Agrotehnica 06 Iulie 2022, 18:31

Stațiile meteo inteligente te ajută să controlezi evoluția plantelor

Scris de

Într-una dintre serele experimentele de la USAMV București a fost montată acum un an o stație meteo performantă cu mai mulți senzori, care transmite informații din cinci în cinci minute. Potrivit reprezentantului companiei Enten, Ghiță Coman, acest echipament ar trebui să existe în fiecare fermă pentru că îi ajută pe agricultori să ia decizii legate de starea de nutriție și evoluție a plantelor în timp real. Practic, fermierul care are montați astfel de senzori în seră sau solar va ști, indiferent unde s-ar afla, în țară sau în afara ei, cum se comportă plantele, care le sunt nevoile. În interiorul aceleiași sere a fost montată și o cameră video care transmite în orice moment evoluția plantelor (timelapse). Toată tehnologia implementată poate fi controlată fie de laptop, fie de telefon, ambele conectate la Internet. Prin monitorizarea factorilor de mediu acordăm plantelor condiții apropiate de ideal.

„Senzorul de frunză“ anunță dinainte declanșarea unui atac al dăunătorilor sau bolilor

Atât stația meteo de câmp, cât și cea de solar sunt independente electric. Acestea au un solar electric care încarcă o baterie din interiorul stației. În partea de sus a stației sunt montați senzorii de temperatură și umiditate atmosferică, iar informațiile care sunt transmise de la stație din cinci în minute. ajung pe o platformă. Astfel știm cu certitudine ce temperatură și umiditate există. Anemometrul ne indică direcția vântului și puterea lui. În interiorul serelor se montează mai mulți senzori. În sera USAMV camera din sistem face poză din oră în oră (poate fi setată să facă poze și mai des). Pozele conțin informații despre numele stației, locația unde este amplasată și ora la care a fost făcută poza. În partea de sus a camerei este montat un „senzor de frunză“ care indică umiditatea de pe foliajul plantelor. Atunci când atmosfera este încărcată acel senzor se umple cu apă și astfel fermierul va ști exact câtă apă se află pe frunzele plantelor, dacă există vreo predispoziție pentru instalarea unei boli. Atunci când umiditatea este foarte ridicată, 85-87%, în culturile legumicole, timp de 12-24 de ore, este clar o problemă, se oprește irigarea și se aerisește solarul. Legat de boli și dăunători, dacă există condiții favorabile declanșării lor, echipamentul emite o prognoză care avertizează că urmează un astfel de atac. Astfel, fermierul poate aplica tratamentele în timp util, nu mai este luat prin surprindere.

Senzorii de sol indică temperatura, umiditatea și electroconductivitatea din pământ. Astfel știm dacă este necesar să udăm pentru a răci solul astfel încât să fie mai confortabil pentru plante, știm dacă au nevoie de hrană și cât trebuie să administrăm. Un senzor distinct este cel care oferă date despre potențialul apei în sol, despre disponibilitatea ei pentru plante. În momentul în care nivelul de hidratare scade, pornește automat sistemul de irigare. Când senzorii confirmă că există o cantitate suficientă de apă în sol, irigarea se oprește. Prin acest sistem digital se poate evita crearea unui exces de apă care conduce la diferite probleme fitosanitare, apa nu mai este irosită și, implicit, se reduc costurile. Camera este completată de un senzor pentru temperatură și umiditate atmosferică și un senzor care măsoară radiația solară, respectiv câtă lumină ajunge în interiorul solarului și cât timp a strălucit soarele într-o zi pe cer.

Cum funcționează platforma online de stocare a datelor

Pe platformă există o reprezentare grafică a senzorilor care arată inițial informațiile din ultimele trei zile, dar există opțiunea de a modifica acest interval de timp la o lună, un an, de la o oră sau două, în funcție de preferințele fiecărui fermier.  În reprezentarea grafică a senzorilor, fiecare dintre ei va indica niște valori. În prealabil sunt stabiliți niște parametri pentru fiecare cultură în parte, iar în momentul în care aceștia sunt depășiți fermierul primește o alertă, un mesaj. Spre exemplu, dacă a fost depășit nivelul optim de temperatură, fermierul poate lua măsuri. Atunci când temperatura revine la nivelul optim, stația transmite un alt mesaj în care anunță că parametrii optimi au fost îndepliniți. Această tehnologie oferă fermierilor toate instrumentele și susținerea pentru a lua decizii corecte legate de plante. Prin implementarea acestui sistem, elementele redundante, precum irigarea, nu mai revin direct fermierului pentru că totul este automatizat, iar rolul acestuia va fi doar de monitorizare și intervenție atunci când este cazul. În funcție de anvergura și specificul exploatației, sistemul poate fi adaptat nevoilor.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti