Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Trei plante ideale pentru gard viu

Trei plante ideale pentru gard viu

Cei care stau la casă și beneficiază de o curte generoasă se numără printre persoanele fericite care au posibilitatea de a-și organiza o grădină după bunul plac. Mai mult decât atât, pot renunța la gardul clasic și pot opta pentru formarea unui gard viu, iar paleta de plante pe care o pot alege pentru realizarea lui este una destul amplă. Pentru a afla care sunt cel mai puțin pretențioase plante pentru gard viu am mers la Grădina Botanică a Universității din București, unde am primit trei recomandări: forsiția, Prunus laurocerasus și Hibiscus syriacus.

Forsiția sau ploaie de aur

forsythia 1320514 1920

Știm că a venit cu adevărat primăvara atunci când apar primele flori galbene ale arbuștilor de forsiția, cum este cunoscută planta popular. Mai exact, este vorba despre genul Forsythia, o plantă ce  face parte din familia Oleaceae și are 11 specii.

„Vorbim despre o plantă apreciată atât de mult primăvara pentru că este prima care înflorește și face o multitudine de flori galbene. Astfel avem mai întâi un gard viu plin de flori și abia apoi plin de frunze verzi. Este o specie ce se poate dezvolta foarte bine chiar și în plin soare, dar și la umbră. Nu este pretențioasă la frig și rezistă chiar și la temperaturi de -25°C și nu prea este atacată de dăunători. Ca un sfat, pentru că este o plantă ce înflorește primăvara devreme, este total greșit să o tăiem primăvara pentru că nu vom mai avea parte flori. Dacă trebuie să facem acest lucru, ar fi bine după ofilirea acestora. În funcție de ceea ce ne dorim putem alege pentru formarea gardului fie plante de talie mică, fie plante mai mari, chiar și de peste 1 m. Deci putem avea un rezultat instantaneu ori să avem răbdare să vedem cum crește pentru că prin tăieri ramifică foarte bine și în 3-5 ani putem avea gardul viu pe care ni-l dorim, bineînțeles, și în funcție de înălțimea pe care dorim să o aibă. Poate fi folosită și ca plantă solitară“, a declarat Eugenia Niță, reprezentanta Grădinii Botanice al Universității din București.

Un alt avantaj al forsiției este faptul că se înmulțește foarte ușor, fie prin butași, fie prin marcotare. Pe timpul iernii se recomandă înlăturarea ramurilor uscate sau slabe ori prea dese pentru a favoriza înflorirea din primăvară.

Prunus Laurocerasus

laur vesnic verde etna 269830 1024x1024

Dacă ne dorim să avem un gard viu veșnic verde, atunci alegerea ideală este Prunus Laurocerasus sau laurul englezesc. Este o plantă din familia Rosaceae, originară din sudul Europei și sud-vestul Asiei. Are o creștere rapidă și se remarcă mai ales prin aspectul frunzelor de o nuanță verde specială. Are și flori albe, dispuse în ciorchine ce au un parfum îmbietor, care înfloresc primăvara târziu și chiar la începutul verii.

„De această dată este vorba despre o specie cu frunziș persistent, foarte rezistentă, ce are o ramificare bogată. Rezistă foarte bine și în zone umbrite și în zone însorite și, chiar dacă este un gard viu decorativ prin frunze veșnic verzi, primăvara are și flori mici și albe. Este bine de știut că se poate dezvolta ca un arbust de talie mare care poate ajunge până la 4-8 metri înălțime și diametrul de peste 4 metri. Prin tăieri, putem obține fie un arbust la o anumită înălțime, fie putem realiza un gard viu, conform preferințelor. Ca orice gard viu, pe timpul verii are nevoie de apă constant“, a mai punctat Eugenia Niță.

Hibiscus

HIBISCUS

Hibiscus syriacus sau zamoșița de Siria este o specie rezistentă la ger și puțin pretențioasă față de sol. Este o specie decorativă mai ales prin flori și poate fi condusă sub formă de arbust de 2-4 metri înălțime ori sub formă de gard viu. Pentru o înflorire abundentă pe tot parcursul iernii este nevoie de amplasarea într-o zonă cu mult soare.

„În acest caz este vorba despre o specie cu frunze căzătoare, care rezistă foarte bine și se dezvoltă foarte frumos în soare, în umbră și semiumbră.  Face parte din categoria plantelor pentru gard viu care oferă și plante, și flori. În ceea ce privește florile pot exista o multitudine de nuanțe de la alb, la roz, mov și chiar vișiniu, iar ele pot fi simple ori flori bătute. Trebuie să ținem cont că la această plantă tăierile se fac puțin mai târziu, deci se pot realiza și primăvara. Astfel putem stimula ramificarea, dar și înflorirea. Un aspect foarte important la care trebuie să fim atenți este faptul că, față de alte specii, poate fi atacat de afide și atunci trebuie intervenit cu insecticidul potrivit“, a mai explicat doamna Niță.

Dincolo de aspectul estetic pe care îl oferă unei curți, gardul viu poate deveni și plămânul verde al acesteia, poate opri praful, iar, în funcție de înălțime, poate diminua zgomotul exterior. Cei care doresc să aibă un gard viu trebuie să-și procure și uneltele speciale pentru tăieri, astfel încât să obțină cât mai ușor forma dorită.

Larissa DINU

garduri vii, gard viu, Hibiscus syriacus, Prunus laurocerasus, Forsythia

Alte articole:

Gardul viu - ultimele tendințe

Gardul viu - o opțiune estetică și ecologică

Amelanchierul, un gard viu comestibil

Un primar african, ambasadorul României în lume

Cotlete de berbecuț pe pat de spanac și legume la grătar

Vești bune de prin lume

Vești bune de prin lume

Viața fără plastic

Hrană pentru păsările cerului

Iubiți zăpada!