Zootehnie 18 August 2019, 09:07

Creșterea păsărilor de expoziție, mai mult o pasiune decât o afacere

Scris de

În localitatea Comarnic locuiește Dragoș Oancea (foto), un tânăr inginer zootehnist care de mic a avut animale. Spune despre el că, atunci când era copil, prefera să stea în curte, printre păsări, nu să se joace cu jucării. Pasiunea lui s-a dezvoltat în timp, a achiziționat diverse rase de păsări de expoziție și de ornament și a ajuns să participe la expoziții de profil. Premiile nu au întârziat să apară, iar de la o simplă pasiune a ajuns să clădească o afacere. Însă nu crește doar păsări, ci și alte specii de animale din rasă pură.

cresterea pasarilor 1

De la păsări de curte obișnuite la exemplare de expoziție

Să vizitezi gospodăria unui tânăr pasionat de creșterea animalelor nu poate fi decât o încântare. Am observat îndeaproape cotețele și cuștile păsărilor, precum și adăposturile în care sunt crescute oile, dar și porcii din rasele Bazna și Mangalița. Nu am încetat în a-i adresa întrebări despre fiecare rasă și specie în parte, iar răspunsurile detaliate nu au întârziat să apară. Am aflat astfel că încă de la vârsta de 7 ani era interesat de păsările din curte, care, bineînțeles, nu erau de rasă. „Am mers cu un vecin și cu tatăl meu la o expoziție de păsări la Breaza și am rămas surprins de exemplarele expuse acolo, mai ales de rasa Brahma, pe care o cresc și acum. De 21 de ani cresc această rasă pentru că în acea perioadă am luat legătura cu un crescător, am vrut să cumpăram niște păsări, dar ni s-au părut scumpe, așa că am cumpărat 20 de ouă și am scos primii puișori. De atunci am început să creștem păsări de expoziție, să mergem la mai multe expoziții din țară, am achiziționat și alte păsări din alte rase – Orpington, Cochinchina, găini pitice din rasa Paduana, Phoenix și multe altele. Am menținut aceste rase de-a lungul timpului, am adus material genetic din străinătate și m-am dezvoltat treptat“, a precizat Dragoș Oancea.

Exemplare rare de peste hotare

La 14 ani, în 2015, a participat la prima expoziție atunci când a expus un cocoș din rasa Brahma Potârnichiu pe albastru, unde a obținut 94 de puncte. La astfel de expoziții punctajul maxim este de 95, chiar 96 de puncte, însă, dacă mai multe exemplare obțin punctajul maxim, se alege doar un campion. Între timp a mai participat și la alte expoziții, iar în 2009 a plecat în Germania pentru a vedea și alte păsări. S-a întors cu 11 varietăți de Brahma, dintre care unele nu existau în țară la acel moment. „Atunci a fost o investiție destul de mare, dar am recuperat banii în timp pentru că am adus animale valoroase. Astfel că în 2010 am participat la prima expoziție națională și am avut 8 campioni. Un exemplar a costat atunci între 80-100 euro, după care am obținut pui, pe unii am reușit să îi vând cu 100-150 euro; vorbim aici de vârfuri, acele animale foarte bune, restul costă între 100 și 150 lei. Acela a fost începutul participării mele la expozițiile importante“, a mai adăugat Dragoș.

cresterea pasarilor 10

În acest moment crește 10 varietăți de păsări Brahma, rasa lui de suflet după cum a specificat, iar despre îngrijirea lor tânărul inginer spune că se ocupă ca la carte. Le oferă spațiul de care au nevoie, adică un adăpost acoperit, pentru că nu trebuie să stea în noroi sau zăpadă, chiar dacă din grupa raselor grele Brahma este cea mai rezistentă. Un alt aspect de care are mai grijă este furajarea animalelor și le oferă hrana necesară în funcție de vârstă. „Puii din această rasă sunt foarte slabi până la 6-7 luni, în prima fază li se dezvoltă scheletul și astfel au nevoie de foarte multe minerale și de spațiu ca să alerge. După această etapă trec la finisarea pentru expoziții. Ce înseamnă acest lucru? O matcă o păstrez pentru următorul an și atunci o cresc în libertate pentru a-și întări imunitatea. Exemplarele pentru expoziție le cresc separat pe stat de talaj, le pun la dispoziție minerale, vitamine, deci furaj special“, a punctat crescătorul de păsări.

