Agrotehnica 08 Iunie 2022, 12:57

Nero, câinele-robot care inspectează culturile agricole

Scris de

Pentru a eficientiza cât mai mult munca depusă în sectorul agricol, este necesar ca în activitatea resursei umane să fie integrate și resursele pe care tehnologizarea le pune la dispoziția fermierilor. Roboții agricoli au început să cucerească și scena agricolă din România, fapt confirmat de prezența pe piață a tot mai multe companii IT în domeniul agriculturii de precizie. AgriCloud este una dintre aceste companii. Marcel Ionescu, reprezentantul start-up-ului, spune că serviciile oferite de compania pe care o reprezintă sunt cele de monitorizare a culturilor agricole, podgoriilor, livezilor și fermelor de animale, folosind tehnologia IoT. Una dintre soluțiile cu care compania vine în întâmpinarea fermierilor este câinele-robot Nero. Am văzut cum funcționează acesta cu prilejul organizării de către USAMV a Zilelor Horticulturii la începutul lunii mai.

Culege date de pe fiecare cm²

„Practic, noi monitorizăm toate procesele desfășurate în culturile pe care fermierii le administrează. Din experiența noastră, am văzut că în agricultură există foarte multă muncă repetitivă. În acest sens noi folosim tot felul de tipuri de tehnologie astfel încât fermierii să aibă mai mult timp pentru a lua deciziile mai importante.“

Robotul Nero are misiunea de a realiza inspecția vizuală a culturilor, lucru pe care îl face de obicei fermierul. Primul avantaj și cel mai evident al acestui robot este faptul că, prin utilizarea lui, agricultorul scutește timpul pe care l-ar fi petrecut în plantație sau în cultură pentru a verifica starea lor.

„Robotul Nero are o autonomie de până la 2 ore și 30 de minute asigurată de bateria din fabrică, însă i se pot adăuga mai multe baterii. Acesta cunoaște în detaliu harta suprafeței agricole pe care urmează să o inspecteze, de aceea nu are nevoie de însoțitor. Pleacă și revine singur către bază. Robotul se folosește de 4 motoare pentru a-și mișca picioarele, are și câteva articulații în plus ca să-i ofere mai multe grade de mișcare. Acesta a fost construit astfel încât să se poată deplasa pe teren accidentat, să urce trepte, să se rostogolească. Are o stabilitate foarte bună, de aceea terenurile care nu sunt foarte plane nu reprezintă un impediment pentru robot pentru că depășește nivelurile medii de teren cu ușurință.“

Partea din față a robotului este dotată cu camere de vederi RGB standard, dar diferența o face partea de conectică din spate. Acesta culege date de pe fiecare cm pătrat și astfel fermierul are posibilitatea de a afla cu exactitate unde există probleme în livadă sau în cultură.

Furnizează informații de la baza frunzelor despre posibilitatea apariției bolilor

„Pe tot parcursul său, robotul Nero culege informații de o mare acuratețe în zona multispectrală. Camerele multispectrale instalate pe acest robot stochează datele despre starea de sănătate a culturii. Rolul lui este acela de a sesiza micile modificări de pe partea inferioară a frunzelor și a da alerte timpurii de boală, cu 20-30 de zile înainte ca aceasta să se instaleze. În momentul în care datele ajung în clouds (sau într-un alt calculator, ca să fie mai simplu) sunt procesate. În cel mult cinci minute se emite un raport complet pe adresa de mail a fermierului. În acest raport este menționată starea culturii agricole constatată în timpul inspecției realizate de Nero“, a declarat Marcel Ionescu.

Prețul unui astfel de robot ajunge la 25.000 de euro, însă compania se adresează fermierilor cu o altă propunere. Robotul Nero poate ajunge în exploatațiile lor agricole pe bază de abonament. Practic, de câteva ori pe lună, robotul vine și inspectează culturile agricole și emite raportul ulterior despre starea de sănătate a culturilor.


  • Nero este primul câine-robot din România, adus în țară la începutul anului 2021, și care a ajuns în portofoliul companiei ca urmare a unui parteneriat cu specialiștii de la RobHub.
  • Monitorizarea periodică și constantă a culturilor agricole permite fermierilor să identifice problemele în timp util și astfel să își protejeze culturile. În plus, se asigură o utilizare mai eficientă a îngrășămintelor și tratamentelor, se poate realiza o planificare a irigațiilor și se obțin estimări de recoltare de precizie.
  • „Tehnologizarea și digitalizarea rezolvă problemele de proces din fermă, dar resursa umană nu poate fi eliminată din activitate.“
  • „Dacă vorbim despre tratamentele fitosanitare, spre exemplu, cel mai mare avantaj al tehnologiilor moderne este că vă permit să aflați care este momentul exact în care acestea trebuie realizate. Robotul Nero generează alertă timpurie de boală.“

Laura ZMARANDA

Vizualizari 1385
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti