Agrotehnica 26 Octombrie 2023, 14:05

Fermele Iliuță merg pe tehnologia no till toamna aceasta

Scris de

Reporter: Cum a fost anul acesta agricol?

Claudiu Iliuță: Anul 2032 a fost unul de subzistență. În agricultură niciun an nu seamănă unul cu celălalt, întotdeauna există provocări noi și avem câte ceva de învățat. Plecăm în anul agricol 2023-2024 cu o mare secetă pedologică instalată în sud-estul României. Aceasta este cea mai mare provocare. 2023 a fost un an normal din punctul de vedere al producțiilor la culturile de toamnă, am obținut 3 tone la rapiță, cinci tone la grâu și șase tone la orz. Din nefericire, cheltuielile pentru înființarea culturilor au fost mari, prețul de valorificare a fost prost, așa că am ieșit pe minus.

Pentru a evita situațiile de criză fermierii trebuie să investească în irigații. Noi avem 1.100 de hectare irigate și anul acesta extindem sistemul de irigat pe încă 350 de hectare, iar ca plan pe termen mediu ne-am propus să ajungem la 2.000 de hectare irigate. Irigațiile sunt o plasă de salvare și te ajută să mergi mai departe în anii grei. Avem în fermele noastre toate tipurile de culturi. Porumbul și soia sunt culturi pe care le irigăm, iar în zonele mai secetoase înființăm mai mult culturi de floarea-soarelui. Anul acesta am mizat pe floarea-soarelui și am fost câștigători. În sudul țării, de trei ani este o mare problemă cu porumbul: dacă nu ai apă, nu obții producții.

Rep.: În ce măsură s-au schimbat tehnologiile de lucru în fermele Iliuță?

C.I.: Noi lucrăm culturile de toamnă cu minimum tillage, dar anul acesta încercăm să experimentăm no till, adică să intrăm direct la semănat. O altă idee pe care am aplicat-o anul acesta pentru culturile de toamnă a fost aceea că am renunțat să mai administrăm îngrășăminte la semănat. Dacă va fi necesar, vom aplica azot și fosfor în stare lichidă. Nu am vrut să mai cumpăr îngrășăminte, să bag banii în sol, să constat apoi că nu a fost un an bun. Avem tot terenul cartat agrochimic și de patru ani aplicăm variabil îngrășămintele. Facem acest lucru cu hărți de recoltare, semănăm variabil în funcție de harta de producție și de cartarea solului. Am vrut astfel să scădem cheltuielile și să urmărim marja de profit. Am înființat 1.100 de hectare cu rapiță, este toată răsărită, am aplicat și insecticid. Am folosit în acest caz tehnologia no till.

Rep.: În ce măsură s-au adaptat fermele pe care le aveți la schimbările impuse în agricultură de diferiți factori?

C.I.: Am fost tot timpul în pas cu tehnologia, am testat de fiecare dată soiurile noi de pe piață și apoi le-am implementat în ferme. Întotdeauna am investit în tehnologie.

Rep.: Ce proiecte de dezvoltare aveți în plan?

C.I.: Așa cum spuneam, vom mări suprafața irigată, iar pe partea de achiziții ne gândim să implementăm tehnologia See&Spray, lansată de Ipso. O să vedem cum funcționează, vom pune pe hârtie economiile și vom stabili dacă este o investiție utilă.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti