cemrom iulie 2018
update 19 Oct 2018

Eficientizarea valorificării subproduselor industriale prin dezvoltarea pentru animalele de fermă

  • Publicat în Zootehnie

Eficientizarea valorificării subproduselor industriale prin dezvoltarea pentru animalele de fermă a unor strategii nutriţionale inovative prietenoase faţă de animal, om şi mediu, componentă a agriculturii durabile

Proiectul, finanțat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Plan sectorial pe anii 2015-2018, reprezintă un parteneriat între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești (coordonatorul proiectului) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND (partener).

Subprodusele vegetale rezultate din industria alimentară, în cantități tot mai mari, aduc pierderi economice și au impact negativ asupra mediului, în timp ce costurile tot mai ridicate ale furajelor animalelor de fermă determină creșterea cheltuielilor totale de producție, din care prețul furajelor reprezintă 60-70%. Hrana pentru animale este în general cea mai eficientă metodă de utilizare a subproduselor, dar, cu toate acestea, este uneori limitată de legislație şi de natura coproduselor generate în proces. Furajarea animalelor cu aceste deșeuri alimentare permite transformarea acestora, prin metabolismul animal, în alimente de origine animală, fapt ce ar trebui să aibă prioritate înaintea tuturor celorlalte utilizări.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă eficientizarea valorificării subproduselor industriale prin dezvoltarea pentru animalele de fermă a unor strategii nutriţionale inovative prietenoase faţă de animal, om şi mediu, componentă a agriculturii durabile prin generarea de rezultate științifice validate prin date experimentale care să conducă la dezvoltarea unui cumul de cunoștințe practice (know how).

Tematica de valorificare a subproduselor industriale reprezintă, în fapt, un obiectiv major pentru rezolvarea problematicii economice, sociale și de mediu datorată cantităților mari de reziduuri generate pe scară largă la nivel global. Modalitățile de valorificare propuse prin acest proiect sunt:

– soluții științifice inovative de valorificare superioară a unor subproduse de origine vegetală din industria alimentară care pot influența calitatea furajelor și a alimentelor de origine animală prin aportul de nutrienți;

– elaborarea unor noi strategii nutriţionale inovative pentru animalele de fermă care includ subproduse vegetale și pot asigura/potența valorificarea nutrienţilor din hrană și testarea acestora prin studii experimentale de digestibilitate și teste experimentale în condiții de fermă;

– identificarea și monitorizarea factorilor de risc asupra mediului atât la nivelul procesatorilor din industria alimentară, cât și la nivelul fermierilor.

Principalele rezultate scontate ale proiectului sunt:

– conștientizarea problematicii globale generată de deșeurile industriale;

– noi rețete furajere complexe cu caracter inovativ privind obținerea de alimente funcționale (pui broiler, găini ouătoare, porci și vaci de lapte);

– baza de date privind subprodusele de interes nutrițional pentru animale;

– creșterea încrederii consumatorilor în alimente cu caracter funcţional (ouă, carne, lapte) care se pot obţine prin folosirea noilor strategii nutriționale.

Rezultatele proiectului vor fi diseminate prin: elaborarea de broșuri ce vor fi puse la dispoziția fermierilor privind utilizarea unor subproduse vegetale low cost prin care aceștia își pot eficientiza costurile de producție utilizând materii prime furajere ieftine; articole științifice și comunicări către mediul academic.

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Petru Alexandru Vlaicu