APIA, frâna unei afaceri de 5,2 milioane de lei
În contextul actual, uneori, după ce stai și asculți câte un fermier, te întrebi oare pe cine a deranjat sau ce interese au cei pe care i-a supărat. O afacere care în urmă cu doi ani avea perspective înfloritoare, contribuind totodată la dezvoltarea agriculturii ecologice din România, este astăzi scoasă de pe lista afacerilor agricole subvenționate de stat în urma deciziei unor funcționari APIA incapabili să interpreteze propriile regulamente și legi din domeniu.
Aurel Petruș, unul dintre fermierii care fac cinste comunei Ștefan cel Mare și județului Călărași prin stăruința de a face agricultură mare în regim ecologic, pe aproape 1.200 ha, dar și prin tehnologiile inedite aplicate de-a lungul timpului în culturile sale, își vede astăzi afacerea amenințată de o interpretare greșită a celor de la APIA Călărași. O interpretare care l-a lipsit până acum pe fermierul din Călărași de sute de mii de euro.
Ce s-a întâmplat
În anul 2012, Aurel Petruș, omul activ și implicat 24 de ore din 24 în afacerea sa, primește din partea medicilor diagnosticul de necroză aseptică de cap femural stânga, dreapta în stadiul 3-4, cu recomandarea de a fi operat și protezat la ambele picioare. Forțat de împrejurări, fermierul ia decizia de a transfera exploatația de pe firma SA Auger Petruș SRL pe cea a fiului său SC Ecofruct SRL. Lucru care se și întâmplă pe data de 11 iunie 2015, mai ales că în același an urma să se facă operația.
„Tot transferul a fost realizat sub atenta îndrumare a conducerii APIA Călărași și respectând întocmai OUG 3/2015 care reglementa transferul de exploatație de la un fermier la altul și care poate fi făcut prin vânzare, moștenire sau arendare. În cazul de față a fost arendare, situație în care s-au respectat toți pașii pentru a nu fi acuzați ulterior de subarendare, ceea ce s-a întâmplat, din păcate. Adică, contractele de arendă pentru 2014 au fost valabile până la data de 1 decembrie și radierea contractelor de pe societatea transferată, SC Auger Petruș SRL, s-a făcut începând cu februarie-martie-aprilie până a se face transferul total de exploatație, respectându-se legea care spune că nu poți transfera un contract valabil. După ce au fost transferate, au fost încheiate noi contracte de arendă între SC Ecofruct SRL şi proprietarii de teren, pe toată suprafaţa aparţinând societăţii Auger Petruş, preluând odată cu transferul, aşa cum prevede legea, şi angajamentul de agricultură ecologică. În felul acesta s-a făcut transferul total de exploataţie atât pentru parcelele care au angajament, cât şi pentru cele care nu au angajament pe agricultură ecologică. Cu această ocazie, tot pe data de 11 iunie 2015, SC Ecofruct SRL a depus cerere cu declaraţie de suprafaţă, pentru suprafaţa avută anterior. Același lucru a făcut și SC Auger Petruş SRL, depunând cerere cu declaraţie de suprafaţă, deşi nu avea în spate nici adeverinţă de la Primărie, nici tabel centralizator. Dar se respectă legislaţia care prevede ca exploataţia transferată să fie considerată o exploataţie separată pe durata anului în curs, adică anul în care are loc transferul. Tabelele centralizatoare şi adeverinţele de la Primărie au fost emise pe SC Ecofruct SRL, cum era normal, întreaga suprafaţă fiind de 1061,25 ha. În luna octombrie 2015 SC Ecofruct SRL depune la APIA Călăraşi certificatul de conformitate cu toate anexele care cuprindeau inclusiv parcelele preluate de la SC Auger Petruș SRL, adică se confirmă că pachetul de agricultură ecologică a fost respectat şi pe suprafeţele preluate de la SC Auger SRL“, povestește fermierul.
Din iunie 2015 până în octombrie același an, când se fac aceste depuneri, fermierul nu primește nicio hârtie de la APIA Călărași, instituția răspunzătoare de acest transfer, care să confirme înregistrarea sau nu în sistemul APIA. Povestea continuă cu multe drumuri și cereri lămuritoare din partea autorităților. „La finalul anului 2015 am depus la MADR o contestație cerând lămuriri cu privire la acest transfer de exploataţie. Neprimind un răspuns, în primăvara lui 2016, odată cu depunerea cererilor de plată pentru anul în curs, am avut o discuţie cu dl Tudor Ion, şef compartiment depuneri cereri de suprafaţă APIA Călărași, care mi-a spus că transferul se va rezolva printr-o şedinţă internă în timp de 3 săptămâni. După o altă lună am cerut lămuriri şi am aflat că problema nu a fost rezolvată, transferul fiind apreciat drept o subarendare, lucru nelegal după aprecierea celor de la APIA Bucureşti. Pentru cele două decizii primite atât pe SC Ecofruct SRL, cât și pe SC Auger Petruș SRL am făcut contestație la APIA Călărași, dar am primit respingere la contestație pentru același motiv – subarendarea, dar sub o formulă foarte bizară pe care vă las să o interpretați: dacă tranzacția ar fi avut loc în interiorul termenului de valabilitate a contractelor pe SC Auger Petruș SRL ar fi fost subarendare“, explică dezamăgit Aurel Petruș.
Acesta este răspunsul care pune în pericol afacerea unui fermier român care reușește să exporte 80% din producția obținută în agricultura bio, deși toate actele demonstrează contrariul celor afirmate de APIA București.
Cu ce consecințe
Consecinţele sunt multiple. Începând cu anul 2015, SC Ecofruct SRL nu primeşte subvenţia pe suprafaţă, nici pe cea pentru agricultură ecologică (estimată la circa 200.000 euro) pentru 740 ha, deşi a depus documente clare în acest sens și nici subvenţia la motorină pentru întreaga suprafaţă de 1.061 ha. Situația se repetă identic și pentru 2016.
Mai mult, în urmă cu o lună Aurel Petruş primeşte pentru firma SC Auger SRL 4 decizii cu sancţiuni multianuale de recuperat pentru anul 2011, 2012, 2013, 2014 în valoare de peste 2 milioane lei pe motivul că nu a fost respectat angajamentul de agricultură ecologică pe durata a 5 ani, transferul de exploataţie făcându-se în cel de-al V-lea an. Așadar, din responsabilitatea APIA București, timp de 3 ani aceste companii nu și-au primit subvențiile, bani mulți care nu au mai ajuns la cei îndreptățiți, care azi sunt și amendați cu sume uriașe pentru tevatura în care au fost aruncați fără voia lor. Cine va răspunde pentru această situație rămâne de văzut.
O soluție ar fi ca SC Ecofruct SRL să acționeze în instanță APIA Călărași, dar situația se poate prelungi luni de zile, poate ani, timp în care toate subvențiile vor fi suspendate, iar activitatea firmei va fi clar afectată, dacă nu chiar adusă în faliment. Deși vorbim de un caz particular, acesta ilustrează perfect situația dramatică a fermierului român în general, pus pe drumuri și tratat cu dispreț de autorități. Cât timp ar trebui să mai tolerăm astfel de situații?
Patricia Alexandra Pop
Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 10-11
- Articol precedent: APIA: Au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
- Articolul următor: APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii Măsurii 14T (fosta măsura 215) – Plăți privind bunăstarea animalelor- Campania 2017