Agrotehnica 28 Ianuarie 2023, 10:37

Primul hotel de plante din România s-a deschis la Iași

Scris de

Singurul studio de design sau design pe bază de plante din țară, inspirat de pe meleaguri thailandeze și indoneziene, se află în județul Iași, în comuna Aroneanu. Cum putem aduce designul biophilic în birouri sau casele noastre aflăm de la Bogdan Harabagiu, administratorul unui loc extrem de viu și de verde, Oobood, primul hotel de plante din România.

Hotelierul plantelor de 5 stele

Parcursul businessului Oobood a fost mai tumultos pentru că Bogdan a studiat marketingul, a făcut fotografie 10 ani, iar de trei ani de zile se ocupă de comercializarea plantelor și peisagistică, cu plante de interior.

„De trei ani de zile ne ocupăm de această poveste, iar pe parcursul timpului marea majoritate a clienților în timpul liber nu aveau ce să facă cu plantele pentru că mulți beneficiari își pun plantele exotice pe terasă, unde cresc foarte frumos. Noi avem grijă și de zona aceasta de mentenanță cu fertilizanți, cu tot ce trebuie și atunci ele se fac foarte mari până toamna târziu; astfel a trebuit să găsim o soluție unde să depozităm plantele în condiții foarte bune. Așa ne-a venit ideea cu hotelul de plante. Eu de mic sunt pasionat de acvaristică, de plante exotice, de absolut tot ce ține de segmentul acesta și încă de acum 10 ani, când am ajuns prima oară în Thailanda și Indonezia, am tot început să-mi aduc plante și, ușor-ușor, mi-am umplut apartamentul. Ulterior am văzut că există interes și m-am gândit cum aș putea să încep un business“, adaugă tânărul antreprenor.

Plante cu pașaport și buletin de analize

hotel de plante Iasi Romania

Cu o astfel de poveste am crede că plantele sunt aduse din Asia, dar ieșeanul ne mărturisește că plantele sunt aduse din 6 țări din Europa, iar toate plantele sunt aclimatizate.

„Mi-ar fi foarte ușor să le aduc din Asia, am foarte multe cunoștințe acolo, însă nu sunt aclimatizate și la noi nu rezistă, iar plantele pe care le avem noi au pașaport, buletin de analize, sunt crescute în condiții de seră, cum ar sta la noi acasă sau la birou. Avem foarte multe specii de plante prezente la noi în seră, cele mai căutate pe timpul verii fiind măslinii, iar toamna și iarna Strelitzia reginae și Strelițzia nicolai. Una dintre cele mai deosebite plăntuțe este Monstera deliciosa, este a unui beneficiar, noi ne ocupăm de mentenanță, iar ce mi se pare foarte interesant și apare foarte rar este faptul că are fruct. Monsterele fac foarte rar fructe și suntem tare bucuroși că a făcut la noi.“

Iarna, businessul este în creștere

Antreprenorul ieșean crede că una dintre cele mai mari provocări este zona de educație pentru oameni spre acest trend, iar în ceea ce privește profitul, clar anul 2022 a fost foarte bun pentru el.

„Este foarte simplu să vii să cumperi, să achiziționezi o plantă, dar cât de cât trebuie să te și pricepi, cel puțin să-i acorzi puțină atenție. Sunt norocos că anul 2022 vs. 2021 a fost clar mult mai bun, noi lucrăm cu un segment de piață unde nu prea s-a văzut diferența aceasta de prețuri și nici nu prea am vreo șansă să măresc prețul, mai ales pe timpul iernii. Preferăm să ne asumăm noi ce se întâmplă, iar în perioada de iarnă businessul nostru mai crește și pe partea aceasta de hotel de plante pe care îl avem, astfel avem comercializarea de plante și hotelul de plante, deci sunt două surse de venit“, specifică Bogdan Harabagiu.

De la an la an prioritățile se schimă, investițiile se schimă. Anul trecut, de exemplu, Bogdan Harabagiu a avut un magazin undeva la 70 mp, iar anul acesta deja a investit într-o seră cu o suprafață de 3.000 mp. „Sera este complet automatizată, cu tavanul retractabil. Momentan nu mai investim pentru că totul se duce pe căldură și pe tratamentele fitosanitare ale plantelor“, mai spune acesta.

Investiție de 30.000 de euro la început de drum

În jur la 30.000 de euro este nevoie pentru a investi într-un astfel de business, este de părere antreprenorul ieșean.

„Cred că foarte mult contează și brandul pe care îl ai, foarte mult contează și câți oameni te cunosc, dar și cât de serios ești, mai puțin important este câți bani pregătești pentru plante pentru că poți începe cu plante foarte ieftine, iar mai apoi cu plante din segmentul premium. Noi avem plante mari și foarte mari, am avut și palmieri de 6 m și măslin de 400 de ani, cred că undeva la cca 30.000 de euro este nevoie pentru a putea începe un astfel de business. Eu consider această afacere o investiție pe termen lung, 95% din clienții noștri sunt pe bază de recomandare, nu banii sunt importanți, ci să te cunoască lumea și să îți faci treaba bine, iar un client îți aduce încă unul sau doi“, încheie Bogdan Harabagiu, administratorul Oobood.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti