Romania

Grădina Zoologică Schönbrunn, cea mai veche din lume

Grădina Zoologică Schönbrunn, cea mai veche din lume
Distribuie:  

Când spui Viena spui istorie, arhitectură și cultură. Sau cel puțin acestea ar fi printre principalele motive pentru care un turist alege să viziteze capitala Austriei. Însă, dincolo de muzee, de arhitectura orașului, de măreția zonei Dunării ori de celebrul parc de distracții, un alt obiectiv atrage anual vizitatori din toată lumea: Grădina Zoologică Schönbrunn. Este cea mai veche grădină zoologică din lume, făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO și adăpostește peste 700 de specii.

„Călătorie în jurul lumii“

Creând o legătură unică între natură și cultură, acest loc are o atmosferă imperială. De fapt, tot aici se află și reședința de vară Schönbrunn. În anul 1752, Împăratul Franz I. Stephan von Lothringen şi-a condus musafirii prima dată în zona nou amenajată a grădinii palatului Schönbrunn și se spune că de atunci există la Viena cea mai veche grădină zoologică din lume.

Prima impresia, odată ce pășești în interiorul grădinii, este una de încântare. Totul este aerisit, bine îngrijit, deci sigur îți va face plăcere să te plimbi peste tot, mai ales că suprafața totală a grădinii este de 17 ha, deci ai unde face și mișcare. Trebuie să știi că de la început poți alege să urmezi un traseu astfel încât să ajungi în fața tuturor standurilor interesante, doar nu ai vrea să ratezi girafele, urangutanii, furnicarii, urșii polari ori suricatele, nu-i așa? Ai la dispoziție pentru a face acest lucru hărți, precum și informații la tot pasul.

Nu trebuie să ratezi Casa Pădurii Tropicale, Casa Acvariilor și Terariilor, Casa Maimuțelor, o clădire istorică unde trăiesc numeroase specii de maimuțe, ori Ferma Tiroliană, unde poți pătrunde în istoria vechilor rase de animale domestice.

Este greu să poți enumera toate speciile de animale pe care ai ocazia să le vezi cu proprii ochi. Chiar dacă ai mai văzut maimuțe și în altă parte, n-ai cum să nu rămâi fascinat de lemurii roșii ori de maimuțele-veveriță. Ori cum să nu rămâi mai multe minute în fața habitatului tigrului siberian care ți-a marcat copilăria datorită aparițiilor din desenele animate. Spun marcat datorită și nu din cauza deoarece, în cele mai multe cazuri, apariția acestor animale impunătoare are un impact pozitiv asupra copiilor.

Și, indiferent de vârsta pe care o ai, furnicarii, zebrele ori girafele îți vor produce sclipiri în ochi. Mă opresc la girafe deoarece pentru mine întâlnirea cu aceste animale a fost specială. Am ținut să le văd și la venire, și la plecare. Bun, girafele dispun de un parc special, inaugurat în 2017, de o grădină mare și un adăpost înalt unde vizitatorii pot urca pe o platformă la nivelul lor. Cu adevărat special, vă spun! Iar puii de girafă? Sunt mai mult decât drăgălași! În această zonă se află și o seră est-africană unde forfotesc mangustele pitice, păsările toko şi corbii cu corn, aceștia din urmă împărțind curtea exterioară de 1.770 m² și cu girafele.

Să trecem la… urși

Recunosc, principalul motiv pentru care am ales să vizitez Grădina Zoologică Schönbrunn au fost urșii panda și urșii polari. Bine, ardeam de nerăbdare să văd și urșii koala mâncând agale eucalipt, dar urșii panda…Ei bine, dacă ești iubitor de animale, nu ai cum să fii altfel decât nerăbdător pentru a ajunge în zona dedicată urșilor panda. Da, la Viena puteți vedea singurii urși panda uriași din Europa deoarece această grădină zoologică este printre puținele din lume cărora China le-a încredințat o pereche de urși pe cale de dispariție. De fapt, aici cresc pe cale naturală singurii urși de acest fel de pe continent. După nașterea lui Fu Long în 2007, a lui Fu Hu în 2010 și a lui Fu Bao în 2013, ursoaica panda Yang Yang a fost prima femelă panda care în anul 2016 a crescut gemeni fără ajutor uman, beneficiind doar de protecție din partea oamenilor. Evenimentul a făcut senzație în lumea întreagă. Și poate vă întrebați cum este senzația când te afli la câțiva metri de un astfel de animal. Unic. Parcă îți vine să depășești gardul ori panoul despărțitor și să-l mângâi prin blănița lui moale. Și, am stat la pândă pentru a vedea urșii panda roșii. Sfioși de fel, mai greu vin în fața vizitatorilor, dar chiar și un pic mai departe decât mi-aș fi dorit tot m-am bucurat zărindu-i printre elementele de decor din habitatul lor.

Și acum să trecem la urșii polari. Cine ar fi crezut că în Europa, vara la peste 30°C, poți admira un urs polar în toată splendoarea lui? Încă din 2014 a fost inaugurată „Zona Franz Josef“, 1.700 m², unde urșii polari au fost readuși în fața publicului, iar marele alb dispune de un bazin unde poate face scufundări… cu spectatori. În apropierea „Domului Polar“ se află și polarium-ul, cu vedere subacvatică spre foci și pinguini.

Îmi este greu să enumăr toate speciile de animale pe care le-am văzut pentru prima oară, merită însă să mai amintesc: bazinul hipopotamilor, parcul elefanților africani, rinocerii, păsările flamingo, tigrii, leii, cerbii, lupii, muflonii, broaștele țestoase gigant, zecile de reptile și amfibieni, păsările de tot fel de culori și mărimi, chiar și animalele domestice etc.

De mare interes este și sera tropicală, precum și orangeria și, atunci când efectiv nu vă mai țin picioarele, trebuie să știți că aveți unde vă opri să vă odihniți. Da, pe lângă locurile speciale unde te poți așeza și admira animalele, există și locuri de luat masa. Probabil cel mai îndrăgit este chiar localul situat cumva central, construit în stil baroc, de o frumusețe rară, ce emană o grandoare imperială. Bucurându-te de o băutură rece, îți poți imagina ce fel de oameni au trecut pe acele alei timp de 270 de ani.

Ce mai trebuie să știți despre Grădina Zoologică din Schönbrunn? Cu siguranță, mult mai multe aspecte decât pot eu redacta în spațiul alocat acestui articol. Ce nu trebuie omis este faptul că și în 2022 a fost desemnată ca fiind cea mai bună grădină zoologică din Europa, iar acest lucru s-a întâmplat în urma unei monitorizări bine realizate, ce a inclus 29 de țări. Închei acest articol menționând faptul că această vizită a fost singura într-o grădină zoologică care nu mi-a stârnit milă față de animale. Ce-i drept, sigur nu se simt la fel de fericite ca în habitatul natural, însă atenția acordată, curățenia, mâncarea și spațiul generos de care dispun le priește, iar pe noi, vizitatorii, ne încântă.

Larissa DINU

GALERIE FOTO

Austria, Viena, gradina zoologica, Schönbrunn

Alte articole:

Țara visurilor mele

Presele IMPRESS, făcute să impresioneze

Regine și rase de albine în Austria, Germania și Elveția

Afaceri apicole în Austria, Germania și Elveția

Călătorie în ţinuturile mayașilor (V)

Trei unicate de văzut între Herculane și Bozovici

Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)