Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Feb 2021

Expoziţia columbofilă de la Păulești

În moderna Sală a Sporturilor din comuna Păulești de Prahova, impunător imobil aflat în pitoreasca pădure de stejar din vecinătatea imediată a Ploieștiului, s-a desfășurat recent, pe durata a mai multor zile, o insolită manifestare sportivă de excepție, și anume Expoziția anuală de columbofilie, care a reunit câteva mii de pasionați ai acestei atrăgătoare discipline sportive din Prahova. Pe un spațiu generos, în cuști speciale, au fost prezentate sute și sute de exemplare, distinse la prestigioase competiții interne și internaționale de gen, exemplare aparținând unor semeni de-ai noștri, în special bărbați, oameni care în viața obișnuită îmbrățișează cele mai variate profesii: agricultori, ingineri, profesori, silvicultori, dar și fel de fel de întreprinzători, din orașe și așezări rurale ale județului.

Manifestarea s-a derulat sub auspiciile Uniunii Naționale a Crescătorilor de Porumbei Călători din România, beneficiind şi de sprijinul mai multor organizații de gen din județ și din țară, precum şi de ajutorul Consiliului Județean Prahova și al Primăriei comunei Păulești.

Mii de porumbei călători duc mesaje de prietenie în țările Europei

Fiecare expozant columbofil a avut ambiția de a se prezenta la această manifestare, ajunsă acum la cea de a opta ediție, cu tot ceea ce are mai valoros ca exemplare de păsări, reuşind să trezească interesul vizitatorilor, interesați de viața porumbeilor călători.

Într-un dialog avut la fața locului, pentru cititorii revistei Lumea Satului, doctorul Anton Cristian Vintilescu, directorul general al MEDIURG Ploiești, președintele Asociației columbofile ploieștene Levi Haus, el însuși un binecunoscut şi pasionat columbofil, organizator al Expoziției, a ținut să remarce faptul că manifestarea de la Păulești-Prahova şi-a propus și a reușit să evidențieze şi să-i pună în valoare pe cei mai buni crescători de porumbei prahoveni, al căror număr este în continuă creștere. Acesta a menționat că azi organizația columbofilă a judeţului Prahova se află pe unul dintre primele locuri pe țară. Ca o paranteză, a adăugat el, trebuie să se cunoască faptul că mii de porumbei călători au zburat mii de kilometri pe tot parcursul anului 2017, ducând acolo, sus, mesaje de prietenie ale României adresate celorlalte țări ale Europei. Iată că acum entitatea columbofilă din această zonă a României numără peste 2.500 de crescători, care dețin împreună peste 80.000 de porumbei.

Interlocutorul nostru a adăugat apoi faptul că aceste reușite sunt urmarea directă a pasiunii crescătorilor noștri, oameni de toate condițiile sociale. Totul se datorează iubirii lor nemărginite față de această pasăre mică, extrem de inteligentă, care știe să se pună în slujba omului.

O pasăre călătoare se vinde azi și cu 500.000 de euro

Întrebat cu ce se alege până la urmă omul – crescător de porumbei călători, dr. Anton Cristian Vintilescu ne-a mai declarat că, fiecare are, înainte de toate, satisfacția reușitei în domeniu, că poate să deprindă abilitatea în pregătirea unei astfel de păsări minunate, să o pregătească de zbor, astfel încât aceasta să poate face față multiplelor situații şi provocări la care este supusă.

Totodată, omul mai are satisfacția de a fi premiat ori distins cu diplome, cupe și medalii, dar și cu bani, precum și cu alte stimulente care îi sunt de mare ajutor la creşterea porumbeilor călători. De asemenea, pe lângă performanțele pe care le obțin crescătorii, de-a lungul anului aceștia mai au șansa de a-și vinde păsările chiar și la prețuri considerabile, cu banii obţinuţi asigurându-și dezvoltarea şi diversificarea investiției. În acest sens, interlocutorul nostru a mai adus în discuție faptul că pasionații de porumbei pot să se aleagă și cu câștiguri foarte mari. Anul acesta, la o expoziție de profil un porumbel a fost vândut cu suma de 500.000 de euro!

Așadar, sunt suficiente motive ca fiecare crescător de porumbei să-şi dorească să poată ajunge aici.

Ne face plăcere să menționăm că manifestarea de la Prahova s-a bucurat de o vie și largă participare atât a cetățenilor din județ, cât și a oficialităților Uniunii Naționale a Columbofililor din România, în frunte cu președintele Emil Bondilă, precum și de atenția și aprecierea oficialităților județene și locale, respectiv a primarului comunei, Tudor Sandu, și a vicepreședintelui CJ Prahova, doamna Ludmila Sfârloagă.

Cristea BOCIOACĂ

Articole recente - Lumea Satului