Agrotehnica 14 Iulie 2023, 13:20

Consumul de tomate cu coacere forțată, un atac la sănătate

Scris de

În fiecare primăvară, unii legumicultori recurg la folosirea unor substanțe chimice în scopul grăbirii coacerii, pentru a prinde un preț mai bun. Tarabele sunt pline de roșii țuguiate, care înseamnă că acestea au fost tratate cu stimulatorul de coacere Ethrel, interzis a fi folosit în legumicultură.

În județul Buzău, a fost scos la iveală faptul că mai multe persoane au vândut și folosit un asemenea produs, pentru a forța coacerea tomatelor în solarii.

Cazul a fost preluat de Corpul de control al Ministerului Agriculturii, care a dispus prelevarea de probe din bazinul legumicol de la producătorii din comunele Glodeanu-Sărat, Movila Banului și Cochirleanca. Testele au fost făcute la 274 de substanțe chimice. Din probele luate, nu au fost evidențiate depășiri ale limitelor admise la nicio substanță analizată, tomatele fiind sigure pentru consumul uman, ceea ce a afirmat și fostul ministru Petre Daea la un post TV, precizând că neajunsurile semnalate sunt izolate.

Totuși, pe tarabele din piață se vând tomate „țuguiate“ datorită coacerii forțate prin folosirea Ethrel-ului. Sunt susceptibile că, prin reziduurile toxice pe care le conțin, ne pot afecta sănătatea.

„Sunt foarte puține soiuri care în mod natural produc acel țugui (mucron), dat de o genă, gena B, care este un caracter de soi, cum este cazul soiului bulgăresc Prekos. Dar trebuie știut că tomatele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulator fie la polenizare, fie la maturarea forțată a fructului“, declară Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de cercetare dezoltare pentru legumicultură Buzău.

Consumatorul, în această situație, care vizează și sănătatea lui, depinde de modul în care organele de specialitate își fac datoria.

Din datele existente, rezultă că, în anul 2019, au fost prelevate 600 de probe la tomate, pentru cele două laboratoare de control al reziduurilor existente astăzi la noi în țară. Din datele Institutului Național de Statistică, producția de tomate în anul 2019 a fost de 689.000 tone.

Reiese că probele analizate sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de certificare a calității tomatelor pentru consumul uman.

La această situație se poate adăuga și faptul că organul de specialitate la nivel central nu a făcut îndeajuns comunicări legate de siguranța consumului de legume și fructe, ceea ce a condus la suspiciunile consumatorilor că piața și supermarketurile pun în vânzare legume și fructe care au scăpat de analizele pentru determinarea reziduurilor toxice.

Dar ce este de făcut?

– Alocarea de fonduri de investiții pentru înființarea de noi laboratoare.

– Un control sistematic la toți produceătorii din județ care să includă, printre altele, ținerea la zi a Registrului de evidență a tratamentelor fitosanitare și consemnarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare, pentru a pune la desfacere produse care nu au reziduuri toxice pentru sănătatea consumatorului.

– Urmărirea îndeaproape a Planului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide conform Regulamentului(CE) 396/2005 și interzicerea vânzării produselor a căror limită admisă este depășită.

Ing. agronom Vladimir GONCEARU


Vizualizari 743
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti