Polka, soiul de zmeură care aduce profit într-o plantație din Ialomița
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Zmeura este unul dintre cele mai iubite fructe de la noi, iar cultivatorii, indiferent de dimensiunea suprafeței cultivate, confirmă faptul că există cerință pe piață și că cei care au astfel de plantații pot avea succes cu această afacere. Unul dintre cultivatorii de zmeură din țară este și Alexandru Cocoș din comuna Mărcurești, județul Ialomița.
Avantajele și dezavantajele afacerii
Fermierul a înființat o plantație mică de zmeură pe o suprafață de cca 2.500 mp, dar speră că în viitor va ajunge la o suprafață mai mare de cultivare. „Practic agricultura de 4 ani, însă plantația de zmeură pe care o gestionez este încă la început, de aproximativ un an. În viitor cu siguranță îmi doresc să dețin o suprafață mai mare cultivată cu zmeură. Soiul din plantația mea este Polka, originar din Polonia. Acesta este considerat de specialiști soiul cu cel mai bun fruct, având printre cele mai mari și mai gustoase fructe de pe piață. O tufă rodește în jur de 2,5 kg în mod repetat, din iulie până în octombrie. Totodată, este unul dintre soiurile rezistente la îngheț și rezistă până la -25 grade Celsius. De asemenea, nu necesită o cantitate majoră de îngrășăminte pentru sol“, a subliniat fermierul.
Fermierul a menționat că deocamdată, din cauza suprafeței reduse a plantației nu aplică o tehnologie modernă de îngrijire. „Tehnologia de cultură nu este destul de avansată, nu avem sistem de susținere (plasă de umbrire sau antigrindină), dar în schimb deținem un sistem de udare și fertilizare prin picurare. Poate că atunci când vom accesa fonduri europene ne vom gândi și la un proiect în această direcție“, a explicat Alexandru Cocoș.
Comercializarea producției de zmeură a fermierului se face printr-un lanț scurt (de la cultivator direct la cumpărător). De asemenea, acesta face parte din Asociația, Romcăpșuni, prin intermediul căreia reușește să-și promoveze și să valorifice producția. O altă metodă de promovare o reprezintă internetul. Prețul pentru un kilogram de zmeură este de 40 de lei. Chiar dacă este la început de drum, fermierul a întâmpinat deja câteva obstacole. „Una dintre problemele cu care ne confruntăm este dificultatea păstrării fructelor pentru că acestea sunt rapid perisabile. De aceea avem nevoie de o cameră frigorifică pentru o păstrare mai îndelungată și în condiții optime înainte de distribuție. Un alt impediment pe care l-am întâlnit este lipsa specialiștilor. Chiar dacă încerc împreună cu familia să păstrez o plantație sănătoasă și cât mai roditoare, apar unele probleme tehnice pentru care am solicita sfaturile unui specialist bun“, a conchis Alexandru Cocoș.
Sprijin pentru cultivatori
Conform Institutului Național de Statistică din România, în ultimii ani a fost exportată o cantitate mare de zmeură. În 2019 au fost exportate 160 de tone de zmeură sub formă proaspătă, congelată, dulcețuri, 200 tone în 2020 și 163 de tone în 2021. De aceea Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale vine în sprijinul fermierilor prin Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/ sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole. Obiectivele sunt creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole, creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel de fermă și a comercializării directe a produselor obținute, dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie. Beneficiarii sunt fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, precum și grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare, (prezentată în secțiunea Trimiteri la alte acte legislative) care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
Liliana POSTICA
Articole înrudite
-
Sfaturi de plantare a butașilor de zmeur și mur
in Agrotehnica -
Agricultura, pilonul principal în dezvoltarea orașului Slobozia
in Actualitate -
Fructele lu’ Sandu din Lețcani, județul Iași. Investiție de 90.000 euro în zmeură și cătină ecologică
in Agrotehnica -
Lucrări de primăvară - workshop Kuhn
-
Zmeura de la Suhuleț, o afacere complicată
in Agrotehnica -
Gimbăşani, judeţul Ialomiţa. Un crescător de animale vrea să pună bazele unei cooperative
in Zootehnie -
Afacerea-hobby cu gust de zmeură şi mure a familiei Vuculescu
in Agrotehnica -
Județul Ialomița, la inima Bărăganului, dar nu și la a celor care o gestionează
in Actualitate -
Plantaţia de mur şi zmeur a unui tânăr din Greaca
in Agrotehnica -
Zmeur SUGANA, soiul care promite producții bogate
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte