Apicultura 10 Octombrie 2022, 14:56

Tratamentele și hrana de calitate asigură supraviețuirea familiilor de albine peste iarnă

Scris de

Petrică Paraschiv, inginer în cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, București, ne-a vorbit despre pregătirea familiilor de albine pentru iarnă. Potrivit domniei sale, tratamentele aplicate pe parcursul unui an sunt foarte importante pentru pregătirea unei familii de albine puternice, care să supraviețuiască iernii. Tratamentele împotriva paraziților, bolilor infecțioase se aplică din primăvară și se încheie toamna.

Cum trebuie hrănite albinele

În stupina de multiplicare a mătcilor din cadrul INCDA, București tratamentele au fost realizate în întregime, cu accent pe administrarea tratamentelor împotriva Varroa destructor, apariția lui fiind cel mai periculos lucru care se poate întâmpla într-o stupină.

Un alt aspect foarte important este asigurarea unei hrane de calitate. Se recomandă administrarea a minimum 14-15 kg de miere, astfel încât să reziste peste iarnă. Trebuie să existe hrană suficientă până la începutul lunii aprilie, când începe culesul la primele flori.

„Anul acesta a fost unul atipic și dificil din cauza secetei. Cultura de floarea-soarelui a fost cumplit afectată și atunci apicultorii au fost nevoiți să hrănească albinele cu sirop de zahăr în concentrație de 2/1. Aici, în stupina de la Moara Vlăsiei, am hrănit albinele și cu turte proteice. O astfel de turtă este consumată într-o săptămână. Pentru că a existat această problemă cu floarea-soarelui, a trebuit să hrănim albinele din două în două zile cu sirop de zahăr, respectiv 750 ml, timp de vreo două-trei săptămâni. Într-o situație normală, cu culesuri suficiente la floarea-soarelui, am fi scutit din hrăniri, apicultorii intervenind doar de maximum trei ori cu hrană. Este primordial să hrănim albinele cu miere și proteină de calitate, respectiv polen din natură. Pot fi folosiți și înlocuitori, așa cum sunt turtele proteice. În luna septembrie, pe ramele din stup există deja puiet și după încărcătura de albine îți poți da seama cât de puternică este familia și cum va ierna.“

Ramele acoperite integral de albine arată că familia va rezista peste iarnă

Anul acesta toamna a venit așa cum este consemnată calendaristic. În primele zile ale lunii septembrie temperaturile au scăzut considerabil și au creat un stres termic albinelor.

„Această trecere la temperaturi de sezon rece s-a simțit la nivel de stup prin faptul că familiile de albine nu se mai dezvoltă, iar apicultorii au remarcat că aspectul albinelor este schimbat. Se pot recunoaște cu ușurință albinele care sunt deshidratate sau care nu sunt hrănite.“

Cel mai bun indicator al faptului că o familiei de albine este pregătită de iarnă este cantitatea de albine de pe rame. Cu cât sunt mai multe albine care acoperă integral rama, cu atât este mai bine. Este un semn evident că familia este puternică. Dacă în cazul unui stup cu trei rame șansele de iernare sunt puse la îndoială, în cazul stupilor cu șapte rame nu există incertitudini că albinele vor ierna în siguranță. Este recomandat ca la intrarea în iarnă să existe în stup o cantitate de 2,0-2,5 kg de albină.

„Pe timpul toamnei și iernii, intervenția apicultorului în stupină este minimă. La început de octombrie stupii sunt deja împachetați pentru o izolare termică. La stupina de aici folosim niște păturici care mențin temperatura în interior. Pe timpul iernii venim să verificăm stupul, dar doar auditiv. Recunoaștem după zumzet dacă sunt probleme în interior. Când familia este deranjată de ceva sau nu are suficientă hrană, zumzetul este într-un anumit fel.“


  • Lucrările în stupină toamna presupun îndepărtarea fagurilor goi, descăpăcirea după diafragmă a celor cu miere puţină, eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice), precum și asigurarea rezervelor de hrană (1,5-2,5 kg de miere căpăcită/fagure, de calitate (nu de mană). Specialiștii Asociației Crescătorilor de Albine recomandă păstrarea în cuib a fagurilor mai închişi la culoare, dar nu vechi, care să menţină căldura cuibului pe timp de iarnă, cu celule de lucrătoare bune de ouat în prima parte a primăverii.
  • Specialiștii ACA recomandă ca în sezonul rece să se administreze hrăniri de stimulare glucidice pentru creşterea albinei de iernare, sub formă de sirop în cantitate de 150 ml-250 ml la interval de 2-3 zile. Descăpăcirea fagurilor cu miere plasaţi după diafragmă sau în corpul de jos la stupii ME asigură o foarte bună stimulare şi o concentrare a rezervelor în acelaşi timp. Hrana proteică trebuie administrată pentru creşterea de albine viguroase, capabile să traverseze iarna în bune condiţii. În acest sens se poate administra polenul recoltat din familii proprii sănătoase (nu cumpărat) sau înlocuitori ai acestuia în sirop, turte sau ca atare în cazul polenului.
  • Toamna se realizează strâmtorarea urdinişurilor în vederea evitării furtişagului şi punerea gratiilor împotriva pătrunderii şoarecilor. Pentru nopţile reci este importantă protejarea termică a familiilor de albine cu salteluţe sau pernuţe peste podişor. Eventual, se recomandă unele împachetări laterale, mai ales la stupii orizontali. Fagurii goi se vor depozita în dulapuri speciale, stupii vor fi tratați cu sulf pentru prevenirea găselniţei și se poate continua lucrările de reformare a fagurilor vechi.

Laura ZMARANDA

Media

Vizualizari 1661
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti