Zootehnie 01 Noiembrie 2016, 12:01

Cei mai valoroși tauri Simmental din România

Scris de

În ultimii zece ani de activitate, în România s-a ridicat ștacheta de competitivitate a taurilor reproducători. Din datele pe care le-am obținut în toți acești ani putem spune că am reușit să oferim crescătorilor de vaci, fermierilor români, o alternativă viabilă și foarte avantajoasă din punct de vedere economic, de a procura direct de la sursă material seminal congelat cu o foarte mare valoare genetică. Preocuparea Semtest – BVN de a crește an de an atât valoarea de ameliorare globală a efectivului de tauri din exploatare cât și numărul taurilor cu o valoare de ameliorare globală mare este reflectată de clasamentele internaționale pentru tauri de rasa Simmental din Germania și Austria.

Toate aceste preocupări și realizări ale noastre au fost utilizate cu succes de către fermieri, care au înțeles în mare parte importanța folosirii celor mai valoroși tauri de rasa Simmental chiar de aici de la noi din țară, prin folosirea acestor tauri pe scară largă în tot arealul nostru de activitate. Astfel din tabelul alăturat se poate observa gradul de utilizare a acestor tauri. De menționat este faptul că o mare parte din acești tauri se află în folosință, existând în continuare posibilitatea de a se achiziționa material seminal congelat.

Manton este unul dintre cei mai buni continuatori ai liniei Morello – Manitoba; fiicele sale au ugere de top, picioare puternice, trăsături bune de fitness pe tot parcursul vieții productive și un profil foarte puternic în ceea ce privește producția de lapte (451 de fiice cu o producție medie de 7.376 litri de lapte cu un plus de 898 litri + 22 kg de grăsime și + 26 kg de proteină). Toate acestea fac ca Manton să fie noua stea a rasei Simmental .

Pe lângă producțiile ridicate de lapte, longevitatea productivă este foarte bine înrădă­cinată în linia de vaci din care provine. Mama sa, cu o longevitate bună, provine dintr-o linie de vaci cu 81 de gestații în 8 generații, ceea ce înseamnă peste zece viței la fiecare generație. Străbunicile Britta şi Betti au avut chiar și 12 viţei (gestații). Această longevitate productivă este foarte bine transmisă și fiicelor lui.

Oportunitățile pentru Manton sunt cum nu se poate mai bune. El prezintă o valoare de ameliorare a producției de lapte bună, cu un fitness puternic, cu o conformație armonioasă în combinație bună cu producția de carne și o musculatură bine evidențiată. Este foarte potrivit la IA pentru îmbunătățirea nu doar a producțiilor de lapte, dar și a fundamentului și a ugerelor. Fiicele sale se potrivesc perfect pentru muls mecanic.

Toate acestea fac ca Manton sa fie un partener perfect pentru fiicele lui Vanstein sau un partener perfect în încrucișările cu rasa Holstein de exemplu. Totuși, există destule exemple, încă din perioada lui de testare, care demonstrează puterea de transmitere a caracterelor foarte bune a producției de lapte și carne, fitness și a exteriorului chiar și atunci când a fost utilizat pe o bază genetică mai slabă. În turmă fiicele lui Manton ies în evidență în special prin uniformitatea lor.

Manton, acest „băiat“, este alegerea potrivită pentru dumneavoastră, stabil și pe viitor va da „tonul“ în reproducerea bovinelor Simmental.

Watnox este unul dintre cei mai buni continuatori ai liniei Horror – Horwein – Winzer. Fiicele sale se încadrează perfect în multe ferme, făcând mulți fermieri fericiți (foto fiica Barbie). Multe fiice au ajuns în lactația a treia, prezentând performanțe relativ bune în ceea ce privește producția de lapte pentru vacile de rasa Simmental (1.538 fiice cu o producție medie de 6.478 litri de lapte, cu un plus de 277 litri +17 kg de grăsime + 17 kg de proteină), cu caracteristici foarte bune și în ceea ce privește producția de carne, valoarea de ameliorare a sporului mediu zilnic, randamentul la sacrificare și clasa comercială a carcasei. Principalele sale caracteristici cu care acest taur convinge fermierii de pretutindeni sunt de fitness. Watnox aduce îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește longevitatea productivă și persistența lactației, o fecunditate bună, ușurința la fătare și vitalitatea vițeilor peste medie. Pe lângă producțiile de lapte foarte bune, fiicele lui Watnox prezintă un fizic armonios, cu o musculatură optim proporționată, cu fundamente (picioare) foarte sănătoase și, nu în ultimul rând, cu ugere sănătoase, armonios conturate, bine vascularizate și cu sfârcuri plasate în unghi optim pentru mulsul mecanic.

Watnox este alegerea potrivită pentru dumneavoastră, aduce animale calme, cu producții bune în fermele dumneavoastră.

Sampano este unul dintre cele mai buni amelioratori ai ugerului de rasa Simmental! Aduce animalele puternice cu o valoarea medie a cărnii şi o conformație aproape optimă. Bazinele sunt plate şi se continuă cu picioare cu unghiul jaretului strâns. Fiicele moştenesc aceste caracteristici în aproape toate combinațiile. Cu o combinaţie de Sampras x Ralbit x Horb este un taur foarte versatil. Fiicele sale fac fermierii extrem de mulţumiți! Deci este un taur excelent, fiicele lui Sampano remarcându-se în principal din lactația a doua, unde, pe lângă exteriorul corect, îmbină și performanțele de productivitate. Acest lucru nu este surprinzător, dată fiind și linia mamei care a produs atât de multe vaci cu o durată de exploatare și productivitate ridicată.

Winning – fiul lui Winnipeg provine dintr-o linie celebră de vaci performante ale rasei Simmental. Fiicele lui moștenesc și chiar îmbunătățesc aceste performanțe remarcabile, în special în ceea ce privește producția de lapte, 1.300 de fiice cu o producție medie de 6.970 litri de lapte în prima lactație, ajungând ca în lactația a treia fiicele lui să prezinte producții de peste 8.000 litri de lapte. Cantitatea mare de lapte + 622 litri de lapte este însoțită în mod pozitiv și de un plus de grăsime (+12) și un plus de proteină (+19) foarte importante în zilele noastre. Alte puncte forte ale acestui taur sunt caracteristicile de fitness, care sunt în media acestei linii (Honig – Horror „W“) longevitate și persistența lactației, fecunditate, ușurință la fătare și vitalitatea vițeilor la naștere, sănătatea ugerului cu o îmbunătățire foarte importantă a numărului de celule somatice.

Winning reprezintă un avantaj în ameliorarea producțiilor de lapte pentru creșterea bovinelor de tip Simmental.

GALERIE FOTO


Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 36-37


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti