Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Presa de crăpat lemne ne face viața mai ușoară

Presa de crăpat lemne ne face viața mai ușoară
Distribuie:   

Acum, când se apropie sezonul rece, tot mai mulți dintre fermieri își aduc aminte că nu au avut încă timp să se ocupe de spartul buștenilor. An de an această operațiune reprezintă una dintre cele mai neplăcute corvezi pentru cei care nu vor sau, din diferite considerente, nu pot să renunțe la încălzirea cu lemne. Dacă pentru tăiatul buștenilor drujba a devenit deja unealta de bază, ușor de transportat și ușor de manipulat, în schimb crăpatul buștenilor a rămas o operațiune greoaie. De cele mai multe ori se face manual, cu toporul și cu pana. Cu cât buștenii sunt mai groși, cu atât operațiunea este mai dificilă. Și, pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, unele centrale termice cu încărcare automată necesită și lungimi destul de mari ale lemnelor – 60-70 cm.

Iată însă că pe piața românească au apărut utilaje care pot face această operațiune cu un efort minim din partea operatorului. FC Servizi este una dintre firmele care comercializează și prese hidraulice pentru crăpat lemne. Dl Daniel Burtichi, reprezentant al societății, ne-a vorbit despre aceste scule: „Aceste utilaje sunt de un real ajutor în orice gospodărie. Capacitatea lor de lucru poate ajunge până la 16 tone de lemne tăiate pe zi.“

Gama aceasta de utilaje este foarte diversă, adaptată necesităților fiecărui client. Lungimea buștenilor care pot fi crăpați variază, în funcție de utilajul folosit, de la 60 cm la 120 cm. Bușteanul poate fi crăpat în două sau în patru, după dorința utilizatorului. În acest scop se folosește capul adaptat tipului respectiv de tăiere.

De fapt, ca principiu, utilajul este unul destul de simplu, nefiind altceva decât o presă hidraulică verticală. La fel de simplă este și utilizarea sa, care nu necesită vreo școlarizare sau calificare deosebită. Practic, bușteanul este așezat în poziție verticală în presă, unde se fixează cu ajutorul unui inel. Apoi, la comanda operatorului, pistonul aflat în partea superioară împinge capul tăietor în formă de pană simplă sau în cruce în buștean. De fapt, durează mai puțin să tai un buștean decât să citești această descriere a funcționării...

Utilajele sunt astfel proiectate încât, în condițiile unei utilizări normale și responsabile, orice accidentare este exclusă. În funcție de necesități, se poate alege unul dintre modelele existente. Variantele mai mici, cu care se pot tăia bușteni lungi de 60 cm. și care funcțio­nează cu alimentare la 220 de volți, costă în jur de 1.500 de euro. O astfel de mașinărie are o capacitate de lucru de aproximativ trei tone de lemne pe zi.

Pentru ferme mari, pentru utilizări industriale, comerciale sau în zone nealimentate cu electricitate, există și prese mai mari. Acestea pot tăia un buștean lung de până la 1,2 metri. Ca sursă de putere se pot folosi fie priza de putere a tractorului, fie curent trifazic de 380 de volți. Un astfel de dispozitiv poate tăia până la 16 tone de lemne pe zi. E drept că și prețul său ajunge la aproximativ 2.800 de euro.

Trebuie să mai adăugăm că dimensiunile acestor utilaje nu sunt deloc mari. Practic, un spațiu de aproximativ 2 x 2 metri este suficient pentru amplasarea unei prese. Această calitate le face ușor de transportat, manipulat și depozitat.

Alexandru GRIGORIEV

presa de crapat lemne, lemne

Alte articole: