Agrotehnica 03 Martie 2023, 07:38

Culturi frumoase, fermieri relaxați... Simpozionul de iarnă BASF 2023 a ajuns la Iași

Scris de

„Congresul pentru înfrumusețarea culturilor“, organizat de BASF, a ajuns în luna februarie la Iași. Aici, peste 350 de fermieri din Regiunea Moldovei au descoperit cele mai noi tendințe în materie de îngrijire a plantelor, prin intermediul tehnologiilor revoluționare XR Star și XR Care, pentru a putea proteja frumusețea culturilor de cereale.

Momentele speciale, din care nu au lipsit prestațiile de teatru, lirice sau cele muzicale, au prefigurat prezentarea celor mai importante produse și tehnologii din portofoliul BASF, disponibile în 2023 pentru fermieri.

Conceptul XR Star și XR Care de la BASF

La evenimentul profesional de la Iași, specialiștii BASF au prezentat pe larg noutățile din portofoliul companiei, dar și tendințele și prospectivele acestui an.

Mihai Rusu, senior reprezentant pe Moldova Nord BASF, ne-a specificat că acest eveniment a fost dedicat pregătirii campaniei de producție agricolă 2023 deoarece în primăvara aceasta ne așteaptă noi provocări.

„Primele provocări din acest an constau în dispariția produselor de protecția plantelor pentru culturile de cereale, de aceea evenimentul a fost dedicat pentru producția culturilor de grâu, orz, triticale; vorbim de acei triazoli care să spunem că au rezolvat cea mai mare parte din problemele fermierilor. Triazolii au început să nu mai fie atât de eficienți în combaterea agenților patogeni ca urmare a rezistenței și ciclicității agenților patogeni. Compania BASF a venit cu niște produse inovatoare, conceptul XR Star și XR Care, cu produse care vin în întâmpinarea nevoilor fermierilor pentru a rezolva mare parte din tot ce înseamnă combaterea agenților patogeni, care sunt din ce în ce mai frecvenți în culturile de cereale. Produsele de protecția plantelor nu cresc productivitatea culturilor, ci fac în așa fel încât să scadă potențialul de producție a culturilor. Dacă e să revenim la produsele XR Star, sunt brandurile marcă omologate BASF, produse care în diferite combinații ajută fermierii să optimizeze pierderile de producție cauzate de agenții patogeni și, nu în ultimul rând, să obțină producții de calitate; nu vorbesc doar de productivitate la hectar, ci vorbesc și de o calitate din punctul de vedere al glutenului, proteinei și, bineînțeles, al toleranței mai mari a plantei împotriva stresului provocat de arșiță și temperaturi nefavorabile“, subliniază Rusu Mihai, reprezentant BASF Moldova Nord.

Schimbările pedoclimatice, nefavorabile culturilor

Ne confruntăm în ultima perioadă cu foarte multe probleme date de schimbările pedoclimatice  și în special de clima care este din ce în ce mai nefavorabilă culturilor și aici vorbim de arșiță și secetă prelungită. „Efectul Excellence, produs și comercializat de BASF, pe care îl întâlnim în produsul XR Star, nu face altceva decât să încetinească îmbătrânirea plantelor și să ofere o viață tot mai lungă culturilor. Astfel, putem avea suficient timp de extragere a elementelor nutritive din sol și de a obține clar producții  mult mai ridicate. Ar trebui să fim foarte atenți la ciclicitatea cu care aplicăm produsele pentru că, dacă aplicăm mai multe tratamente la culturile de cereale T1, T2 sau T3, în funcție de anul agricol, cu aceleași substanțe active s-ar putea ca deja de la tratamentul T2 cu aceeași substanță activă să nu mai avem eficacitate aproape deloc, de aceea am și promovat aceste pachete Xenium, Revysol, XR Star și XR Care, tocmai pentru a nu reveni în același an cu aceleași substanțe active, formând astfel rezistență la agenții patogeni pentru combaterea lor din cultură“, adaugă Rusu Mihai.

Cea mai mare problemă este apa, de aceea mare parte din produsele BASF se pot utiliza cu cantități reduse de apă la hectar.

„Dacă eram obișnuiți la triazoli cu cantități de 200-300 litri de apă soluție la hectar, vorbim acum de soluții cu cantități reduse de apă, 100 litri la hectar, care au aceeași eficacitate comparativ cu produsele consacrate în cantități mari de apă. Este important să reducem costul cu apa la hectar pentru că apa este o resursă care, din păcate, e cea mai lipsită din câmpurile noastre. Ne aflăm în momentul în care combaterea agenților patogeni devine din ce în ce mai dificilă și aceasta este dată și de un cumul de factori, vorbim de lipsă de precipitații, precipitații nu bine eșalonate, care duc la un grad foarte mare de dăunători. Toată lumea știe că dăunătorii nu fac altceva decât să fie o portiță pentru deschiderea ferestrei agenților patogeni“, încheie Rusu Mihai, specialist cu experiență în domeniu și reprezentant BASF Moldova Nord în cadrul evenimentului de la Iași.

Beatrice Alexandra MODIGA

Vizualizari 459
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti