Hrănirea găinilor ouătoare din sistemul free-range în sezonul rece
Scris de Lumea SatuluiInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești
Pentru perioada de iarnă, fermierii care cresc găini în sistemul free-range trebuie să aibă în vedere faptul că cerinţele în energie cresc cu 20-30%, faţă de condiţiile optime de temperatură.
Temperatura optimă pentru ouat este de 18-13 grade Celsius. Scăderea acesteia sub pragul de 10-8 grade reduce producția de ouă, până la încetarea acesteia.
În hrana găinilor ouătoare este foarte important raportul energo-proteic. Proteina este cea care asigură producţia de ouă, pe când energia întreţine funcţiile vitale ale organismului şi asigură prelucrarea proteinei din nutrețuri în proteina din ouă.
Cea mai mare parte a valorii energetice a unui nutreț complet pentru găinile ouătoare este asigurată de cereale, dintre care porumbul ocupă ponderea cea mai mare (70-50%), urmat de grâu, secară, triticale, sorg sau orz; acesta din urmă este limitat, cu o valoare energetică mai redusă, dar şi cu un nivel mai mare de celuloză (coji) pe care îl conţine.
Întrucât în sezonul de iarnă nutreţurile verzi dispar din alimentaţie este necesară introducerea de suplimente proteino-vitamino-minerale (CPVM) cu scopul de a asigura atât necesarul de hrană pentru întreţinere, dar şi pentru producţia de ouă.
CPVM-urile sunt produse de fabricație care includ în masa lor ingrediente proteice (șroturi de soia, de floarea-soarelui, de rapiță, gluten de porumb, tărâțe de orez etc.), substanțe minerale și vitamine. CPVM-urile se folosesc la prepararea nutrețurilor combinate complete, prin încorporarea lor în cereale în proporție de 40-10%.
INCDBNA (IBNA) Balotești produce o gamă largă de nutrețuri combinate și de CPVM-uri pentru păsări (găini ouătoare, pui de carne, curci, prepelițe, fazani, iar la cerere și pentru rațe, gâște). Produsele se pot cumpăra în pungi de 10 kg sau saci de 30 kg și toate sunt disponibile atât în varianta măcinată, cât și granulată. Pentru întrebări sau comenzi vă rugăm să ne contactați telefonic sau prin intermediul paginii noastre: http://www.ibna.ro/produse
Dr. ing. Georgeta CIURESCU — Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Noi instrumente financiare și de garantare pentru IMM-uri în dezbatere la București
- APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
- PT303 - Un ALIAT în câmp
- Sprijin financiar de peste 16,6 milioane lei pentru crescătorii de animale
- Dăunătorii care amenință culturile de cereale vara - prevenire și combatere
- Ce trebuie să știm despre întreținerea pomilor și arbuștilor fructiferi
- Viitorul în mulțime
- Filip Gheorghiță a mizat pe rasa de ovine Karakul
- Gestionarea apei pentru plante, preocuparea zero a fiecărui fermier
- Schimbări organizaționale în cadrul echipei Nufarm România