Agrotehnica 12 Iunie 2023, 12:17

Frumusețea și pasiunea în cultura de lavandă. O poveste de succes în satul Vladia

Scris de

În inima județului Vaslui, în pitorescul sat Vladia, se află o cultură de lavandă înfloritoare, deținută de familia Ungureanu. Cu o suprafață de aproximativ 2.000 mp, ascuns pe un deal accesibil prin curtea și livada lor, emană o energie aparte și oferă o conexiune unică cu natura și frumusețea ei. Ce a început ca o pasiune pentru frumusețea plantelor aromatice a devenit treptat o afacere de familie în care se îmbină dragostea, truda și dorința de a împărtăși această frumusețe cu ceilalți iubitori de lavandă.

Cultivarea lavandei a luat naștere în regiunile mediteraneene, iar familia Ungureanu s-a îndrăgostit de această plantă minunată și și-a dorit să aibă propria lor plantație. Cu o investiție modestă inițială și multă muncă de-a lungul anilor, acești doi frați gemeni și soțiile lor au reușit să creeze o plantație de lavandă de succes într-un mediu aparent neobișnuit.

Vladia lavanda

Produse din lavandă

Cu mândrie, familia Ungureanu a reușit să-și valorifice recolta de lavandă în diverse moduri. O mare parte a florilor este destinată producerii de ulei esențial de lavandă și apă florală, iar restul este folosit pentru buchete parfumate și alte produse create manual. Printre produsele obținute se numără uleiul esențial de lavandă ambalat cu grijă, apă florală de lavandă în flacoane cu pulverizator, odorizante auto cu ulei esențial de lavandă, săculeți cu lavandă, aranjamente florale, sirop de lavandă, lumânări cu lavandă, săpunuri și mărturii. „Bineînțeles, urmează să ne mărim gama de produse, deoarece începem să producem și mai mult ulei și apă odată ce aceasta se dezvoltă. Până acum a fost doar investiție (în plante pentru extindere) și în continuare dorim să ne extindem. Deocamdată nu o privim ca o afacere. Anul acesta dorim să împărtășim și altor iubitori de lavandă și natură această frumusețe care se află la doar o oră distanță față de Bacău sau 45 minute de Vaslui. Poate acesta este un început pentru a pune pe picioare afacerea, spune Lorena Ungureanu.

lavanda Vladia

Familia Ungureanu a ales să cultive lavanda într-un mod ecologic, lucrând manual pământul și evitând utilizarea de ierbicide sau substanțe chimice. Ei cred cu tărie că munca asiduă și pasiunea pentru plantă sunt elemente esențiale în obținerea unei culturi frumoase, sănătoase și naturale. Sapa a devenit „prietena“ lor, iar această grijă și atenție constantă sunt reflectate în rezultatele lor impresionante. „Lavanda nu este o plantă pretențioasă, nu necesită o întreținere specială, noi o lucrăm doar manual (nu folosim ierbicide sau alte substanțe chimice), cu sapa pe rând și motosapa pe interval, iar când se formează tufele, pe rând nu mai e nevoie de sapă atât de mult, dar în primii 4-5 ani trebuie săpată dacă vrei o cultură frumoasă, sănătoasă și naturală“, confirmă Lorena Ungureanu.


Recomandări pentru viitorii cultivatori

Familia Ungureanu împărtășește cu generozitate sfaturi pentru cei care doresc să înceapă propria plantație de lavandă. Le recomandă începătorilor să înceapă cu o suprafață mică și să-și dezvolte cunoștințele despre această plantă minunată. Ei subliniază importanța săpării constante și a muncii în primii ani, în timp ce planta se dezvoltă și crește. În final, vorbesc despre satisfacția și recompensa pe care o simt după ce au investit timp și energie în această cultură. Familia Ungureanu demonstrează că pasiunea, munca asiduă și conexiunea cu natura pot crea povești de succes în cultura lavandei. „Nu am avut probleme cu dăunătorii în lavandă. Acum 2 ani, din cauza ploilor abundente și prelungite din primăvară s-au «înnegrit» un pic plantele, dar și-au revenit imediat după ce ploile s-au oprit. Noi avem un slogan: «După muncă și răsplată». Să nu se gândească tinerii că se vor îmbogăți în primul an fiindcă nu este așa, cel puțin noi nu ne-am îmbogățit“, a confirmat Lorena Ungureanu.


Liliana POSTICA


Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti