Proiect pentru perpetuarea speciilor de semințe românești străvechi
Scris de Lumea SatuluiDupă doi ani de pandemie de COVID-19, Piața „Semințe cu Suflet“, inițiată de un grup de voluntari care și-au propus să promoveze soiurile autohtone de legume și fructe, a ajuns la sfârșitul lunii octombrie în capitala Moldovei, la Iași. Aici au fost prezenți cultivatori din toată țara, dar și de peste Prut. Întâlnirea a avut loc în Holul de Marmură de la Facultatea de Zootehnie (actuala FIRAA - Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare), iar cei interesați au putut face schimb de semințe străvechi nemodificate genetic provenind din gospodării, asociații și instituții din țară și străinătate.
„Cultivați, înmulțiți, iar din ce vă prisosește, dați mai departe!“
„Grupul funcționează de 8 ani, iar scopul acestuia este de a aduna semințele vechi, bătrânești, țărănești, cum le spunem noi, de legume și plante medicinale, aromatice. După cum observați, la aceste evenimente se dau și semințe, și plante, și arbuști fructiferi, fiecare ce poate să aducă, să dăruiască. Noi le-am numit «Semințe cu Suflet» pentru că sunt dăruite din suflet, fără să cerem nimic în schimb, dar datoria morală a celor care le primesc este să le înmulțească și să dea și ei mai departe, astfel încât să asigurăm perpetuarea speciilor vechi, păstrarea acestor soiuri românești bătrânești, cărora noi le-am pus denumirea locului de proveniență deoarece nu sunt trecute în catalogul național“, specifică organizatoarea evenimentului, Rodica Meiroșu.
Rodica Meiroșu din comuna Săhăteni, județul Buzău, este numită „mama semințelor cu suflet din România“ și pe bună dreptate deoarece este coordonatoarea acestui grup extrem de unit, cu peste 1.800 de membrii. Buzoianca dăruiește o sumedenie de semințe tradiționale, nemodificate genetic, cu mesajul „Cultivați, înmulțiți, iar din ce vă prisosește, dați mai departe!“
„Mă ocup de aproape 20 de ani de aceste plante, adunate din toată țara, dar și din străinătate. Mai nou, am organizat în ultimii ani și Festivalul Tomatelor și al Biodiversității, unde adunăm producători din toate colțurile țării și din străinătate, dar și din Republica Moldova. Am început din pasiune, nici eu nu știu numărul soiurilor de tomate cultivate. Acum 2 ani am avut cca 500 de soiuri, iar anul trecut am avut în jur de 300 de soiuri.
Pun accentul pe soiurile românești, dar cultiv și soiuri exotice, încerc să aclimatizez diferite plante medicinale, aromatice, legume. Îmi este greu să aleg din sute de soiuri, dar consider că Inimă de Bou, soiul vechi al nostru, este pe primul loc în preferințele mele“, ne mărturisește buzoianca.
Plante mai puțin cunoscute și microorganisme active care „însănătoșesc“ solul
La piața de semințe am întâlnit-o pe Iani Iordache, din comuna Hemeiuș, județul Bacău, care ne mărturisește că a venit la târg pentru toți cei care doresc să grădinărească sănătos.
„Visul meu este să ajut și să inspir lumea care dorește să trăiască sănătos. Oricine are o grădină poate să o transforme într-o sursă de sănătate.
În prezent, avem o suprafață destul de mare, în jur de 2.000 mp, cu două solarii pentru familie, nu comercializez, îmi place mult să experimentez, să testez plante noi, de care lumea nu a auzit. De exemplu, luffa, castravetele pentru burete sau buretele vegetal, este o plantă care produce niște fructe lungi și poroase. Dacă dăm coaja jos obținem acel burete pe care multă lume crede că îl obținem din mare, dar de fapt este de la o plantă care poate crește la noi în grădină, mai ales în solar, depinde de zona în care suntem. La Piața Semințe cu Suflet de la Iași am venit cu roșii cherry și roșii foarte mari, bob, dar cu mai multe tipuri de salate înrudite cu muștarul. Am o plantă meliferă foarte bună pentru grădină, utilizată ca plantă-companion pentru a atrage polenizatorii, Lofantus, dar și altele folosite în același scop, respectiv gălbenele, crăițe, lobodă, fasole“, ne spune cultivatoarea.
La această întâlnire l-am cunoscut și pe Vitalie Popescu, care a venit de la Chișinău, Republica Moldova, cu o tehnologie relativ nouă.
„Este vorba despre microorganisme active, o tehnologie japoneză apărută în 1980, reprezentată de un mix de ingrediente benefice care ajută la ridicarea bonității solului. Atunci când solurile sunt afectate de tot felul de chimicale, ca să restabilim echilibrul natural trebuie să folosim microorganisme active. Acestea se pot utiliza la epurarea apelor, în zootehnie pentru ridicarea masei animalelor, pentru eradicarea mirosului în grajduri, pentru ridicarea imunității animalelor, inclusiv a păsărilor, pot fi folosite în gospodăriile avicole, dar și pentru un spectru foarte larg al activității omului.“
Este extraordinar... să dăruiești!
Una dintre gazdele evenimentului a fost Spătaru Nicoleta din județul Iași, care și-a așteptat prietenii din alte orașe și din Republica Moldova.
„Este un fenomen că am reușit să ne întâlnim și să dăruim semințe românești care se păstrează din an în an. Acestea le rămân copiilor noștri, astfel încât să trăiască sănătoși. În ziua de astăzi, când este atât de greu și lumea este atât de egoistă, acest fapt de a dărui mă face extraordinar de fericită. Ne încărcăm bateriile pentru o perioadă lungă de timp când simțim bucuria de a dărui ceva. Este extraordinar! Astăzi ofer semințe vechi de foarte mulți ani, semințe de roșii țărănești, de seră și de grădină, în funcție de cum are fiecare posibilitate să și le planteze. Este minunat că fiecare aduce ce are în grădina lui. Spre deosebire de semințele hibrizilor, semințele acestea pot fi plantate an de an și fiecare soi are particularitățile lui, unul e mare, unul foarte dulce, altul e mai sec, fără semințe.“
Camelia Cojocaru din Holboca, județul Iași, spune că face schimb de semințe în toată țara, trimite plicuri sau se întâlnește personal în piețe cu ceilalți producători. „Mă motivează plăcerea și bucuria de a vedea că omul ia aceste semințe și le pune în grădina lui. Avem foarte multe sortimente de semințe de roșii, de ardei grași, flori, rădăcinoase. Am în total 920 de pliculețe, dar soiurile la roșii și ardei sunt câteva sute. Cultiv pe 700 mp, suprafață suficientă pentru gospodăria proprie.“
Beatrice Alexandra MODIGA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
- Vasilică Marino: „Ultimele generații de pesticide distrug stupinele apicultorilor“
- Prima ediție Târgul Comunelor „Armonii de toamnă“, pe esplanada din Pașcani
- Back to School - NATUREVO și Omya au dus fermierii la Universitatea Oxford pentru a învăța despre sănătatea solurilor
- Acord exclusiv de distribuție a unui bioinsecticid inovator
- Poveste de dragoste
- Nu suntem în război și ar trebui să ne protejăm interesele! Mihail Dumitru: „Ne distrugem economia prin ajutorul pe care îl acordăm Ucrainei“
- Bolile culturii de dovleac
- Plantație de zmeură aproape de metropola Cluj
- Tânăr fermier cu facultate vrea să lucreze modern la ferma din Dodești, județul Vaslui