Întrebat cât de costisitoare este această activitate, a preferat să nu răspundă pentru că nici măcar nu a făcut un calcul exact de frica rezultatului. „Dacă nu aș avea și alte afaceri, nu aș putea să trăiesc din creșterea păsărilor de expoziție. Recuperez investiția din vânzarea exemplarelor de valoare pe care le obțin, dar nu este o activitate foarte profitabilă“, a mai precizat el.

Expoziții internaționale

cresterea pasarilor 12

La Leipzig, în 2012, a participat pentru prima oară la o expoziție internațională, unde a mers cu 4 păsări Brahma. A obținut o medalie, nu a reușit să aibă un campion, punctajul maxim pe care l-a obținut fiind de 94 de puncte. În 2018 a participat la o astfel de expoziție și în Danemarca, unde a expus o singură pasăre și a obținut același punctaj. „Astfel de competiții au loc din 3 în 3 ani, sunt foarte strânse, pentru că sunt peste 400 de păsări înscrise la o singură categorie. În rest, am participat la foarte multe concursuri naționale, unde am obținut multe diplome și medalii“, a punctat Dragoș.

Crește și alte specii de animale, multe de ornament, printre care păuni, rațe, fazani, porumbei, dar are și 10 rase de găini pitice, despre care ne-a spus că necesită un spațiu mai mic și sunt mai ușor de crescut pentru că nu sunt la fel de pretențioase precum găinile din rasa Brahma. Printre acestea se numără Mătase Japoneză, Paduana Aurie, Phoenix, Conchinchina Pitic, Winadot Pitic, Wyandotte Porțelan și a obținut cu unele păsări din acestea mai multe premii de-a lungul anilor. Nu uită nici de rasa autohtonă Gât Golaș de Transilvania, pe care o crește de ceva vreme; intenționează să mărească efectivul și consideră că subvenționarea acestei rase ar fi benefică. „N-ar trebui să uităm de această rasă pentru că este foarte rezistentă, ouă foarte bine și se pretează foarte bine în creșterea din gospodării. Din păcate, la noi este prea puțin crescută, iar ungurii au ajuns să aibă mai multe exemplare decât noi. Nu sunt exemplare atât de scumpe, un exemplar de elită este în jur de 100-150 lei, însă merită crescută“, a declarat tânărul fermier.

cresterea pasarilor 11

Întrebat cum reușește să vândă păsări, a precizat faptul că reclama e dată de rezultatele pe care le obține în competiții, așa vinde cel mai bine, însă și prin intermediul Internetului găsește clienți. Pentru a feri animalele de boli le face tratamente preventive, le vaccinează, nu prea merge la alți crescători de animale, iar dacă îi vizitează îmbracă costumul special, la el în curte nu prea intră alte persoane care au păsări, iar atunci când își achiziționează animale le ține mai întâi în carantină.

Fermă mixtă pentru necesarul familial

În gospodărie Dragoș are și porci Bazna și Mangalița, rase pe care le-a ales datorită faptului că se pot crește foarte ușor, dar și pentru că au carnea gustoasă și fragedă. „Scroafele din rasa Mangalița au avut anul acesta mai mulți purcei, una dintre ele fătând 8. Nu au probleme la fătare, niciodată nu am stat cu grijă că trebuie să le ajut. Doar după ce înțarcă purceii îi deparazitez și apoi le ofer mâncarea specială, adică furaj starter care conține toate elementele și vitaminele de care ei au nevoie, după care, treptat, îi scot în spațiu deschis unde au libertate, le dau iarbă, lucernă, cartofi și cresc foarte ușor. Cresc și rasa Bazna și am reușit să fac un metis între cele două rase care este foarte rezistent“, a mai specificat Dragoș.

În ceea ce privește ovinele a ales rasa Texel deoarece este o rasă de carne care are un spor foarte mare de creștere, nu le mulge și le ține în stabulație. Tot pentru consum propriu crește și o vaci, găini, rațe și alte păsări de curte.

Responsabilitatea cu care crește animalele ne-a convins că nu face această activitate pentru bani, ci din pasiune. Și tot din pasiune i-ar plăcea pe viitor să deschidă o minigrădină zoologică, în care să expună mai multe specii de fazani, păuni, rațe, găini, porumbei și alte păsări,

Larissa SOFRON


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti