Când va deveni realitate primul centru de nutriție din România
Institutul de Bioresurse Alimentare din România, provenit din fostul Institut de Chimie Alimentară, a reușit imposibilul. Nu numai că și-a continuat activitatea în condiții de subfinanțare, dar a reușit prin proiectele naționale și internaționale contractate să devină o voce în cercetarea europeană. Discuția purtată cu Nastasia Belc, directorul general al IBA București, a avut orientări diverse, de la analiza sectorului agroalimentar și a potențialului pe care îl are România în acest sector, finanțare și perspective până la proiectele aflate momentan doar în stadiu de schiță. Primul centru de nutriție din România și din sud-estul Europei este pe lista de priorități a institutului.
„Ne-am propus să realizăm acest centru de nutriție, iar proiectul, schița lui au fost deja întocmite. Am încercat să obținem finanțare pentru implementarea efectivă prin accesarea fondurilor structurale, dar, din nefericire, s-a tras linie cu puțin deasupra proiectului nostru. Existența unui astfel de centru în România și în sud-estul Europei – momentan nu există un astfel de centru – este necesară pentru că prin el vom crea condițiile necesare pentru a demonstra, spre exemplu, impactul unei anumite grupe de alimente asupra stării de sănătatea a diverșilor consumatori. Putem vorbi apoi despre alimentele personalizate. Scopul centrului va fi acela de a stabili ce alimente ne fac bine. Astfel vom avea o viață mai lungă și independentă, pentru că acum populația depinde foarte mult, spre exemplu, de medicamente“, susține dna Belc.
Despre hrana pe care o consumăm, beneficiile și problemele pe care le poate cauza se vorbește permanent în media. Însă abordarea, de puține ori cu fundament științific demonstrat, plasează subiectul mai degrabă în sfera de frumusețe, menținerea unei siluete perfecte, fără a se face o corelație documentată cu privire la felul în care hrana generează îmbolnăvirea sau, dimpotrivă, vindecarea. Această etichetă face ca subiectul să pară cel puțin superficial. Însă deocamdată aceasta este nivelul sau cel puțin asta ne este prezentat. Dacă proiectul Institutului de Bioresurse București se va concretiza, studiul nutriției își va lărgi perspectivele.
„Influența nutriției asupra organismului nu se poate face decât printr-un centru de nutriție care să aibă toate componentele necesare capabile să demonstreze acest lucru. În proiectul schițat de noi, centrul de nutriție este prevăzut cu o serie de laboratoare – nutrigenomic, microscopie, explorări funcționale etc. Este un proiect unic la nivelul țării și chiar și în regiunea de sud-est a Europei.“
Directorul IBA București spune că alimentele din zona Mării Negre și din Balcani sunt de bună calitate, dar că vor putea fi corespunzător promovate doar dacă această teorie va fi confirmată și științific. Mai este însă de așteptat pentru că proiectul are nevoie de finanțare și de spațiu pentru a fi concretizat.
„Putem realiza acest centru și singuri. Dar într-un timp îndelungat. Sperăm să găsim un spațiu nu foarte mare astfel încât să putem dezvolta acest proiect mai rapid. Dacă ar exista spațiul și o clădire, investiția ar fi de aproximativ 45 milioane de lei. În cazul în care trebuie cumpărat și terenul, atunci prețul ar ajunge la 60 milioane de lei. Dacă avem terenul și clădirea în maximum trei ani, centrul de nutriție și-ar putea deschide porțile. Fără teren și clădire, vorbim de opt sau zece ani.“
Laura ZMARANDA
- Articol precedent: APIMAR sprijină elevii pentru a deveni mecanici agricoli
- Articolul următor: „Mai mulți bani pentru cercetare și o monitorizare eficientă a cheltuirii lor“