De ce este avantajos să folosești tocătorile Muthing după recoltarea culturilor
Agricultura este un domeniu aflat într-o dinamică permanentă, cu continuitate indiferent de momentul anului. După recoltarea culturilor începe pregătirea pământului pentru un alt ciclu de producție. Este recomandat ca în această etapă să se efectueze lucrarea de dezmiriștit la 6-8 sau 10 cm adâncime, în funcție de cantitatea de resturi vegetale și umiditatea solului. Apoi trebuie realizată mărunțirea miriștii și a rădăcinilor și se amestecă totul cu stratul superficial al solului, formând un mulci. În România, în majoritatea cazurilor, tulpinile culturilor recoltate rămân netocate. Este o practică prin care fermierii își asumă riscul ca la următoarea cultură să se confrunte cu probleme serioase cauzate de dăunători. Compania NHR Agropartners, împreună cu furnizorul de echipamente Muthing, pune la dispoziția fermierilor soluții eficiente pentru a rezolva această problemă. Într-o demonstrație de forță și precizie susținută pe un teren cultivat cu rapiță al fermei Almadim din Bilciurești, județul Dâmbovița, am avut ocazia de a vedea cum funcționează trei modele diferite de tocători Muthing.
Durabilitatea echipamentelor este foarte mare
„Colaborăm cu firma Muthing de cca 10 ani, dar tocătorile sunt niște utilaje care nu sunt încă foarte răspândite în țara noastră. Noi încercăm, prin evenimentele noastre, să prezentăm fermierilor aceste utilaje și să le vorbim despre avantajele folosirii lor. Încercăm să prezentăm această tehnologie a folosirii tocătorilor imediat după recoltate pentru că are o serie de beneficii. Firma Muthing este un producător german care produce doar acest tip de utilaje și are trei mari direcții de producție, respectiv tocători pentru cultură mare, tocători municipale și tocători pentru exploatațiile viticole și livezi“, spune Răzvan Stanca, directorul general al NHR Agropartners.
Prototipurile tocătorile Muthing au fost gândite până la ultimul detaliu. Sunt concepute astfel încât șocurile să nu se transmită către rotor, cea mai importantă parte a utilajului. Ca urmare, durabilitatea lor este foarte lungă. Utilajele pot lucra cu 15-16 km/oră și sunt adaptate să lucreze eficient și pe suprafețe mai puțin nivelate.
„Încercăm să prezentăm fermierilor români tocătorile Muthing. Deși nu aș vrea să spun asta, este o problemă faptul că aceștia nu obișnuiesc să folosească astfel de echipamente. Eu sunt originar din Slovacia și pot spune că același lucru se întâmpla și în această țară. În 2009, fermierii slovaci procedau la fel. Nu erau receptivi și spuneau că nu au nevoie de tocători. Acum aproape fiecare fermier din Slovacia, Republica Cehă sau Slovacia folosește tocătorile. Prin folosirea tocătorilor limităm populația de dăunători, bolile. În plus, prin mărunțirea resturilor vegetale, următoarea lucrare agrotehnică va fi mult mai ușor de realizat. Poți amesteca resturile vegetale cu solul mult mai ușor. Atunci când distrugem mecanic reziduurile, acestea se descompun mai repede și devin fertilizant pentru următoarea cultură“, ne-a declarat reprezentantul companiei Muthing, Milan Strapko.
Caracteristici și mod de funcționare
Tocătorile au fost concepute la diferite dimensiuni adaptate pentru toate categoriile de exploatații și au mai multe lățimi de lucru. Există și modele ale căror carcase se pot rabata împreună sau separat. Tocătorile Muthing, distribuite în România prin intermediul NHR Agropartners, pot fi atașate frontal sau în spatele tractorului. În cazul resturilor vegetale nu foarte înalte și uscate, rămase în urma recoltării, consumul mediu înregistrat de tocători este între 6-9 litri/hectar.
