Zootehnie 16 Martie 2017, 11:55

Jersey, vaca cu cel mai bun lapte din lume

Scris de

Insula Jersey se află în Marea Mânecii. Are o suprafață de 115 km² și puțin peste 95.000 de locuitori. Politic, este dependentă de Regatul Unit al Marii Britanii, dar fără a face parte din acesta sau din UE. Iar moneda proprie a insulei, acceptată însă și în Marea Britanie, are pe una dintre fețe chipul reginei Angliei, iar pe cealaltă o vacă, vaca de Jersey. Mândria cea mai mare a locuitorilor acestei micuțe insule este de a fi reușit să creeze vaca cu cel mai bun lapte din lume.

A doua vacă de lapte din lume

Supranumită și „vaca de unt“, vaca de Jersey furnizează un lapte al cărui conținut de grăsime poate ajunge până la 6%. Pe lângă aceasta, are și un conținut ridicat de calciu și de proteină, iar cantitatea de lapte este una însemnată. Dacă este bine îngrijită, o vacă produce, la o singură lactație, de 13 ori echivalentul în lapte al greutății proprii. Și cum, după standarde, cântărește în jur de 430 kg, vorbim de peste 5.500 litri de lapte/lactație.

Datorită proprietăților sale, laptele este folosit pentru producerea brânzei tip Cheddar, renumită în toată lumea și foarte apreciată de britanici.

Vaca de Jersey are toate atributele unei văcuțe simpatice: are o linie foarte fină, iar culoarea sa variază de la gri deschis la maro foarte închis. Întotdeauna, în dreptul șoldurilor, culoarea este mai închisă. De aseme­nea, în lungul coloanei vertebrale, are o dungă de culoare mai deschisă.

Nu are coarne, iar dimensiunile nu sunt unele de speriat. Așa cum deja am spus, o vacă matură cântărește în jur de 430 kg, iar un taur poate ajunge la 680 kg. Cu toate acestea, taurii au un aspect foarte viril, fiind musculoși, cu umeri foarte proeminenți. Dar, în ciuda aspectului fioros, au un temperament foarte liniștit, la fel ca și vacile. De fapt, taurii Jersey sunt considerați cei mai blânzi tauri.

Pe lângă temperamentul blând, rasa este caracterizată și de o bună rezistență la căldura excesivă. Poate suporta temperaturi ridicate, fără ca producția de lapte să fie afectată.

Toate aceste trăsături au făcut ca vaca de Jersey să devină foarte populară și în alte țări. La ora actuală poate fi întâlnită în ferme din Canada până în Sudul Americii de Sud, din Danemarca până în Noua Zeelandă, trecând prin Sudul Africii și Japonia. Practic, ca răspândire, este a doua rasă de vaci de lapte din lume.

O vacă ce are nevoie de dietă

La naștere, vițeii cântăresc cam 25 kg. Foarte important pentru dezvoltarea lor viitoare este ca în primele 12 ore de la naștere să consume doi-trei litri de lapte colostral, care le mărește imunitatea naturală. Crescătorii recomandă ca vițeii să fie hrăniți cu colostru încă trei zile după naștere, iar apoi cu lapte, câte trei litri/zi, suplimentat cu fân de bună calitate, până la vârsta de trei luni. Între patru și nouă luni, în hrana vițeilor se introduce iarba proaspătă. În această perioadă, câștigul de greutate poate fi chiar și de 2 kg/zi.

În general, hrana predilectă a acestei rase de vaci este iarba proaspătă sau fânul, după sezon. Are nevoie de mișcare suficientă pentru a nu se îngrășa prea mult. Depozitele de grăsime pot afecta calitatea laptelui. Din acest motiv, specialiștii recomandă reducerea porțiilor de cereale din alimentația junincilor.

Văcuțele Jersey sunt longevive. În medie, ele pot avea câte cinci fătări de-a lungul vieții. Ajung la maturitate la 15 luni, iar gestația durează 9 luni. În afară de aspectele menționate, această rasă nu are nevoie de condiții diferite față de celelalte rase de vite. În schimb, așa cum am arătat, rezultatele oferite sunt remarcabile.

Datorită calităților amintite, vacile de Jersey sunt recomandabile atât gos­podăriilor individuale, cât și marilor ferme.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 6, 16-31 martie 2017 - pag. 40


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti