Populație dublă sau triplă de porc mistreț
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Abia ce s-au stins, în luna noiembrie 2019, 43 de focare de pestă porcină africană confirmată la porcii domestici din gospodăriile populației, că alte 3 cazuri de PPA, de data aceasta la porcul mistreț, au pus în alertă autoritățile din județul Prahova. Este poate cel mai nimerit prilej să discutăm despre ce înseamnă lipsa de control asupra populației de mistreț – unul dintre vectorii răspândirii PPA – cu directorul Asociației Județene a Pescarilor și Vânătorilor Sportivi Prahova, Valeriu Bolgiu.
Reporter: Porcul mistreț a adus probleme dintre cele mai mari în ultima vreme. Pagubele produse culturilor agricole au fost umbrite de faptul că mistrețul este responsabil de pesta porcină africană, virus ce a creat sectorului de creștere a suinelor dificultăți fără precedent. Ce fac administratorii fondurilor cinegetice, cum ținem sub control populația supradimensionată de mistreț înainte de a apărea incidente de tot felul?
Valeriu Bolgiu: Într-adevăr, în ultimii ani porcul mistreț a creat, pe fondul creșterii populației, probleme din ce în ce mai mari. De ce s-a ajuns în această situație? Simplu: cotele de vânătoare sunt aprobate anual de către Ministerul Mediului. Fără să fiu malițios, începând cu ceva vreme în urmă, să fie 7-10 ani, oficialii de la București au obișnuit să aprobe cote mult mai mici față de cât ceream noi, iar solicitările noastre erau fundamentate pe ceea ce aveam real în teren. Și-atunci, an de an – iar porcul se înmulțește și foarte ușor – a crescut populația exagerat de mult.
Rep.: Ca și la urs, din această cauză, a suprapopulării, pesemne că, în căutare de hrană, animalele și-au părăsit habitatul și au invadat zonele locuite.
V.B.: Exact. Au apărut distrugerile pe terenurile agricole, oamenii nu sunt despăgubiți, au existat limitări din cauza schimbării regimului de vânătoare, în sensul în care noi nu mai putem interveni în intravilan, aceasta fiind strict problema unităților administrativ-teritoriale. Mă rog, putem s-o facem în baza unui contract, dar acesta nu este deocamdată reglementat. Sunt mai multe cauze pentru care populația de mistreți a crescut față de optimul agreat de specialiști.
Rep.: Ce înseamnă, în procente, această creștere?
V.B.: Putem vorbi și despre 400%! Dar vestea e că, anul trecut, din cauza PPA, am extras 1.500 de exemplare numai în Prahova, ajustând populația la limita cât de cât normală. Vedeți dvs., orice restricție – de vânătoare, în cazul nostru – creează dezechilibre. În Delta Dunării – zonă cu un regim cu totul aparte, generat de statutul său de sit UNESCO – a fost interzisă vânătoarea de mistreț. Unde a apărut pesta porcină africană? Fix în Deltă! Faptul că s-a propagat după aceea era de așteptat, având în vedere că s-au consangvinizat cu porcii domestici crescuți liber, apoi au fost vectorii, respectiv șacalii, vulpile, câinii maidanezi, ciorile, adică tot ce consumă carne din leșuri, care au răspândit PPA așa cum se știe că s-a întâmplat. În fine, acesta-i alt subiect. Ce-am făcut apoi? Într-un an a dispărut mistrețul din Deltă! Și la nivel național, pe fondul PPA, am avut dispoziție să dublăm sau să triplăm cotele de vânătoare. Însă, din păcate, măsura a fost luată prea târziu!
Maria BOGDAN
Articole înrudite
- Alertă sanitar-veterinară în judeţul Suceava. Vânătoare de mistreţi, după confirmarea a trei cazuri de pestă porcină africană
- Alertă sanitar-veterinară în judeţul Suceava
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 6 noiembrie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 10 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 3 iulie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 26 iunie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 19 iunie 2020
- Vești bune pentru crescători: s-a reușit imunizarea suinelor pentru pesta porcină africană
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 12 iunie 2020
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 29 mai 2020
Articole recente - Lumea Satului
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume
- Ciobănia - pasiunea unui botoşănean din satul Stânceşti
- Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Mica fermă de vaci de lapte din comuna Dumitra
- Cultivi cânepă? Autoritățile îți bat în poartă!