reclama youtube lumeasatuluitv

Agrotehnica 02 Septembrie 2022

Curmale chinezești obținute în România

Scris de

Curmalele își au originea în China. Palmierul de curmale creşte până la aproximativ zece metri într-un ritm foarte rapid. Fructele sunt dulci și de mărime mică. Când sunt coapte, coaja lor este netedă, iar pulpa se aseamănă cu cea a unui măr. Dacă fructele se coc mai mult timp, atunci coaja se încrețește, în timp ce fructul pierde apă şi pulpa se schimbă de la un verde deschis la bej şi devine spongioasă. Fructele se coc vara târziu sau toamna timpuriu.

Conform specialiștilor, curmalele, în special cele uscate, sunt bogate în calorii ce provin din carbohidrați, dar și din proteine. Cu toate acestea, curmalele conțin cantități însemnate de minerale și vitamine, dar și fibre (B1, B2, B3, B4 și K). Conform studiilor, fibrele din curmale încetinesc procesul digestiv, au un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge, dar pot fi și un înlocuitor perfect al zahărului. De asemenea, curmalele sunt un supliment alimentar ideal pentru persoanele cu anemie deoarece contribuie la eliminarea stărilor de oboseală. Unul dintre cultivatori, Petruț Ciobanu, cunoaște aceste beneficii și de nouă ani cultivă curmale.

Rep.: Cum ați început această afacere?

Petruț Ciobanu: Cultiv curmali chinezești de mai bine de nouă ani. A fost o idee sugerată de un unchi din străinătate care mi-a vorbit despre beneficiile pe care fructele lor le aduce organismului nostru, dar și despre profit convenabil. Curmalele pot fi consumate atât sub formă proaspătă, cât și deshidratate. Continui să cultiv curmale și mă bucur că am făcut această alegere. La momentul actual cultiv 30 ha cu curmale.

Rep.: Ce soiuri aveți?

Petruț C.: Soiurile pe care le dețin sunt Ziziphus jujuba Xuan Cheng Jiang și Lang. La Ziziphus jujuba Xuan Cheng Jiang, arbuștii acestui soi cresc până la o înălțime de aproximativ 4 metri. Este un arbust foios subtropical care are fructe comestibile dulci de mărimea măslinelor de dimensiuni mai mari. La coacere, fructele capătă o nuanță galben-portocaliu până la roșcat. Frunzele sunt eliptice, alternative, de culoare verde deschis și mici. Planta formează două tipuri de lăstari: unul fructifer, răsare primăvara și cade cu fructele toamna, celălalt este vegetativ și asigură dezvoltarea coroanei. Florile sunt mici, galbene, dispuse în ciorchini. Curmalul preferă locuri calde cu solul moderat umed. Rezistă și la temperaturi joase de până la -28 grade Celcius. Perioada de înflorire este la începutul lunii iunie, iar coacerea fructelor este în octombrie. Soiul Lang crește până la aproximativ 8 metri înălțime, având o coroană de 3 m în diametru. Înflorește în luna mai, iar fructul poate fi asociat cu gustul ciocolatei. Perioada de recoltare este septembrie și octombrie, cu o rezistență la temperaturi de până la -20 grade Celsius. Un hectar de curmale chinezești îți poate aduce o producție anuală de până la 30 tone de fructe. Un alt avantaj este că fructele pot fi păstrate în stare proaspătă până la 70 de zile. De asemenea, curmalul nu are dăunători și nu necesită tratamente fitosanitare sau multă apă.

Rep.: Este profitabil să ai o afacere cu curmale?

Petruț C.: Da, deoarece sunt niște arbuști care nu necesită multe lucrări de întreținere. Mie îmi oferă timp și pentru alte activități, de aceea cultiv și zmeură, afine, cătină, agriș, goji. La momentul actual dețin 400 de arbuști, iar aceștia îmi aduc un profit de peste 100 de lei.

Rep.: Ați accesat fonduri europene?

Petruț C.: Chiar dacă dețin mai multe culturi, nu am accesat fonduri europene. Intenționăm să facem acest lucru în viitorul apropiat pentru a ne putea extinde mai mult și a putea cumpăra tenologii noi.

Rep.: Unde vă promovați produsele?

Petruț C.: Produsele sunt promovate pe Internet. Deoarece lucrăm pe un lanț scurt, de la noi direct la consumator, încercăm să avem cele mai proaspete fructe pentru a face față concurenței. Este un lucru important să avem calitate. De aici a pornit și ideea de a avea și alte fructe pe lângă curmale, pentru diversitate.

Liliana POSTICA

curmal chinezesc

Citit 1496 K2_VIEWS
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)