Romania

Soiuri de pepene verde

Soiuri de pepene verde
Distribuie:  

Scriitorul american Mark Twain spunea despre pepenele roşu că este „un produs de lux al acestei lumi“. Când îl guști, îţi dai seama ce mănâncă îngerii.

Pepenii verzi se recoltează începând cu data de 18-20 iulie, până la sfârşitul lunii septembrie, vârful de producţie fiind între 5-25 august, dar în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, unde este mai cald, recoltarea pepenilor verzi începe în ultima decadă a lunii iunie în cazul culturilor înfiinţate prin răsad şi protejate în adăposturi joase tip tunel.

În cazul culturilor înfiinţate prin răsad şi mulcite cu folie de polietilenă startul la recoltare se dă în perioada 1-2 iulie, iar la cele înfiinţate prin răsad fără protejare primele fructe sunt recoltate în perioada 5-6 iulie. Producţiile extratimpurii şi timpurii de pepeni verzi obţinute între 25 iunie – 25 iulie se pot valorifica în condiţii de eficienţă economică ridicată atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă.

Ce soiuri sunt mai răspândite

Pepenii verzi de Brăila

Aceștia au vrejul de 2-3 m, subțire și foarte mult ramificat. Fructele sunt ovale, de mărime variabilă (5-8 kg), rar depășesc 20 kg. Culoarea verde-deschis, cu dungi longitudinale de culoare verde-închis, dantelate în mod neregulat. Coaja este subțire, miezul roșu, cu semințe mari, negre sau roșiatice. Fructele ajung la maturitate în perioada 15 iulie – 1 august.

Linia Lovrin

Pepeni selecționați la Stațiunea experimentală agricolă Lovrin. Coaja subțire și densă, cu o grosime medie de 1,5 cm. Pulpa este roșie normală, lipsită de țesuturi fibroase.

Pepene verde de Târgu Frumos

Fructele din acest soi au forma sferic-ovală, de culoare verde, cu o rețea subțire și neregulată de culoare mai deschisă. Culoarea este verde-deschis, cu dungi mici, închise, de-a lungul fructului. Coaja este subțire, miezul dens, de culoare galbenă portocalie. Semințele sunt de culoare albă și de mărime mijlocie. Este un soi rezistent la făinare și productiv.

Pepeni verzi rusești

Plante viguroase, cu tulpinile principale de 2,5 m lungime. Fructele sunt sferice sau puțin ovoide, cu suprafață verde-deschis, vărgate longitudinal, dungile fiind mai închise. Fructele depășesc 2 kg. Miezul este roșu, foarte dulce și suculent. Semințele sunt mari, de culoare neagră.

Pepenele verde de Cuba

Fructele sunt sferice sau foarte puțin ovoid-alungite. Culoarea de fond este verde-deschis, cu dungi late de culoare mai închisă. Are coaja groasă, miezul roșu, suculent și foarte dulce.

Clecli dulci

Fructele sunt oval-alungite, de culoare verde deschis, cu desene reticulare mai deschise, acoperite cu un strat de pruină. Fructele sunt mari (3-7 kg), cu coaja groasă și miezul roșu, foarte fin. Semințele sunt mari, albe sau cafenii, cu marginea neagră.

O întrebuițare deosebită o au cojile de pepene verde, acestea fiind transformate în condimente pentru patiserie (fructe confiate), diferite tipuri de conserve sau gemuri. Acestea au substanțe nutritive și sunt utilizate de vindecătorii tradiționali deoarece au numeroase proprietăți terapeutice.

Coaja de pepene verde este o sursă bogată de siliciu şi clorofilă. Siliciul îmbunătăţeşte activitatea pancreasului, fiind esenţial în fixarea calciului în organism, iar clorofila are proprietăţi antibacteriene şi antifungice şi poate fi consumată sub formă de dulceaţă, uscată sau sub formă de macerat.

Datorită conținutului său de citrulină, pepenele are rolul de a ne crește libidoul. Extrasele din coajă de pepene sunt adăugate ca ingredient în mai multe suplimente ce îl stimulează, iar studiile au arătat că citrulina este indicată și în cazul disfuncțiilor erectile.

Coaja de pepene verde este bogată în fibre, este un bun diuretic și ajută la scăderea kilogramelor în plus.

Ce pericole intervin pe durata păstrării

O boală care apare în cultura de pepene roșu este putrezirea. Pe tulpini apare un puf alb care este miceliul (corpul) ciupercii. Atacul se produce pe porțiunile tulpinii ce vin în contact cu pământul. În seră ciuperca apare când umiditatea este prea mare. Atacul acestei ciuperci poate fi prevenit dacă în seră și răsadniță se menține aerul mai uscat, mai cu seamă când s-a semnalat apariția bolii. Boala poate fi oprită prin stropiri cu zeamă bordeleză 10%.

Pătarea brună este produsă de ciuperca cladosporium cucumerinum Ell. și Arth. Boala se manifestă pe frunze, tulpini și în special pe fructele tinere, sub formă de pete mici, brune, cu secreții cleioase care se scurg, la aer însă se usucă destul de repede. La culturile din sere și răsadnițe, unde umiditatea este prea ridicată, boala se poate întinde pe tot fructul. Țesuturile din dreptul petelor se distrug, se adâncesc, la suprafața lor se formează un mucegai negricios, care nu este altceva decât fructificațiile ciupercii (conidiofori și conidii). Dacă atacul este puternic, fructele se opresc din creștere, producția scade foarte mult și, mai cu seamă, calitatea fructelor.

Anca LĂPUȘNEANU

pepeni, soiuri de pepene, pepene, cultura pepenului

Alte articole:

Știați că… despre pepenele verde

Ce hibrizi de pepeni recomandă producătorii

Un soi inedit cu multe avantaje - pepenele cu aromă de coniac

Pepenele pentru dulceață

Pepenele măr, o afacere de invidiat