„Am prezentat în ferma Almadim trei modele diferite de tocători. Pe JCB Fast Track 8330 ICON am decis să atașăm tocătoarea Muthing M/F600, un utilaj de șase metri care se pliază. Rotorul acestui utilaj este dotat cu un anumit tip de ciocănașe. Există produse mai ieftine pe piață, dar tocătorile Muthing au avantajul de a avea o simetrie a acestor ciocănașe. Acest lucru permite tocarea uniformă a resturilor vegetale. Forma carcasei care protejează rotorul este ușor rotundă și astfel face mai bine față terenurilor denivelate, plus că nu există riscul ca un volum mai mare de resturi vegetale să blocheze echipamentul. Poate fi folosită pentru cultura de rapiță, porumb și floarea-soarelui. Am prezentat aici și o altă variantă de lucru, prin montarea frontală și în spatele tractorului JCB Fast Track 4220 a două tocători“, Matei Lupșa, reprezentant zonal NHR Agropartners.
Este o gamă foarte largă, de la tocători mici, care se atașează și la tractoare de 30-40 de cai putere până la tocători care necesită 300 de cai putere, iar prețurile pornesc de la 3.000-4.000 de euro și pot ajunge până la 70.000 de euro, în funcție de mărimea și opțiunile tocătorii.
Prin tocarea resturilor vegetale se distrug anumiți dăunători
Prin tocarea cât mai măruntă a resturilor vegetale, se distrug anumiți dăunători și ciuperci care altfel ar fi supraviețuit iernii și ar fi atacat cultura în primăvară. În cazul culturii de porumb larvele sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilallis) iernează în tulpinile acestuia. Prin tocarea lor larvele sunt distruse, iar populația din primăvară este mai mică și, implicit, și pagubele produse sunt reduse. Un alt exemplu este cel al miriștilor de rapiță. Silicvele rămase pe teren în urma recoltării se deschid atunci când sunt folosite tocătorile. Astfel semințele sunt distribuite uniform la suprafață și răsar. În Europa de Vest și Europa Centrală fermierii folosesc combina și tocătoarele, apoi așteaptă cca 4 săptămâni, până când rapița care a încolțit are 3-4 frunze. În acest stadiu folosesc un disc sau cultivator și distrug plantele răsărite. Un alt avantaj al folosirii tocătorilor este faptul că în spatele lor terenul este acoperit uniform cu resturi vegetale tocate. În zilele foarte călduroase, această pătură din resturi vegetale protejează solul de supraîncălzire, iar microorganismele din sol nu sunt afectate. În plus, apa nu se mai evaporă cu ușurință din sol.
- „De la livrarea utilajului operatorii sunt instruiți în condiții de lucru de cei de la departamentul de servici, după care asigurăm servicii after-sales în perioada de garanție și post-garanție prin cele 13 filiale ale companiei NHR Agropartners.“ – Răzvan Stanca
- „Viteza de lucru a tocătorilor diferă în funcție de momentul utilizării lor. Dacă tulpinile rapiței, spre exemplu, sunt încă verzi și au încă acea consistență gumoasă, să ii spunem, viteza trebuie să fie între 8-10 km/oră, astfel încât tocătoarea să aibă timp să toace tulpinile. Dacă tulpinile sunt mai uscate, viteza poate crește până la 13 km/oră. Muthing pune la dispoziția fermierilor și alte modele care permit o viteză de 16 km/oră.“ – Matei Lupșa
- „Rotorul echipamentelor este complet închis și astfel este protejat de murdărie și de orice problemă venită din afară. Datorită lamelelor cu care au fost concepute tocătorile, clientul poate stabili care este dimensiunea la care dorește să mărunțească resturile vegetale. Echipamentul exercită o presiune, o energie care ridică de pe sol toate resturile vegetale și care sunt apoi mărunțite în sistemul de lamele al tocătorilor. Toate componentele tocătorile sunt prinse cu nituri pe care le poți schimba cu ușurință după 2, 3, 4 ani de utilizare. Cei mai mulți dintre clienții noștri care folosesc tocătoare, le au de cinci, șase, zece ani. Avem clienți care le-au cumpărat în 2008 și încă le folosesc. Nu producem tocători pentru un an, ci pentru o perioadă lungă de timp.“ – Milan Strapko
Laura ZMARANDA
utilaje agricole, recoltare, tocatoare, NHR Agropartners, Muthing