600x250 v1

Agrotehnica 12 Iunie 2023, 12:31

Tehnologia de cultură a vinetelor

Scris de

Vinetele sunt apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru beneficiile pentru sănătatea noastră. În plus, au puține calorii, fiind ideale pentru slăbit. Îmbunătățesc circulația și conțin antioxidanți. Vinetele se pot cultiva în câmp, în solarii și în seră.

Alegerea terenului pentru cultura de vinete se realizează asemănător culturii de ardei: acestea trebuie să fie plane, cu panta uniformă, însorite, cu soluri mijlocii, bine structurate, profunde, fertile etc.

Lucrările de pregătire a pământului se fac în toamnă și în primăvară. În toamnă se desființează culturile anterioare, se nivelează și se trece la arătura de bază. Fertilizarea de bază se realizează cu gunoi de grajd bine fermentat sau compost matur.

Pentru amplasarea culturilor de vinete pe teren modelat trebuie respectate următoarele reguli: distanța între plante pe rând să fie de 35-40 cm, iar densitatea de 32-41 mii plante/ha. Dacă cultura este pe un teren nemodelat, vinetele se plantează pe rânduri, la 70 cm. Distanța între plante pe rând, 35-40 cm. Densitate: 36-41 mii plante/ha.

Rotația culturii

Speciile premergătoare pentru vinete sunt: lucerna, mazărea, fasolea, castraveții, legumele pentru frunze, ceapa, prazul, usturoiul, rădăcinoasele. Nu se vor cultiva vinete după solanaceele cu patogeni și dăunători comuni. Cultura de vinete este bună premergătoare pentru: bostănoase, rădăcinoase și verdețuri. Este recomandată efectuarea de culturi intercalate și/sau asociate de vinete cu: fasole, mazăre, spanac, tarhon, cimbru, ardei. Nu se va cultiva în apropie fenicul. Perioada de rotație a culturii este de 4-5 ani.

Dăunătorii care pot afecta o cultură de vinete sunt gândacul de Colorado și păianjenul roșu comun. Totodată, este bine de știut că excesul de azot determină o creștere vegetativă luxuriantă. Se reduce astfel lumina și se ajunge în final la nelegarea fructelor sau colorarea lor neuniformă. De asemenea, vârsta sub 50 de zile a răsadului duce la întârzierea fructificării, iar plantarea prea devreme a răsadului, în soluri reci, reduce procentul de prindere a răsadurilor.

Nu se vor amplasa culturile în condiții cu temperaturi reduse și lumină insuficientă.

Cultura de vinete se fertilizează cu compost sau gunoi de grajd bine descompus. Compostul se administrează toamna sau primăvara, uniform la suprafața solului, și se încorporează superficial cu o grapă cu colți sau cu discuri.

Arătura de toamnă se va efectua fără întoarcerea brazdei. În timpul iernii, sub acțiunea înghețului și a precipitațiilor, structura solului se va reface.

Înființarea culturii și recoltarea

Primăvara, până la înființarea culturii, terenul se va întreține curat de buruieni, prin efectuarea lucrării cu grapă cu colți reglabili, când buruienile sunt mici. Cu una-două săptămâni înainte de înființarea culturii, solul se mărunțește și se uniformizează cu o grapă cu discuri, după care se modelează în brazde înălțate, orientate pe direcția nord-sud, cu 2 rânduri echidistante.

La o cultură de vinete nu lipsesc acțiunile de completarea golurilor, prășitul, irigarea, fertilizarea, combaterea bolilor și dăunătorilor și tratamentul cu substanțe bioactive. Prășitul se efectuează manual și mecanizat. Prima prășilă manuală și, eventual, mecanică se realizează după completarea golurilor și după prima udare. Irigarea trebuie efectuată cu mult grijă, mai ales în prima perioadă de vegetație, pentru a nu răci solul. Apa se aplică în timpul zilei, până după-amiază, cu 4-5 ore înainte de apusul soarelui.

Cultura de vinete se mai poate înființa și cu răsad produs în sere înmulțitor, repicat în ghivece nutritive cu secțiunea de 8x8 cm și uneori în cuburi nutritive de 7x7x7 cm. Semănatul se efectuează astfel ca la plantare răsadul să aibă 60-70 de zile de la răsărire (7-8 etaje foliare și primordii florale).

Schemele și densitățile de plantare sunt relativ simple: în solarul bloc, pe 3 m lățime, se recomandă amplasarea a patru rânduri dispuse echidistant, iar în solarul bloc, cu lățimea de 5,4 m, se amplasează șase rânduri dispuse echidistant pe teren nemodelat și în benzi cu lățimea de 70 cm, pe teren modelat. Distanța dintre plante pe rând este de 40-50 cm, realizându-se densități de 22-32 mii plante/ha.

Completarea golurilor se realizează după o săptămână de la plantare, cu răsad de aceeași vârstă și același soi. Se udă cultura imediat după. Irigarea se va efectua prin picurare sau pe rigole lungi.

Recoltarea se face când fructele ajung la dimensiunile și culoarea caracteristică soiului, sunt moi la pipăit, au pulpa albă și semințele în faza de lapte-ceară. Se culeg prin răsucirea fructelor de la punctul de inserție al pedunculului sau tăierea pedunculului fructului cu o foarfecă sau cu un cuțit. Fructele se transportă cu atenție pentru a ne feri de spinii de pe peduncul.

Fructele care au depășit maturitatea de recoltare se îndepărtează de pe plantă și se pun la compostare (nu se lasă pe plantă, pentru că acestea nu mai leagă și se reduce producția obținută.


Amintim câteva boli care pot apărea la cultura de vinete:

Putrezirea umedă a fructelor (mana) (Phytophtora parasitica), recunoscută după simptomele care apar pe fructele apropiate de sol. Sunt vizibile pete brune netede, cu zone concentrice. Fructele atacate se înmoaie și cad. Prevenirea apariției bolii se realizează prin rotația culturii, igienă culturală, și tratamente fitosanitare cu fungicide.

O altă boală este ofilirea (verticilioză) (Verticilium dahlia). Verticillium este o boală vasculară (trachemicoza) frecventă în culturile din sere și solarii, afectând și plantele ornamentale. La toate plantele atacate, în secțiune prin tulpini, în pețioli, frunzele și pedunculul fructelor se observă o culoare brun-deschisă a vaselor conducătoare unde este instalat miceliul ciupercii, care obturează deschiderea vaselor, provocând astfel ofilirea. Frunzele au zone mari de îngălbenire care cuprind mezofilul, iar nervurile rămân verzi. Frunzele se ofilesc, se răsucesc și cad.


Anca LĂPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti