Agrotehnica 31 Decembrie 2022, 20:22

Alunele de la Lăschia, o afacere de 100.000 de euro

Scris de

Un maramureșean care a muncit ani buni în Italia s-a întors în ţară şi a pus bazele unei afaceri cu alune ecologice pe care le vinde acum în întreaga ţară. Investiția a fost realizată doar prin fonduri proprii, ajungând în timp la 100.000 de euro (achiziționarea materialului săditor, a utilajelor, a terenului etc.). Plantația sa se află în localitatea Lăschia din Maramureș și se întinde pe 6 hectare.

„Am lucrat în Italia, în agricultură, și am zis să încerc și eu să înființez o plantație de alun pentru că alunele sunt căutate, nu sunt perisabile și au foarte multe beneficii asupra sănătății. Am zis că trebuie să fac ceva în România, să nu mai fiu nevoit să merg la muncă în străinătate. Am început în anul 2012, când am plantat câțiva aluni, apoi în următorul an am decis să plantez pe o suprafață de 2,5 ha soiurile Tonda de giffoni și Mortarella. După 2 ani am mai plantat 2 ha cu soiul Mortarella și în prezent am ajuns la o  suprafață de 5.7 ha de alun și 70 ari de nuc, plantații certificate ecologic.“

Ulterior, a mizat și pe soiuri de alun italiene – Tonda romana, Tonda delle langhe – și a folosit o schemă de plantare de 4 m între rânduri și 3 m între plante, ajungând la hectar aproximativ la 860 de plante.

„Am ales ca perioadă de plantare toamna. Lucrările de întreținere după plantare sunt următoarele: frezat de cel puțin 2 ori pe an, săpat manual, curățat plantele, fertilizat cu gunoi de grajd etc. În ceea ce privește costurile înființări unui hectar și lucrările de îngrijire din plantație, acestea depind de mai mulți factori. Nu pot să dau o sumă exactă. În ceea ce privește lucrările de întreținere, pentru un hectar depășesc 1.000 de euro. 2022 a fost un an destul de dificil față de anul trecut.

plantatie de alun

Anul acesta am avut mari probleme cu seceta, care a afectat serios cultura de alun, producția, calitatea fructului, apoi ploile din septembrie care au întârziat culesul cu o lună. Totuși, cu mari eforturi am reușit să recoltăm. Costul foarte mare al motorinei a mărit cheltuielile cu executarea lucrărilor necesare într-o plantație de alun și asta a dus automat la un preț mai mare al alunelor. Din punctul meu de vedere, a fost un an destul de dificil pentru cultura de alun, adaugă maramureșeanul“

Recoltarea în plantația de la Lăschia din Maramureş se face mecanizat cu mașina de cules alune, prin aspirație Facma 300.

„Valorific producția în piețe, târguri, prin intermediul Internetului; am o pagină de Facebook AluneBune și un brand, așa că mai vând de acasă. Prețul este de 25 lei/kg de alune. 

În prezent, sunt în discuție cu un supermarket pentru a vinde alune ecologice ambalate la 100 g și 500 g. Ca planuri de viitor, vreau să accesez fonduri europene pentru a mă dezvolta. Îmi doresc să intru în supermarket cu alune în coajă, vreau să produc și ulei din alune și din nucă, dar și miez ambalat. Planuri sunt multe, este nevoie de răbdare, bani și să fim sănătoși.“

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti