Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Rasa de bovine Charolaise

Rasa de bovine Charolaise
Distribuie:   

Condițiile de piață din ultimii ani au obligat crescătorii de vite să-și cristalizeze clar opțiunile în ceea ce privește rasele de animale pe care vor să le crească. Prima opțiune este determinată de mărimea fermei, de zona de amplasare și de forța financiară pentru dezvoltare. Astfel, fermierii cu multe animale, aflate în zone unde există procesatori sau care au posibilitatea de a construi unități proprii de procesare, sunt sfătuiți să crească mai degrabă vaci de lapte. În schimb, acolo unde nu există desfacere pentru lapte, ca și în gospodăriile individuale, vacile de carne pot asigura câștiguri mai avantajoase. Alegerea rasei este următorul pas . În ceea ce privește vacile de lapte, cele mai răspândite sunt Holstein, Simmental și Brună. Dintre speciile de vite de carne se cresc cu precădere Angus Roșu și Negru, Bleu Belgiene și Blond Bleu Belgiene, Limousin, Piemontese și Charolaise. Asupra acesteia din urmă ne vom opri mai pe larg în acest număr.

Cea mai răspândită rasă din lume

La ora actuală este, conform estimărilor, cea mai răspândită rasă de vite de carne, la nivel mondial. Datorită calităţilor sale, rasa Charolaise s-a adaptat bine în peste 70 de ţări de pe 5 continente, la toate latitudinile, din Canada până în Australia, din Siberia până în Africa de Sud, inclusiv în Brazilia, Ungaria sau India. În Franța, jumătate din vacile de carne sunt din această rasă, iar la nivel european un sfert din vacile destinate producției de carne sunt Charolaise.

Desigur că acest lucru este determinat de caracteristicile rasei, care o fac să fie prima opțiune. Una dintre însușirile sale este că la animalele din rasa Charolais se întâlneşte cea mai bună valorificare a furajelor, în special a celor grosiere. De fapt, capacitatea lor de ingestie, superioară celei a altor rase, ca şi metabolismul lor performant permit o bună valorificare a furajelor grosiere (paie, iarbă de pe păşune, fân), care sunt, de altfel, cele mai economice.

În afară de aceasta este și foarte flexibilă în modul de alimentaţie. În perioade de criză se poate baza pe propriile rezerve corporale. Ea poate pierde în astfel de perioade până la 20% din greutatea vie şi o poate recupera rapid în perioade defavorabile. Desigur că niciun crescător nu trebuie să ajungă în asemenea situație, dar în condiții extreme – precum viscol sau înzăpeziri – pot interveni sincope în aprovizionare.

Fătări ușoare și adaptabilitate la mediu

Vitele Charolaise sunt foarte adaptabile la temperaturile extreme. Dacă sunt furajate corespunzător, suportă foarte bine frigul, mai ales dacă umezeala nu este prea mare. La fel de bine suportă și temperaturile ridicate.

Foarte important pentru crescători este și faptul că la această rasă fătările sunt ușoare în proporție de peste 90%, mai ales atunci când monta a fost făcută cu material provenit de la tauri selecționați. Aceasta față de alte rase, precum Bleu Belgiene, de exemplu, la care este necesară asistarea la fătare, iar în 2- 5% din cazuri este necesară cezariana. Vacile adulte au greutăți cuprinse între 700 și 1.100 kg, taurii între 1.000 și 1.600, vițeii de șapte luni între 275 și 320 de kg, iar tăurașii între 310 și 360. Carnea rasei Charolaise are calităţi organoleptice specifice. Este considerată dietetică pentru că are un surplus redus de grăsime – doar 10% – în comparaţie cu 15-30% la alte rase bovine. Din acest motiv, în Franţa este cea mai cunoscută și mai apreciată carne de vită.

La noi, o fermă specializată se află la Curtici, iar Semtest Craiova poate oferi material seminal de calitate provenit de la taurul Big.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 36

rase de bovine, Rasa Charolaise

Alte articole:

40.000 de euro într-o fermă de vaci Charolaise

Dilemele zootehniei românești. Argumente pentru vaca de carne

Romagnola, verișoara Surei de Stepă