Agrotehnica 26 Octombrie 2023, 14:07

Mia-Elena Gheorghiu administrează o fermă agricolă cu gândul la viitor

Scris de

Mia-Elena Gheorghiu a absolvit Facultatea de Agricultură, specializarea Inginerie economică în agricultură, promoția 2015-2019, apoi a continuat studiile de masterat la aceeași facultate, domeniul Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală, cu specializarea Administrarea afacerilor agricole. Tânăra inginer agronom lucrează împreună cu părinții 600 ha, în comuna Dumești, județul Iași, și spune că agricultura este o meserie de viitor. Ceea ce a învățat teoretic în facultate aplică în fermă, știe ce spune, îi place să se implice în tehnologie și în negocierea producției, este alături de mecanizatori în campanie, ce mai, un fermier activ în adevăratul sens al cuvântului.

„Hrana trebuie să se producă mereu!“

„Povestea fermei noastre începe încă din anul 2000, când părinții au pornit la drum pe partea de prestări servicii în sectorul agricol, continuând și dezvoltându-se apoi pe partea de exploatare și valorificare a terenurilor. Este o călatorie lungă de atunci și până în prezent, o perioadă în care eu am crescut, un mediu în care am putut observa și am putut înțelege ce înseamnă agricultura. Părinții mei au contribuit semnificativ la alegerea mea de a activa în domeniul agricol. În momentul în care trebuia să aleg unde îmi doresc să urmez studiile universitare mă gândeam la cu totul și cu totul altceva, dar analizand mai bine domeniul m-am hotărât să depun dosarul la Facultatea de Agricultură USV Iași și nu regret opțiunea aleasă. Ceea ce m-a impulsionat să optez pentru a mă înscrie aici a fost o simplă frază pe care o spune tatăl meu, și anume: „Hrana trebuie să se producă mereu!“, ceea ce înseamnă un domeniu de viitor. Astfel, am ajuns să îndrăgesc ciclul de viață al plantelor, să explorez fenomenele întâlnite în câmp și să vreau să descopăr mai mult din ceea ce poate oferi agricultura. Mi se pare fascinant faptul că și plantele funcționează la fel ca noi, oamenii, și au aceleași nevoi precum: atenția, grija, supravegherea atentă și dezvoltarea sănătoasă“, specifică inginerul agronom.

Tehnologizare și digitalizare în fermă

La nivel de tehnologizare, în ferma de la Dumești se încearcă să se investească constant în utilaje și echipamente perfomante, cu care să se lucreze eficient.

„Ne place să fim în parametrii optimi atunci când efectuăm lucrările agricole și să avem tehnologia necesară pentru a putea obține o producție calitativă și cantitativă. Bineînțeles, niciodată parcul de utilaje nu este suficient și vom găsi întotdeauna putere de a investi în tehnologii de ultimă generație, cu scopul de a obține randament“, adaugă Mia-Elena Gheorghiu.

Un aspect foarte important de care ține cont inginerul agronom și fără de care nu se poate lipsi este ramura digitală și utilizarea de instrumente și programe inovatoare, atât când vine vorba de partea tehnologică, cât și de partea administrativ-managerială.

La un click distanță…

„Consider că avem la dispoziție multe soft-uri care ne pot ușura munca, valorifica informația, know-how-ul și doar la un click distanță avem la îndemână toată activitatea fermei, fiind un mod operațional și în același timp eficient cu scopul de a fi cât mai productivi.“

Tânăra pasionată de agricultură recomandă acest domeniu cu toată încrederea și spunem asta pentru că acum nu s-ar vedea lucrând în alt sector de activitate.

„Ceea ce încerc să arăt mereu celor din jur este faptul că agricultura este branșa care va fi întotdeauna într-o continuă dezvoltare și o specialitate care te determină să îți dorești să cunoști mai mult. Trebuie să recunosc că nu este ușor, din contră, implică multă muncă, cercetare, pricepere, viziune și noi provocări în fiecare zi cărora trebuie să le găsești soluții, însă prefer să privesc partea optimistă și să merg mai departe cu mult entuziasm. Îi îndrum pe cei care încă nu sunt orientați către un domeniu să aleagă agricultura pentru că oportunitățile de a profesa sunt variate și nu sunt opțiuni limitate așa cum tind unii dintre noi să înțeleagă. A fi inginer nu înseamnă doar să te ocupi din punct de vedere tehnologic de culturile dintr-o fermă, ci este o responsabilitate a unei bune coordonări și funcționări cu scopul de a fi eficient pentru acea entitate economică și de a aduce plus valoare. Mai mult decât atât, există alte multe posibilități și șanse de a avea o carieră în sistemul agricol, doar că este nevoie de implicare și voință pentru a te dezvolta și a avea un viitor strălucit. Toate aceste informatii se obțin în timp, dar încurajez studiile, oportunitățile și deciziile care țin de preocuparea pentru agricultură“, încheie ing. agronom Mia-Elena Gheorghiu.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 802
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti