Căpuşele - un pericol pentru sănătatea animalelor și a omului
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Odată cu sosirea zilelor călduroase și a apariției colțului ierbii își fac simțită prezența și căpușele, paraziți foarte periculoși pentru sănătatea animalelor și a omului. Acestea sunt hematofage (se hrănesc cu sânge) şi au o activitate biologică maximă în acest sezon, atacând atât animalele cât şi omul. Acestea, hrănindu-se cu sânge, au în primul rând efect spoliator, sărăcind organismul în sânge, vitamine şi minerale. Saliva căpușelor care conţine diferite substanţe toxice, anticoagulante sau hemolizante poate determina fenomene de anemie, toxicoză sau reacții alergice de diferite grade.
Căpușele sunt cei mai întâlniți vectori pentru transmiterea bolilor atât la animale, cât și la oameni. Astfel, ele transmit prin secrețiile lor, odată cu înţepătura, numeroşi agenţi patogeni: virusuri, bacterii, rickettsii, paraziţi miceţi, producând astfel diferite boli cum sunt: paralizia de căpuşe, encefalite, borelioza, babesioza, ehrichioza, febra Q etc.
Căpuşele parazitează temporar pe animal sau om, timp în care se hrănesc cu sânge, iar în stare liberă trăiesc în natură (sol, iarbă, tufişuri), fără să se hrănească ani de zile. Există două familii de căpușe care pot transmite boli: Ixodidae (căpușe cu carapacea tare) și Argasidae (căpușe moi). Există căpuşe din familia Ixodidae care parazitează la mamifere şi care uneori atacă şi păsările, dar există şi căpuşe din familiile Argasidae şi Gamassidae, specifice păsărilor.
Mamiferele pot fi parazitate de mai multe specii de căpuşe răspândite pe teritoriul ţării noastre, indiferent de relief. Căpuşele au următoarele stadii de evoluţie: ou, larvă, nimfă şi adult, care se desfăşoară fie pe o singură gazdă (animal), fie pe mai multe; din acest punct de vedere există trei tipuri de căpuşe, şi anume: căpuşe cu o singură gazdă; căpuşe cu două gazde – adică larvele şi nimfele acestora, după ce se hrănesc pe un animal cad pe sol, se transformă în adulți şi apoi atacă alt animal; și căpuşe cu trei gazde, fiind cele care îşi desfăşoară fiecare stadiu de evoluţie pe animale diferite.
Căpuşele cu două sau trei gazde intermediare folosesc pentru a se hrăni mamifere sălbatice mici (rozătoare, insectivore), păsări sălbatice şi în special mamifere de talie mare, domestice şi sălbatice. În felul acesta se creează un lanţ parazitar în care sunt cuprinse mai multe specii de animale.
Animalele şi omul se infestează cu căpuşe pe care le iau din iarbă sau de pe tufişuri. Pentru animalele de companie (câine, pisică) care trăiesc în casă vectorii pentru aceste insecte sunt chiar stăpânii lor care le aduc în locuinţă pe haine sau încălţăminte.
Căpuşele păsărilor trăiesc pe pasăre în stadiile de larvă şi nimfă, iar ca adult în diferite materiale lemnoase, cuibare, coaja copacilor, tufişurile de lângă coteţe, unde se retrag ziua, atacând doar noaptea.
Prevenirea şi combaterea infestării animalelor cu căpuşe se fac atât prin deparazitarea lor, cât şi a adăposturilor. Deparazitarea rumegătoarelor se face cu ROMIVERMECTIN și ROMAVERMECTIN PLUS, iar la ovine se fac şi îmbăieri antiscabioase. Caii se deparazitează cu ECVIROM sau ECVIROM I, iar câinii şi pisicile cu PARAKILL. Păsările se deparazitează cu ROMPARATOX.
Pentru deparazitarea adăposturilor se folosesc soluţii insecticide ca ROMPARASECT.
Combaterea căpuşelor în mediu este mai greu de realizat și are în vedere defrişarea terenurilor prin distrugerea şi arderea arbuştilor, buruienilor, precum şi prin aplicarea unor metode zootehnice care se bazează pe rotaţia păşunilor și interzicerea animalelor infestate pe păşunile asanate.
Dr. Viorica CHIURCIU
Doctor în științe medicale, Romvac Company SA
Revista Lumea Satului nr 11, 1-15 iunie 2016, pagina 26
Articole înrudite
-
Beneficiile muncii în livadă sau în grădină asupra sănătății
in Social -
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
Dirijarea microbiomului gastro-intestinal la taurine pentru îmbunătățirea sănătăţii şi productivității
in Zootehnie -
Acțiuni privind asigurarea statusului de sănătate. Protecția și bunăstarea animalelor în perioada de iarnă
-
Recomandări pentru proprietarii animalelor de companie privind limitarea răspândirii infecției cu COVID 19
-
Profesia de medic veterinar, o activitate cu un impact important în zona socială și economică
-
Peste 6.500 de locuri la Universitățile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din România
-
Recomandări pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătății efectivelor de animale
Articole recente - Lumea Satului
- Un sol plin de viață este foarte fertil
- Karakul, vedeta târgului de la Popăuți
- Fermierul Anului la Botoșani, un crescător din satul Bătrânești
- Prețul laptelui la raft crește, în ferme nu
- Cum se simte „pulsul“ zootehniei în fermele mici
- Prima fermă integrată Black Angus, inaugurată în județul Mureș
- Sorgul și secara în hrana puilor de carne
- Tatuarea iepurilor
- Dacă promovare nu e, nimic nu e: Produse sunt. Ce facem cu ele?
- Meșter popular modern. Obiecte 3D confecționate din lână