Antreprenoriat 18 Iulie 2023, 09:13

Făbricuța cu brichete a Elenei

Scris de

O făbricuță cu brichete din materiale vegetale pentru încălzire poate fi o idee bună de afaceri în România, având în vedere oportunitatea de finanțare din fonduri europene, precum și cererea de astfel de combustibil, unde rețelele publice de încălzire a locuințelor lasă descoperite largi zone, mai ales în mediul rural.

Tone de resturi vegetale rămân pe câmp, irosind astfel o oportunitate extraordinară de a face bani. Transformarea lor în brichete constituie nu doar un business profitabil, ci și o măsură de protecție a naturii prin faptul că astfel pădurile rămân în picioare. Pentru a înțelege mai bine dimensiunea unei astfel de afaceri am stat de vorbă cu Simona-Elena Stancu din localitatea Tanacu, județul Vaslui, de curând absolventă a Facultății de Agricultură din Iași, care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, încă de pe băncile Facultății, pentru un astfel de business.

Totul a pornit de la un curs de antreprenoriat

„În prima fază am participat la un curs de antreprenoriat; prima idee de plan de afaceri a fost deschiderea unui depozit de materiale de construcții, însă am renunțat la aceasta din cauza unor reguli și cerințe în care trebuia să mă încadrez, iar ideea de a face brichete din materiale vegetale a pornit de la o discuție cu o persoană apropiată. Având și o firmă în domeniul agricol, am reușit să-mi asigur singur materia primă. Prețul liniilor de brichetare diferă în funcție de țara lor de origini și de productivitatea acestora. Linia pe care am achiziționat-o a ajuns la suma de 52.000 de euro, din care aproximativ 40.000 au fost fonduri europene, 100% nerambursabile“, specifică tânăra antreprenoare din județul Vaslui.

Activitatea de tânăr antreprenor cuprinde câte un pic din toate, specifică inginerul agronom Simona-Elena Stancu: „De la participat la producție, la partea de documentație și de realizare a documentelor necesare funcționării unei astfel de afaceri. Dacă nu eram la facultate, nu aș fi ajuns să inițiez acest plan de afaceri, deoarece startul a fost în cadrul universității, cursul organizându-se în facultate. Studiile contează destul de mult, însă, din punctul meu de vedere, contează și mai mult cât ești tu dispus să sacrifici și cât de ușor te poți adapta la schimbările, stresul și responsabilitățile care apar odată cu deschiderea unei firme.“

Înființarea unei fabrici de brichete din paie și alte resturi vegetale este o idee de afaceri ce poate fi pusă în practică în zonele rurale în care se găsesc exploatații agricole de dimensiuni medii sau mari, în cadrul cărora paiele reprezintă un produs secundar lipsit de valoare economică. De asemenea, linia de producție a brichetelor poate fi amplasată și în vecinătatea exploatațiilor forestiere, rumegușul fiind, de asemenea, o materie primă importantă pentru această afacere.

Planuri de viitor: proiect de modernizare a spațiului de brichetare

Pe viitor, Simona-Elena Stancu, dorește să se extindă în domeniul agricol, respectiv să mai aplice pentru un proiect de modernizare a spațiului de brichetare, pentru a putea mări capacitatea acestuia de producere a brichetelor.

„Mi-aș dori să mă extind în domeniul agricol – anul trecut am mai înființat o societate în domeniul acesta – și, de ce nu, să mai aplic pentru un proiect de modernizare a spațiului de brichetare pentru a putea mări capacitatea acestuia de producere a brichetelor. Mi-aș dori mult să rămân în aceste două domenii, deoarece ele se împletesc frumos unul cu celălalt, și se pot susține reciproc. Este ca o aventură, inițial nu știi tot ce va urma, poate, dacă ai ști toate provocările care urmează să ți se întâmple, nu ai mai avea curajul să accesezi un astfel de proiect, însă cu răbdare se rezolvă toate. Pe mine mă ține mereu în priză această activitate și o consider benefică pentru dezvoltarea mea“, încheie Simona-Elena Stancu, de curând absolventă a Facultății de Agricultură din Iași, care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro încă de pe băncile facultății pentru un astfel de business.

Simona Elena Stancu

Se evită poluarea mediului

Brichetele mai sunt numite generic granule, de dimensiuni mai mari, de formă dreptunghiulară sau cilindrică, cu diametru de maximum 64 mm, fapt ce permite utilizarea acestora drept combustibil pentru centrale termice automatizate. Brichetele se pot folosi în orice sobă clasică, cazane, incineratoare care folosesc combustibil solid.

Potrivit proiectului declarației finale a Summitului UE, până în anul 2.020 sursele de energie regenerabile trebuie să asigure, în mod obligatoriu, 20% din consumul energetic al Uniunii Europene. Prin fabricarea brichetelor se valorifică eficient resturile vegetale și se evită poluarea mediului. Emisia de substanțe nocive se limitează, iar cantitatea mică de cenușă rezultată poate fi folosită ca îngrășământ. Materia primă, biomasa agricolă uscată reprezintă o resursă inepuizabilă, iar exploatarea ei ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului energetic şi la protecţia mediului.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 860
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti