Beneficiile muncii în livadă sau în grădină asupra sănătății
Petrecerea timpului în natură, contactul regulat cu plantele, animalele și mediul natural ne pot îmbunătăți sănătatea psihică și fizică. Cei care nu au posibilitatea să desfășoare activități fizice în livezi sau grădini își pot încropi o mică grădină urbană în balcon, pe terasă ori chiar în fața blocului.
Apariția pandemiei de COVID-19 a dus la o schimbare a comportamentului uman, a stilului de viață și a realității la care a trebuit să ne adaptăm. Din păcate, nu toți se pot adapta noilor condiții și, din cauza sentimentului de incertitudine și a izolării, multe persoane au început să se confrunte cu anxietate, tristețe, depresie etc. La nivel de reacție primară, mintea noastră înțelege că se întâmplă ceva rău, dar nu poate identifica exact ce anume și este destul de dificil să facem o reprezentare a ceea ce se petrece. Chiar dacă toți simțim oarecum la fel, în funcție și de gradul de percepție, de experiențele avute, de cât de puternici suntem, este o experiență complet nouă ce ne induce o stare de disconfort psihic. Chiar și reluarea stilului de viață după perioada de izolare a constituit o problemă pentru mulți deoarece a fost nevoie de o readaptare la un nou stil de viață pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp folosind tot felul de măsuri de protecție și fiind nevoiți să respecte o serie de restricții impuse de autorități. Iar, pentru mulți dintre noi, astfel de măsuri care solicită un anumit efort pot avea un impact psihologic ce ne poate afecta sănătatea.
Prof. univ. dr. Florin Stănică: „Întreținerea pomilor și munca în mijlocul livezii ne dau energie pozitivă“
Horticultura este locul și profesia care ne dă multe satisfacții, iar întreținerea pomilor și munca în mijlocul livezii și al naturii ne dau, pe lângă satisfacția lucrului împlinit, și foarte multă energie pozitivă, spune prorectorul USAMV, prof. univ. dr. Florin Stănică. „De pildă, în loc să stai în fața unui calculator și să anchilozezi, să te doară spatele, umerii etc., poți merge într-o plantație pentru a face mișcare în natură. Pentru că tăierea unui pom fructifer, pe lângă efectul pe care îl va avea asupra pomului, va avea un efect benefic și asupra celui care practică această tăiere. Desigur, nu este ceva ușor să tai un pom. Trebuie să știi cum să faci acest lucru, să știi să gândești și să iei decizia corectă. Îți folosești ambele mâini, ai unelte, faci mișcare, faci exerciții în aer liber, iar în urma ta această plantă va avea fructe pe care le vei putea culege și gusta“, explică profesorul.
Cei care au ca hobby grădinăritul sunt mai rezistenți la stres
Un studiu realizat recent în Olanda arată că cei care au ca hobby grădinăritul sunt mult mai rezistenți în fața stresului decât cei care nu au astfel de preocupări. După finalizarea unei sarcini grele și stresante, două grupuri de oameni au fost instruite fie să citească în casă, fie să practice grădinăritul timp de jumătate de oră. Potrivit studiului, cei care și-au petrecut timpul în grădină au raportat că sunt într-o dispoziție mai bună decât cei din grupul de lectură. De asemenea, studiul a mai arătat că cei din grupul de grădinărit aveau un nivel mai scăzut de cortizol, hormonul stresului.
Grădinăritul ne tratează de depresie
Un alt studiu realizat în Norvegia arată că pacienți diagnosticați cu depresie, stare de spirit proastă persistentă sau cu tulburare bipolară de tip II au fost îndrumați să petreacă șase ore pe săptămână în grădina de flori și legume. După trei luni, jumătate din acești pacienți au avut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor depresiei. Mai mult decât atât, starea lor de spirit a continuat să fie mai bună timp de trei luni după încheierea programului de grădinărit. Potrivit cercetătorilor, aceste efecte ar fi legate de faptul că activitățile de grădinărit au un caracter de noutate pentru pacienți și de aceea munca în grădină sau în livadă îi scoate pe aceștia din depresie.
Mycobacterium vaccae, o bacterie ce ajută sistemul imunitar
Pe de altă parte, există și alte explicații. De pildă, dr. Christopher Lowry, profesor asistent de fiziologie integrativă din cadrul Universității din Colorado, a făcut un experiment ce a constat în injectarea șoarecilor cu Mycobacterium vaccae, o bacterie inofensivă întâlnită în pământ, și a remarcat că aceasta îmbunătățește metabolismul și eliberarea de serotonină în unele părți ale creierului care controlează funcția cognitivă și starea de spirit, având același efect ca medicamentele antidepresive pe bază de serotonină. Potrivit medicului Lowry, lipsa acestor bacterii în mediul actual a aruncat sistemul nostru imunitar în derivă, iar acest lucru poate duce la inflamări ce sunt implicate într-o serie de boli moderne, de la boli de inimă la diabet sau depresie și anxietate. Lowry este de părere că „reintroducerea acestor bacterii în mediul nostru de viață poate ajuta la atenuarea unora dintre aceste probleme.“
Grădinăritul și munca în livadă pot preveni anumite boli grave
Munca în livadă și grădinăritul nu sunt chiar activități tocmai simple deoarece presupun multă dăruire, pricepere, hărnicie, îndemânare, răbdare, perseverență, dar sunt potrivite persoanelor de orice vârstă. Petrecerea timpului în natură, contactul regulat cu plantele, animalele și mediul natural ne pot îmbunătăți sănătatea psihică și fizică. Cei care nu au posibilitatea să desfășoare activități fizice în livezi sau grădini își pot încropi o mică grădină urbană în balcon, pe terasă ori chiar în fața blocului.
O recomandare ar fi îngrijirea de plante aromatice și de legume. Astfel de activități în natură pot ameliora simptomele unor boli grave, având efecte benefice pe termen mediu și lung pentru pacienți ce luptă cu boli ca: diabet, artrită, astm etc. Munca în livadă și grădinăritul sunt recomandate în special persoanelor mai în vârstă, dar și tinerii se pot bucura de efectele benefice ale activităților în natură. Sunt medici care recomandă persoanelor depresive și dependente de medicamente pentru acest tip de afecțiuni terapia prin grădinărit. În timpul grădinăritului sau al muncii în livadă stăm la aer curat și la soare, iar săpatul, plantatul, plivirea, igienizarea, tăierea pomilor sau a arbuștilor – ce necesită forță și întinderi – sunt forme excelente de exerciții fizice, mai ales pentru persoanele ce resimt exercițiile mai serioase ca fiind o provocare. De asemenea, sunt studii ce atestă că grădinăritul și munca în livadă pot preveni demența senilă și pot chiar opri această boală cumplită.
Simona-Nicole David
livada, sanatatea oamenilor, sanatate