i ţine departe de neplăceri: prevenţie, prevenţie şi… iar prevenţie! Nu de alta, dar, în lipsa unei îngrjiri corespunzătoare, tratamentele sunt scumpe şi ineficiente de cele mai multe ori. Aşadar, celor care vor să cumpere un animăluţ le recomand să apeleze numai la crescători responsabili şi să verifice condiţiile în care au fost cazate păsările până la plecarea spre noile familii. Un crescător serios îşi va inela păsările şi va răspunde pentru sănătatea acestora. De evitat petshop-urile, târgurile, magazinele de animale, unde nu există niciun control asupra răspândirii bacteriilor, viruşilor şi nici asupra originii vietăţilor şi a gradului lor de consangvinitate.“

Pentru cei care se gândesc să investească într-o fermă de păsări exotice, Călin spune că fără pasiune nu există reuşită. „Crescătoria poate fi pusă pe butuci încă din primul an. Foarte important pentru începători este să înceapă cu matcă de calitate şi să ia în calcul toate neajunsurile. Trebuie avut în vedere că păsările exotice nu sunt păsări domestice şi au nevoie de spaţiu pentru a-şi crea un mediu de confort. Distanţa faţă de vecini este de asemenea de luat în considerare, în condiţiile în care papagalii sunt renumiţi pentru tonalitatea ţipetelor lor“, încheie Călin Radu.

Beatrice Alexandra MODIGA

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite