600x250 v1

Zootehnie 16 Decembrie 2019, 14:50

Tauri testați genomic din rasa Bălțată cu Negru Românească de la AGCTR

Scris de

Pe plan mondial se împlinesc 10 ani de când evaluarea genomică la taurine a fost introdusă oficial în principalele țări cu efective de elită din rasa Hostein (Canada, USA, Franța etc.).

Rata de progres genetic realizat la testarea genomică în ultimii cinci ani în aceste țări a fost de 2,21 ori mai mare decât la evaluarea tradițională pentru principalele caractere din selecția taurinelor de lapte (în principal la cele cu heritabilitate mică).

În țara noastră primul grup de tăurași din rasa Bălțată cu Negru Românească testați genomic a fost în anul 2016 la AGCTR cu sprijinul firmei GENTEST-INTERNATIONAL. Luarea acestei decizii a fost posibilă datorită lucrărilor efectuate pe plan mondial și prin aplicarea Regulamentului UE 2016/1012. În anii următori reținerile de tăurași au continuat, iar în prezent sunt testate 21 de capete. Dintre aceștia, cei mai buni au rămas în centrul de însămânțări SEMTES – Craiova, de unde MSC este difuzat la fermele din asociația AGCTR.

tauri 4

Pentru selecționarea tăurașilor testați genomic s-au avut în vedere:

  • Nominalizarea celor mai bune ferme pe baza managementului și a producției de lapte. În cadrul acestor ferme au fost identificați și recomandați de fermieri cei mai buni tauri utilizați (tați de tauri).
  • Identificarea tăurașilor din cele mai bune vaci prin controlul oficial cu valoare de ameliorare mare (mame de tauri), fătați într-un interval de timp scurt. Numărul de tăurași reținuți a fost în funcție de necesarul stabilit.
  • Preluarea tăurașilor la vârsta de 15-30 zile la ferma de creștere și testare cu întreținerea lor până la vârsta de 10-12 luni.

În această fermă la tăurași se efectuează următoarele operațiuni:

  • verificarea paternității;
  • efectuarea testelor genomice pentru determinarea valorii de ameliorare genomice (gPFT) la o unitate specializată, în cazul nostru firma GENTEST ROMANIA cu o colaborare internațională. În acest mod sunt combinate mai multe populații de referință în una singură care duce la creșterea preciziei (reabilității) în evaluarea valorii de ameliorare genomice a tăurașilor (Lund et.all. 2011).
  • efectuarea testelor sanitar-veterinare pentru BVD și IBR.
  • Continuarea testării privind performanțele de reproducție la tăurașii cu valoare superioară de ameliorare la Centrul de Însămânțări SEMTEST – Craiova. La această unitate se efectuează operațiunile de recoltare și apreciere a materialului seminal.
  • Etapa de distribuire a MSC la fermele din cadrul asociației pentru verificarea în condiții de fermă a rezultatelor obținute în prima etapă. De precizat că rezultatele din fermă contribuie la creșterea preciziei în determinarea valorii de ameliorare.

Rezultatele obținute în testările genomice ale tăurașilor din rasa BNR din cadrul asociației AGCTR sunt prezentate în tabelul nr. 1.

tauri tabel 1

Tauri tați din care s-au identificat tăurași testați genomic sunt prezentați în tabelul nr. 2.

tauri tabel 2


Se constată valoarea deosebită a taurilor produși în România la rasa Bălțată cu Negru Românească. Taurii reținuți la SEMTEST – Craiova au fost prezentați fermierilor la cele două Parade ale taurilor din anii 2018 și 2019. Rezultatele selecției taurilor BNR adaptați condițiilor din țară asigură crescătorii cu MSC produs în România și totodată ne ajută să ne aliniem țărilor producătoare de tauri din rasa Holstein.

Dr. Ing. Nicolae Zeneci, AGCTR


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti