O afacere grea, dar „frumoasă“. Solariile cu flori ale familiei Prodan
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Într-o grădină, oricât ar fi de mică, investești timp și bani. Alegi plantele, cumperi tot ce ai nevoie și, la final, începi să ai grijă de investiție. Probabil unii dintre voi v-ați gândit să faceți și o afacere din pasiunea grădinăritului deoarece, în afară de frumusețea grădinilor, această activitate poate oferi și un venit rezonabil. Anca Prodan din satul Stălinești, județul Vaslui, a crezut în acest tip de afacere, iar la momentul actual deține numeroase tipuri de flori. De aceea am întrebat-o cum „îngrijește“ această afacere.
Reporter: Cum ați început?
Anca Prodan: Afacerea a fost inițiată în urmă cu 12 ani de către părinții mei care s-au ocupat până anul trecut doar de cultivarea legumelor în solarii și câmp. Din august 2021, odată cu întoarcerea mea și a soțului meu în țară, am decis să ne alăturăm acestei afaceri și să începem și cultivarea florilor în ghiveci, în paralel cu cea de legume. În prezent este o afacere de familie. Dintotdeauna am fost atrasă de explorarea lumii florilor, de aceea acum pot confirma că lucrul cu florile nu ne aduce doar un profit, dar simt și o plăcere enormă atunci când mă aflu în solariile de flori.
Rep.: Ce suprafață dețineți?
Anca P.: În prezent deținem 6 solarii cu suprafețe cuprinse între 300 și 500 m2 fiecare, în 2 solarii avem flori cu cca. 30.000 de plante, iar în celelalte legume. Cu siguranță, tindem în viitor să extindem numărul de solarii pentru flori. Produsele le valorificăm în piața agroalimentară din Huși, la magazinele din satele vecine, dar și pe Internet.
Rep.: Aduce o astfel de afacere profit?
Anca P.: Afacerea este profitabilă, ne aduce un venit din care să ducem un trai decent la noi în țară și, totodată, ne oferă avantajul de a petrece mai mult timp cu familia. Ne permite să ne organizam timpul după cum dorim și ne oferă și șansa de a da comunității produse locale, crescute cu drag chiar la noi în sat. Am încercat să avem și prețuri accesibile pentru toată lumea, iar acestea variază între 5 și 25 lei.
Rep.: Ați accesat și fonduri europene?
Anca P.: Deocamdată nu. La primul pas, care a fost, de altfel, foarte important, ne-a fost puțin teamă, dar contează că l-am făcut. Banii câștigați i-am investit în solariile cu flori și consider că a fost cea mai bună decizie pe care am putut să o luăm. Însă în viitor cu siguranță vom accesa și fonduri europene.
Rep.: Cum decurge o zi în solarii?
Anca P.: Ziua noastră de muncă începe de la ora 8, iar în această perioadă se termină la ora 18. Părinții mei asigură încălzirea solariilor și pe timpul nopții. În perioada de vară petrecem mai mult de 12 ore în solarii. Florile necesită atenție și îngrijire în fiecare zi. Pe parcursul zilei asigurăm plantelor lumină, umiditate și ventilație corespunzătoare, aplicăm tratamente de fertilizare și le asigurăm o creștere echilibrată.
Rep.: Dați-mi câteva exemple de flori din solarii.
Anca P.: Avem flori la ghiveci din diferite sortimente: cyclamen, primule, garofițe, ranuculus, mușcate, petunii, verbena, portulaca, crăițe, sporul casei, gazanii și dalii. De exemplu, cyclamenul este o floare pretențioasă care necesită o atenție deosebită. Nu iubește apa, de aceea pământul din ghiveci trebuie să fie mai uscat, are nevoie de o temperatură cuprinsă între 15-26 grade, iar înflorirea are loc de 2 ori pe an. Un alt exemplu sunt mușcatele, unele dintre cele mai iubite și apreciate flori ornamentale. Acestea iubesc căldura și se întrețin destul de ușor. Trebuie udate cu măsură, iar uneori se adaugă în apă fertilizanți bogați în azot. Cel mai important aspect pentru realizarea unei dezvoltări armonioase este ciupirea plantei care se face de cel mult 2 ori pe an. Petuniile sunt, de asemenea, niște flori extraordinar de frumoase și atrăgătoare, chiar dacă au o perioadă scurtă de viață. Acestea necesită o atenție deosebită atunci când le curățăm astfel încât să nu le rupem pedunculul.
Liliana POSTICA
Articole înrudite
-
Plante care înfloresc exclusiv în sezonul rece
in Horticultura -
„Flori de toamnă“, un regal al speciilor vegetale
-
O afacere profitabilă poate începe de la un singur solar
in Agrotehnica -
Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor
in Horticultura -
Știați că…? Curiozități despre flori
in Magazin -
Investiție de 150.000 de euro în cea mai mare seră de flori
in Horticultura -
Legumicultura în spații protejate, o alternativă sigură la schimbările climatice
in Agrotehnica -
Ce mesaje transmit florile din buchetul olimpic
in Actualitate -
Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România protejată la nivel european
in Agrotehnica -
Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție