Zootehnie 03 Noiembrie 2018, 19:53

Folosirea fitoaditivilor în hrana puilor broiler pentru menținerea echilibrului microflorei intestinale

Scris de

Spre deosebire de rumegătoare, păsările nu au o floră bacteriană naturală capabilă să degradeze toate substanțele nutritive, având o imunitate limitată împotriva infecțiilor datorate colonizării intestinului cu microorganisme patogene. Utilizarea pe scară largă a antibioticelor ca promotori de creștere a condus la creșterea rezistenței agenților patogeni la antibiotice și acumularea de reziduuri ale acestora în produsele de origine animală și în mediu. Ca urmare, s-a impus interzicerea utilizării antibioticelor pentru stimularea creșterii animalelor de către UE (2006). Perioada care a urmat a reprezentat o perioadă critică pentru sectorul zootehnic și mai ales cel avicol, conducând la afectarea performanțelor de producție, stimularea reapariției agenților patogeni care au cauzat boli și pierderi economice în ferme. Acest lucru a impus dezvoltarea alternativelor la antibiotice pentru menținerea sănătății și a performanței monogastricelor.

Fitoaditivii proveniți din ierburi, condimente sau plantele aromatice sunt clase relativ tinere de aditivi destinați hranei animalelor care au câștigat o atenție considerabilă în ultimii ani ca alternativă la antibioticele ca promotori de creștere (AGP) la păsări. Compușii fitogenici sunt definiți ca fiind compuși bioactivi naturali derivați din plante cu efecte pozitive asupra creșterii și sănătății animalelor și sunt adesea uleiuri esențiale ale plantelor si extractelor din plante (Puvaca și colab., 2013). Modul principal de acțiune al fitoaditivilor este modularea microbiotei intestinale benefice prin controlul agenților patogeni. Uleiul esențial prezent în fitoaditivi conține majoritatea substanțelor bioactive ale plantei care includ carvacrol, eugenol, timol, capsaicina, cineole sunt bine cunoscute pentru proprietățile antibacteriene, antifungice, antivirale și anticoccidiale (Windisch și colab., 2008; Dragan și colab., 2014; Patil și Patil, 2016). Folosirea compușilor fitogeni ca aditivi furajeri în rațiile puilor are în vedere mai ales acțiunile antioxidante și antimicrobiene revendicate, cu efecte benefice asupra palatabilității și funcțiilor intestinale și asupra eficienței creșterii în greutate. Aceștia acționează ca promotori de digestibilitate, stimulând secreția enzimelor digestive endogene (Lee și colab., 2003). A fost raportat faptul și că fitoaditivii adăugați în dieta puilor cresc performanța, rata de conversie a hranei, siguranța și calitatea cărnii (Dhama și colab., 2014, 2015). Eficacitatea includerii fitoaditivilor în nutriția broilerilor depinde de mai mulți factori, cum ar fi compoziția și nivelul de incluziune, genetica păsărilor și compoziția generală a dietei.

Ușurința în achiziționare, proprietățile antimicrobiene, antioxidante ale fitoaditivilor fac ca utilizarea acestora în hrana puilor broiler să reprezinte o alternativă eficace atât pentru producătorii din sectorul avicol cât și pentru respectarea cerințelor consumatorilor.

Mihaela SĂRĂCILĂ, Teodor GAVRIȘ


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti