Imprimă această pagină
Zootehnie 04 Noiembrie 2019, 09:55

Unde găsim caii de top ai României

Scris de

Deşi în zootehnie se vorbeşte mai puţin despre rasele de cai pe care le avem, România deţine un patrimoniu important în acest sens. Iar principalul jucător în domeniul ecvestru este Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Aceasta are în administrare şi Direcţia de Creştere şi Ameliorare a Cabalinelor constituită în 12 herghelii de stat şi patru depozite de armăsari pentru montă publică. Aici se află caii de top ai României. Şi cel mai bun exemplu care confirmă această teorie este faptul că recent un cal de la herghelia Beclean a câştigat, în cadrul unei competiţii ecvestre, titlul de campion mondial. Această performanţă unică pentru România ne-a determinat să aducem în lumină unităţile care conservă, perpetuează şi promovează potențialul genetic al cailor de rasă pe care îi avem.

Depozitul de armăsări Arad

Unitatea a fost înfiinţată prin Ordinul 180/1980 al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în scopul ameliorării cabalinelor din marea creştere din zona de vest a ţării. În decembrie 1981 s-a finalizat prima fază din proiectul de construcţie, fiind realizate două grajduri cu o capacitate totală de 120 locuri. În ianuarie 1982 a început popularea depozitului cu armăsari de montă publică din herghelii. Astăzi Depozitul de Amăsari Arad deţine armăsari de montă publică din rasele Ardenez, Pur Sânge Arab, Lipiţan, Cal Românesc de Sport, Huţul, Semigreu, Pur Sânge Englez şi varietăţile Nonius, Furioso – North Star.

Depozitul de armăsari Dumbrava

Depozitul de Remontă al Armatei, cu 6 grajduri, a fost înfiinţat în perioada 1900-1904 şi s-a aflat în administrarea Domeniilor Regale. În 1911 unitatea trece în administrarea Ministerului Agriculturii, iar în 1959 depozitul devine fermă zootehnică. Mai târziu, în anul 1971, depozitul trece la Centrul Republican de Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă Bucureşti. A fost transformat în anul 1991 în Regia Autonomă „Cai de Rasă“, devenită în anul 1998 Societatea Naţională „Cai de Rasă“ SA care s-a desfiinţat în anul 2002, iar patrimoniul şi activitatea au fost preluate de Regia Naţională a Pădurilor. În anul 2002 depozitul trece în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor ca secţie în structura Direcţiei Silvice – Piatra Neamţ. Astăzi în patrimoniul Depozitului de armăsari Dumbrava se află următoarele rase: Pur Sânge Arab, Cal Românesc de Sport, Pur Sânge Englez, Lipiţan, Gidran, Semigreu Românesc, Huţul, Cal de Bucovina.

Depozitul de armăsari Râmnicelu

Unitatea a fost constituită în anul 1905 pe domeniul regal, activitatea principală fiind creşterea cailor. Din anul 1945 până în anul 1982 unitatea a funcţionat ca fermă de elită în domeniul creşterii şi ameliorării cailor de rasă şi a aparţinut structurii fostului GAS Ion S. Ion. În anul 1972, prin hotărârea guvernului, unitatea a fost preluată de la fostul GAS de către Centrul Republican pentru Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă. În 1989 s-a înfiinţat Regia Autonomă „Cai de Rasă“ care a preluat şi Depozitul Râmnicelu. În anul 2002, luna noiembrie, a fost preluat, prin OUG nr. 139/2002, de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi se află în structura Direcţiei Silvice Brăila. În prezent, secţia deţine armăsari de montă publică aparţinând următoarelor rase: Gidran, Trăpaş, Semigreu, Huţul, Furioso North Star, Lipiţan, Cal Românesc de Sport, Cal de Bucovina.

Depozitul de armăsari Târgu Mureş

Înfiinţat în anul 1984, Depozitul de armăsari Târgu Mureș dispune de trei grajduri şi de toate facilităţile necesare asigurării ameliorării cabalinelor din centrul Transilvaniei. În anul 2002 depozitul a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor ca secţie în structura Direcţiei Silvice Târgu Mureş. Rasele crescute aici sunt Lipiţan, Semigreu Românesc, Ardenez, Huţul, Shagya Arab şi Calul Românesc de Sport.

Depozitele de armăsari au rolul de a multiplica şi de a transfera progresul genetic obţinut în herghelii către populaţiile de cai de rasă deţinute de crescătorii privaţi sau către populaţiile de animale din marea creştere. În plus, acestea promovează caii de rasă prin sportul ecvestru şi agrement.

Neapolitano XXXI-42, armăsarul din rasa Lipiţan al hergheliei Beclean, a fost desemnat în septembrie campion mondial la categoria Cai Tineri pentru Atelaje, într-o competiţie la care au participat reprezentanţi din zece ţări, organizată de către Federația Ecvestră Internațională.

Afiliat la Federaţia Ecvestră Român, Clubul Hipic Romsilva are ca obiectiv stimularea creşterii cailor de rasă în România, a cailor de rasă prin sportul ecvestru şi agreement, păstrarea tradiţiei si creşterea continuă a prestigiului cailor din România pe plan mondial. Clubul Hipic Romsilva desfăşoară activităţi în următoarele ramuri ale sportului ecvestru:

  • obstacole Herghelia Jegalia, Herghelia Izvin, Herghelia Rădăuți, Herghelia Slatina, depozitele de armăsari Arad, Tg. Mureș și Dumbrava;
  • proba completă de călărie Depozitul de Armăsari Târgu Mureş;
  • galop hergheliile Mangalia şi Cislău;
  • atelaje hergheliile Beclean şi Sâmbăta de Jos şi Depozitul de Armăsari Arad.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite