Antreprenoriat 22 Februarie 2023, 15:43

Afumătoria noastră, construită cu bani împrumutați de la prieteni

Scris de

Doi tineri, Andrei și Andreea Podeanu, au hotărât înființarea făbricuţei Afumătoria noastră din satul Dorobanţi, comuna Aroneanu, județul Iaşi, după ce au experimentat munca în străinătate. Începând cu anul 2020 au decis să desfăşoare o activitate pe care Andrei o cunoştea încă din copilărie: prepararea naturală a produselor afumate din carne.

De la stadiul de idei și visuri, la realitatea de azi

„Eu am lucrat o vreme în Franţa, dar permanent eram frământat de gândul de a reveni în ţară. O perioadă am colaborat cu diverse firme din domeniul energetic, însă am simțit că alta este chemarea noastră. Primul contact cu «lumea afumăturilor» l-am avut la Bacău, orașul natal, unde împreună cu părinții am pus bazele unei făbricuțe de preparate afumate natural. În timp, dorul de Iași, orașul în care ne-am și cunoscut, ne-a determinat să luăm decizia de a ne stabili aici. Așa avea să ia naștere povestea Afumătoria noastră, care inițial era în stadiul de visuri și idei, dar fără nicio bază financiară. Însă un bun prieten a crezut în noi și în optimismul nostru și ne-a ajutat să punem bazele proiectului. Drumul a fost destul de anevoios, socoteala de acasă nu bate cu cea din târg, însă treptat, cu multe sacrificii, am reușit, în preajma Sărbătorilor Pascale din 2021, să tăiem panglica Afumătoriei noastre. În februarie 2020 împrumutasem banii necesari pentru a începe să construim şi să dotăm propria noastră fabrică. Am investit aproximativ 20.000 de euro, iar mai bine de jumătate din sumă a fost împrumutată. Am finalizat totul într-un an, iar la sfârşitul lunii aprilie 2021 am făcut primele livrări, de aproximativ o tonă de preparate“, îşi amintește Andrei Podeanu.

Diversificarea sortimentelor, dar și produse atestate tradițional

În prezent, Afumătoria noastră produce şuncă, muşchiuleţ, pastramă, cârnaţi, kaiser, costiţă, jambon, toate afumate natural, după o reţetă străveche preluată de către mama lui Andrei de la mama şi de la bunica sa. „În ceea ce privește scumpirile, am încercat să eficientizăm costurile la energie, la consumabile, chiar și la metoda de ambalare pentru a putea păstra prețurile cât mai jos posibil deoarece toate acestea se reflectă în prețul produsului finit. Producem 21 de sortimente, dar suntem în curs de extindere a portofoliului.Cel mai bine vândut produs al nostru este kaiserul, fiind urmat de slăninuță (care este în curs de atestare ca produs tradițional) și mai apoi de cârnații de porc. «Pastrama de porc de la Afumătoria noastră» este deja produs atestat tradițional“, mai spune tânărul antreprenor ieșean.

Procesul de afumare este unul foarte simplu. Pentru baițul produselor se folosesc doar sare de mare, piper, cimbru și usturoi natural curățat și tocat de către tinerii ieșeni. „În cele aproape opt ore de afumare, ardem lemnul de fag în proporție de 90% din timpul de afumare și, spre sfârșit, dăm produselor o aromă specială și o culoare roșiatică cu ajutorul lemnului de cireș. Toate acestea fac diferența. Promitem că niciodată nu vom schimba sau modifica rețetele și modul de preparare“, încheie Andrei Podeanu, producător local făbricuţa Afumătoria noastră din satul Dorobanţi, comuna Aroneanu, județul Iaşi.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 2485
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti