Agrotehnica 15 Iulie 2022, 15:28

ITC, o companie mică cu ambiții mari

Scris de

ITC este prima societate privată românească care a înființat un program propriu de cercetare încă din 1994. N-a fost deloc ușor pentru o companie mică, de familie, să se angajeze într-un program de asemenea anvergură. Au făcut-o pentru că și-au dat seama, cu mult înaintea altora, că, dacă lăsăm de izbeliște cercetarea agricolă, o să ne scoată de pe piață multinaționalele și atunci o să fim dependenți de ei. Au urmat ani grei, de muncă îndârjită, de tot felul de privațiuni, dar până la urmă au reușit. Au fost inspirați, poate că au avut și un pic de noroc, cert este că astăzi ITC oferă fermierilor noștri, dar și altora din Uniunea Europeană semințe din soiuri valoroase autohtone din programul propriu de cercetare, dar și din cel al unităților ASAS.

Din oferta ITC, se remarcă în mod deosebit soiurile proprii de rapiță de toamnă DIANA și PERLA (printre cele mai apreciate soiuri tip 00 în Europa), muștar antinematodic ALEX și CEZARA, grâu de toamnă IRIS 12 etc. Premiat pentru activitatea sa pe piața internă și internațională, ITC este recunoscut astăzi ca un partener de încredere în agricultură. În plus, de-a lungul timpului a ajuns să colaboreze cu firme mari în ameliorarea de semințe, aducând pe piața românească soiuri dintre cele mai performante, cum ar fi soiul de orz de toamnă Estoria, pe două rânduri, Igloo și Frosen, mazăre de toamnă afilă, Jarissa și Jariella, grâu de primăvară, diverse soiuri de mazăre de primăvară, afila, năut, in, sorg etc.

produse itc

Astăzi, domnul George Nedelcu, întemeietorul companiei, a lăsat afacerea pe mâna ficelor sale. Este mândru de tot ce a realizat, dar mai ales de Iris 12, unul dintre cele mai valoroase soiuri de grâu de la noi. Având la bază genetica autohtonă, poate fi semănat până în decembrie. Este rezistent la iernare, la secetă și arșiță, rugini și făinare, având un potențial de producție ridicat. Are o putere de înfrățire deosebită, fie toamna ori primăvara. În 2020, pe seceta aia cumplită din Dobrogea și sudul țării, singurul care a produs în județul Constanța a fost Iris 12. În 2021, în competiție cu alte soiuri, la stațiunea Caracal a realizat la hectar 11.648 kg, cu două tone mai mult peste toate celelalte soiuri.

Despre Iris 12, ca de altfel despre toate creațiile românești, se poate spune că nu te lasă la greu. Ca o paranteză, aș vrea să vă mai spun că făina din care se face pâinea pe care o mâncăm provine în proporție de peste 70% din soiuri de grâu românesc.

Revenind la ITC, aș vrea să vă mai spun că aici puteți găsi și niște soiuri de muștar dintre cele mai valoroase din Europa, la fel și de rapiță, de mazăre de toamnă, porumb, soia, năut, in, lucernă, sorg etc.

La final aș vrea să vă mai spun doar atât: nu știu ce a făcut România pentru ITC, dar știu sigur ce a făcut ITC pentru România, iar pentru asta are tot respectul nostru. Dumneavoastră ce credeți?

M. Eftimie

Vizualizari 814
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti