Agrotehnica 28 Iulie 2022, 16:42

Aronia, încă în „umbră“ pe piața din România

Scris de

În ultima perioadă putem observa o creștere a numărului celor care își doresc să aibă un mod de viață mai sănătos, iar acest lucru presupune, în primul rând, o alimentație sănătoasă. Din fericire, natura ne oferă o multitudine de oportunități în ceea ce privește selecția alimentelor. Unul dintre fructele cu beneficii pentru oameni este aronia. Fermierii au intuit potențialul economic al acestui arbust și au început să îl cultive. Aronia este un arbust ale cărui fructe roșii, negre sau mov sunt cunoscute în lumea întreagă pentru proprietățile lor. A fost cultivat prima dată în America de Nord, iar triburile de indieni îi foloseau fructele împotriva răcelilor. În timp, cultivarea aroniei s-a extins și în Europa, iar astăzi ne putem bucura de aceste plantații și în agricultura românească. Unul dintre cultivatorii de aronia este și George Alexandru Vădean, interlocutorul nostru de acum. Acesta și-a început activitatea acum 5 ani și are astăzi o plantație de cca 3.500 mp, cu cca 600 de arbuști, realizată cu fonduri proprii.

„Am început această activitate împreună cu familia. Procesăm cca 5 tone de suc de aronia pe an, ne-am bazat pe partea de procesare, iar recent am obținut și certificarea bio pentru că ne dorim să oferim clienților noștri în primul rând calitate. Sucul de aronia este un foarte bun antioxidant, antiinflamator antibacterial și se folosește, de obicei, pentru reglarea glicemiei și a tensiunii. Spun acest lucru din propria experiență. De asemenea, este folosit și în tratamentul anemiilor. Aronia are un conținut destul de ridicat de fier și au fost făcute analize specifice pentru a depista cantitatea de fier din sucul pe care îl producem“, a declarat cultivatorul.

Plantarea arbuștilor se face toamna târziu sau primăvara devreme. Deoarece este o cultură care preferă umiditatea este de preferat să fie irigați. Pregătirea prealabilă a terenului presupune o arătură de 40-50 cm și apoi mărunțirea cu freza. Se recomandă o distanță de 1,5-2 metri între plante pe rând și 3-4 metri între rânduri. „Fructele de aronia încep să se coacă la începutul lunii august, dar noi încercăm să le culegem în a doua jumătate a lunii pentru ca acestea să fie și dulci. La ora actuală, din păcate, în România sucul de aronia este mai puțin consumat. Sperăm ca în viitor și românii să conștientizeze beneficiile consumului acestui suc. În ceea ce privește profitul, din păcate, deși suntem distribuitorii unui magazin naturist din țară și ne promovăm produsele la diverse târguri și pe Internet, nu reușim să acoperim costurile de producție. Dorim să ne extindem și mai mult cultura, însă vom face acest lucru atunci când vom putea să vindem toată producția. De exemplu, ne-au rămas de anul trecut cca 30 l de suc pe care vom fi nevoiți să îi aruncăm pentru că urmează un nou sezon de producție“, ne-a mărturisit George Alexandru Vădean.

Liliana POSTICA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti